1:100 LPG Chaconia

Hier is dan het resultaat van dat wiel:

gypsy2.jpg


gypsy3.jpg


windlassdry.jpg
 
Hier is dan de vooruitgang in de ankerlier. Achteraf bekeken was dit misschien toch niet het beste idee (hoewel het ook niet echt een mislukking is).
De ketting is vastgemaakt aan de ankers. Ik had het idee om één anker genoeg ketting te geven om het net boven het water te hangen. Daarom dacht ik een kleine kettingruimte te maken in een buisje. Achteraf bleek dat buisje echt niet genoeg reserve ketting te kunnen opslaan.

In ieder geval is dit ongeveer de volgorde van handelingen.
1) Ik tekende de voetafdruk van de lier op het dek volgens het plan.
2) Daarna plaatste ik die lier erop om te zien of alles wel uitgelijnd was en pastte.
3) Het boren van het gat voor het styreen buisje (zelfde diameter als m'n ankerkluis) onder het kettingwiel.
4) De ketting op lenge afgeknipt en aan het anker bevestigd.
5) Anker in de kluis getrokken en de ketting in het buisje vestigd (wel door de basis van de lier gegaan). Onderaan is ze bevestigd met een kleine pin die ik door een gaatje trok dan aan beide zijden plat tegen het buisje aangeplooid.

fwd1.jpg

fwd2.jpg


6) buisje in het gat in dek geplaatst.
7) kettingwiel eronder gestoken en op z'n plaats gezet met de as in de lierbasis.

Voor aanpassing van de lengte van de ketting, iets te strak of net niet strak genoeg, kon ik de ketting iets afknippen (als er teveel ketting was) en om een tekort aan ketting te compenseren kon ik het buisje iets omhoog trekken de bovenkant afsnijden/schuren.

Hier zit er eentje op z'n plaats en zie je het begin van de ankerstopper staan. Die moet nog wat aangepast worden.
fwd3.jpg


Het ankerbuisje is niet vastgelijmd, maar door de kleine spelingen zit het stevig vast in het gat in het dek. Door het buisje kan er geen water in de romp lopen. Het zit niet vast omdat mijn ankers van styreen zijn. Moest er een van de ankers kapot gaan door aanvaring (met ander schip of planten ofzo) dan kan ik de volledige ketting en anker nog steeds verwijderen om een nieuw anker te plaatsen.
 
Hallo Neptunes,

Kun je mij een plezier doen en een enkele schalm van de ankerketting op te meten? Ik heb voor mijn Happy Hunter ook dergelijke ketting nodig maar bij de leveranciers kom ik niet helemaal uit de afmetingen. Eventueel via PB even de leverancier en de kosten?? Ik volg je bouwkunsten al een tijdje en het ziet er allemaal netjes uit. Ook ik maak alles zelf net als jij. Geeft veel voldoening.

Vriendelijke groet
Sjoerd
 
Hallo Sjoerd,

bedankt voor de reactie. Eén schalm van de ketting is 5mm lang en 3mm breed. 5 schalmen zijn exact 2cm lang. De producent weet ik eigenlijk niet meer, ik dacht dat het Graupner of Robbe was, kan ook Raboesch geweest zijn? Ze was in totaal 1m lang en ik heb ze gekocht in de modelbouwwinkel in Antwerpen. Ik zal even kijken of ik de prijs nog kan vinden. Deze ketting is iets te groot voor mijn schip, maar het was de kleinste maat die in de winkel beschikbaar was. Heb pas nadien nog kleinere kettingen gezien.
 
Hallo Ko,

Jij bedankt voor de info en je PB. Heb jij nog kleinere ketting gevonden? Ik heb inmiddels de door jou gebruikte ketting gevonden maar als er nog een kleinere maat is zou dat realistischer zijn. Hoor graag nog even van je.

Groet
Sjoerd
 
Hallo Sjoerd,

ik heb je geen PB gestuurd (en ben dus ook niet Ko). In ieder geval heb ik inderdaad kleinere kettingen gezien. Als ik me niet vergis was het bij een 1/200 (statische) detailset met PE enzo voor een slagschip.
 
Hier is dan het resultaat van de beide ankerlieren. Ze staan, zoals alle hydraulische aparaten aan dek, in een drip tray. Binnenin zijn die zwart geverfd om praktische redenen ;) .
Op een van de foto's zag ik ook dat het gebied onder de ankerketting van aan de lier tot aan de ankerkluisingang zwart geschilderd was. Dat is een van die dingen die tijdsafhankelijk zijn. Afhankelijk van de bemanning/staf die aan boord zit. Ik zal het gewoon grijs laten.

fwd4.jpg

ChacFP_zpsb6a5c9bb.jpg


De ingang van de voorpiek ruimte is nu gedetailleerd met litho frames.

Verder is er weinig vooruitgang gemaakt op dat gebied. Enkel nog een Smit-bracket en de chaffing chain moeten erbij. Daarnaast nog wat luiken en de luiken om de meertouwen onder dek op te bergen.
Op het moment ben ik bezig met de verstevigingen van die zijplaten waar de verhoogde voorpiek naar het hoofddek komt.
 
Hallo Sjoerd,

ik heb je geen PB gestuurd (en ben dus ook niet Ko). In ieder geval heb ik inderdaad kleinere kettingen gezien. Als ik me niet vergis was het bij een 1/200 (statische) detailset met PE enzo voor een slagschip.

