Winter's Hollandse tweedekker 1/75 POF bouw door Stephan Kertész

Aan de false kiel te zien wordt het een flinke dame. Ik schat "een meter tien"?.
Het roer is bijna 10 meter hoog op ware grote.
De achtersteven iets lager.
Wat bedoel je met de false kiel (valse kiel)? de opstaande achtersteven aan de kiel? Of de kiel zelf? Dit word een POF bouw en daar komt geen valse kiel aan. Die zie je alleen bij de gemiddelde bouwdoos of zoals bij de PW ook. je hebt dan een midden gedeelte waar je de spanten haaks op schuift en vastzet. Dat middendeel is dan de valse kiel of soms zelfs de kiel.
 
false kiel (valse kiel)?
Ja ik zit veel internationaal via Facebook dus sommige woorden gaan automatisch in het Engels.

Oke.........De kiel dan :hammer:
Was niet beledigend bedoeld hoor. Maar ik heb gewoon te weinig kennis (hersens :rofl:) om al die namen en vaktermen te onthouden en waar ze zitten. Ik deed gewoon een gok in de hoop dat ik het goede zal zeggen...
Nou je kan me iig "kiel halen" of was het valse Kiel halen.
 
Ja ik zit veel internationaal via Facebook dus sommige woorden gaan automatisch in het Engels.

Oke.........De kiel dan :hammer:
Was niet beledigend bedoeld hoor. Maar ik heb gewoon te weinig kennis (hersens :rofl:) om al die namen en vaktermen te onthouden en waar ze zitten. Ik deed gewoon een gok in de hoop dat ik het goede zal zeggen...
Niet erg, ik haal ook altijd die namen door elkaar. Is ook niet te onthouden. Belangrijkste is dat we weten hoe het in elkaar zit en dat zit wel snor bij ons. :koud::)
 
Dit is wel een erg moeilijk klusje om te doen. Geen enkele hoek is recht en de gebogen vormen zijn ook niet het makkelijkste om te maken. Wel blij met mijn zelfgemaakte van dikte bank. Daarmee kan ik de houtjes erg nauwkeurig op dikte maken.
Ik ben nog niet halverwege, maar alvast een indruk van wat er gaat komen.

IMG_3263.JPG
IMG_3264.JPG
IMG_3265.JPG
IMG_3266.JPG
IMG_3267.JPG
IMG_3269.JPG
IMG_3270.JPG
 
Na veel passen, meten, schuren, opvullen en zelfs een onderdeel (hekbalk) opnieuw maken heb ik hem in vorm. Alles even met klemmen op zijn plek, maar ik kan hem in principe verlijmen en afwerken. Alleen aan de onderkant moet nog een onderdeel komen om de overgang vloeiend te maken. Ben even de naam kwijt.

IMG_3291.JPG
IMG_3292.JPG
IMG_3293.JPG
IMG_3287.JPG

Het materieel waarmee ik het reliëf in de hekbalk heb gemaakt.
 
Mooi hoe het hek vorm krijgt. Je hebt hele mooie naaldvijlen, mag ik vragen waar je die vandaan hebt gehaald? Ik moet mijn vijltjes gaan vervangen nl...
Deze komen van Amazon.nl merk Corradi. 12 stuks 160 mm. Lang en zeeg 2. Zeer fijn. Ben nu aan het sparen voor zeeg 0.
Let op een set kost minimaal 90 tot 120 euro. Maar dan heb je een vijl die 100% perfect is. Je kan zo nauwkeurig werken.
Ander dingetje is, houd ze schoon en behandel ze iedere keer met Camelia olie (Baptist.nl) tegen corrosie. Ze schijnen dan een leven lang mee te gaan.
Mijn beste aankoop ooit.

Heel gaaf Stephan!
Dank Erik
 
Het reliëf in de hek balk heb ik op dezelfde wijze gedaan als de sponning in de kiel. Eerst een snede gemaakt met een freesje en daarna met de vijlen en schuurpapier de vorm erin gemaakt. Als je je tijd ervoor neemt dan is dit best te doen op die manier. Door de vijlen krijg je ook een mooi strakke lijn in de balk.
 
Na een heleboel passen en meten en opnieuw beginnen is mij het kleine onderdeel dat nog onder aan het spant moest komen gelukt. Ik heb het uit 1 onderdeel gemaakt. Dat was me bij de eerste poging al vrij snel duidelijk.
Tevens ook het geheel nog eens goed nagelopen en lijmrestjes weggehaald en met staalwol geschuurd.

gezellig rommelig werkplekje
IMG_3301.JPG
IMG_3302.JPG
IMG_3303.JPG
IMG_3304.JPG
IMG_3305.JPG
IMG_3306.JPG
 
Weet je waar de naam rantsoenhout vandaan komt?
Ze bepalen de vorm van het onderschip aan de spiegel. En volgens een bron die ik ergens gelezen heb komt het woord van Rand om. Rant om, Rantsoen. Verbastering.

Ik vind het woord windveren ook wel apart. Ook wel windvriezen genoemd. Die samen met de rantsoenhouten de billen van het schip vormen. Tja die oud Nederlandse namen.

Het is wel leuk om op zo'n manier te bouwen, zo leer je veel over deze schepen.
 
Ondanks dat er een herstelling heeft plaats gevonden, ziet het er heel strak uit. :thumbsup:
Vriendelijke groet,
Jaap

Dank je Jaap voor je bijdrage en compliment. Wat er mooi uitziet wil nog niet helemaal voldoen.
Ik werd gelukkig door iemand geattendeerd op het feit dat de dat deel van de spiegel nog beplankt gaat worden en de huidplanken tegen de kopse kant van die planken aankomen en in de sponning van de achtersteven verder gaan naar de kiel. Na een boel meten en uitproberen kwam ik tot de conclusie dat ik maar een klein gedeelte van de spiegel aan de onder kant hoefde te halen, waardoor ook de planken mooi recht komen en een klein beetje de sponning hoef aan te passen.
IMG_3307b.jpg


zoals de foto uit het boek van Winter ook toont.

IMG_3311.JPG


De oplossing na een kleine aanpassing

IMG_3320.JPG

IMG_3321.JPG

IMG_3325.JPG


Verder ben ik ook bezig de zandstrook erop te zetten. Dit gaat plankje voor plankje aangezien ik geen mal gebruik moet ik alles goed uitmeten.

IMG_3315.JPG

IMG_3316.JPG

IMG_3318.JPG

IMG_3322.JPG

IMG_3323.JPG


Allemaal bedankt alweer voor het kijken, de likes en leuke commentaren. Tot de volgende update.

@ISOLA2 weet jij waarom het Broekstuk deze naam heeft gekregen?
 
Back
Top