Hallo Neptunes,

Sorry voor dit misverstand. Gewoon twee dingen door elkaar gehaald. Had nl dezelfde vraag ook in mijn eigen bouwverslag van de Happy Hunter gezet. En je raad het al, o.a. Ko heeft hier op gereageerd.:rolleyes:. Heb inmiddels wel de kleinere damketting gevonden. Deze is 3,1 x 1,9 x 0,5 mm. Messing uitvoering. Mocht je het adres willen weten geef ik je dat wel even door via PB.
Wat betreft je bouwkunsten, ziet er goed uit!

Groet
Sjoerd
 
Hallo Sjoerd,
Ja ik zag het in jouw bouwverslag.

Hier is dan een kleine update. Ik zal nog eens moeten kijken of ik alles tot nu toe hier ook gezet heb. Maar deze update is er eentje van het werk van de laatste dagen.

De verstevigingen van de zijbeplating tussen de voorpiek en het hoofddek. In die beplating zit ook een roller fairlead (geen idee hoe zo'n dingen in het Nederlands heet) en een gesloten fairlead/chock (kluis als ik met niet vergis).
Hier is een test met de roller. Ik wist de echte diameter van de rollen niet, dus heb ik even getest en vergeleken met een foto van het echte schip.
chacroller.jpg


Deze rollen waren iets te groot, uiteindelijk heb ik dan 1.5mm staafjes gebruikt in plaats van 2mm. In het echt zou dat dus 15cm rol betekenen en dat zou wel kunnen.

Hier is dan de binnenkant van die roller zichtbaar en ook de frames. Ik heb overal kleine gleufjes in de plaat gekerfd om een groter lijm oppervlak te hebben en dus een iets steviger geheel.
chackbull.jpg


En hier een overzicht. Beide kanten zijn al gedaan. Enkel nog schilderen dus.
Chacfwd1.jpg
 
In bovenstaande foto's zie je 3 steunen onder het overhangende voorpiek dek. Deze heb ik onderaan gedetailleerd met kleine 3-hoekige framepjes. Veel dingen aan boord hebben dit soort verstevigingen.
Uiteraard zijn die heel klein in 1/100, maar ze maken wel een verschil (hoop ik ;) )

Eerst heb ik dus een kleine (zaag)snede in kruisvorm in een styreen staafje van 1mm gegeven.
supports1.jpg


Daarna heb ik twee kleine trapeziums uit litho/aluminium gesneden en die in het midden in een 90° hoek geplooid. Dan heb ik die in het gleufje in het staafje geschoven.
supports2.jpg


En dan heb ik de bovenkant van het styreen staafje vlak gevijld om die aan de bovenkant met een vlakke kant te verlijmen tegen de plaat. Onderaan (zoals je links op de foto ziet), heb ik een klein gaatje geboord in de plamuurlaag op het dek, om een beter lijmoppervlak te krijgen.
supports3.jpg


Het schilderwerk onder dat dek is ondertussen twee jaar geleden al gedaan, vandaar het kleurverschil met het stuk dat een half jaar geleden geschilderd is op dek. De potlood markeringen bovenaan zijn voor kleine steuntjes die een ventillatiepijp ondersteunen.
 
Hey Neptunus, mooi om te zien hoe je ook de plaatverstijving aanbrengt net als ik! Hierdoor gaat het echt op het origineel lijken vind ik.
Maar ik gebruik karton, wat voor materiaal gebruik jij?

Gr.
PIm
 
Man, Neptunes,

Ik ben zelf ook nogal van de details maar dan 1:50. Op deze schaal is het echt een uiterst vermoeiend karwei, zeker als het er meerdere zijn. Het gaat je goed af. Compliment vanaf deze kant.

Groet
Sjoerd
 
Pim,
Hier gebruikte ik 0.5mm styreen. In het echt zijn de frames heel dun, maar op de zijkant van het frame staat een verdikking om het plooien in de lengterichting tegen te gaan. Zo'n frame heeft de gewoonte om gewoon naar voor of achter door te buigen en los te scheuren van de plaat bij een te grote kracht. Een verdikking moet deze beweging tegengaan. Kan ook gedaan worden door een latje met een 90° hoek erop te lassen.
Voor modelbouw kun je dit bijna niet nadoen, maar een ander gevolg ervan is dat de frames er een stuk dikker uitzien dan ze eigenlijk zijn. Vandaar de keuze voor 0.5mm styreen.

In gevallen waar de frames kleiner zijn en waar zo'n verdikking ontbreekt gebruik ik litho. Dat zie je aan de ingang van de voorpiek. Aan de zijkant staan er zo'n framepjes. Daar hebben ze, door het dunnere staal, de buitenkant van het frame gewoon 90° geplooid (terug om die buiging tegen te gaan). En met litho kun je dat bol plooien mooi nadoen en de rest van je frame is nog even dunner dan 0.5mm.

Dankje voor de complimenten Sjoerd. Voor mij is dit niet zo moeilijk. Ik bouw normaal in 1/700... Het is wel een volledig andere manier van bouwen en hier heb ik het moeilijk om er niet echt ALLE details erop te zetten.
hier heb je een van mijn 1/700 b(r)ouwsels. De Flanders Harmony, wereld's grootste (capaciteit) LPG tanker, ook gebouwd bij Boelwerf. Uiteraard niet perfect en diktes zijn hier vooral een probleem, maar ik doe m'n best.
HarmSTS.jpg

Harmup.jpg
 
@baggeraar, iedereen kan toch zien dat dit wel richting de kunsten van een b.v.: paul burghoorn komt. ziet er trouwens weer strak uit hoor neptunus. :worship:
 
Back
Top