Sovereign of the Seas

Gekke vraag misschien Piet, maar waar schieten de twee kanonnen heen die op het voordek staan, met hun loop naar achteren?
of worden ze tijdens een zeeslag ergens anders opgesteld.
Overigens: mooi werk!!
 
Gekke vraag misschien Piet, maar waar schieten de twee kanonnen heen die op het voordek staan, met hun loop naar achteren?
of worden ze tijdens een zeeslag ergens anders opgesteld.
Overigens: mooi werk!!
Op zicht een goeie vraag natuurlijk. De Sovereign was een uniek schip, enig in haar soort en heeft meer van dit soort geschut wat naar achter of naar voren is gericht. Het antwoord kan ik ook alleen maar raden....?? M.a.w. een logische verklaring kan ik je hier ook niet voor geven, behalve dat dit geschut zeker niet ergens anders werd opgesteld tijdens een zeeslag en waarschijnlijk bedoeld was om na entering te redden wat er te redden viel....
 
Volgens de schrijver James Sephton "Sovereign of the Seas " the Seveteenth-Century Warship, stonden er aan boord van de Sovereign een flink aantal stukken geschut die alleen in geval van uiterste nood afgevuurd mochten worden, omdat ze teveel schade aan het eigen schip zouden veroorzaken.
Dus alleen in geval van entering door de vijand mochten deze stukken afgevuurd worden
 
Voor het geschut op het halfdek (wat nog iets kleiner is als de bak) heb ik de rolpaarden iets korter gemaakt en eigenlijk spijt dat ik niet eerder op dit idee ben gekomen. Qua verhouding met de rest ziet het er een stuk beter uit, het verschil na plaatsing is nauwelijks zichtbaar, het scheelt maar 2,5 mm.
 
Volgens mijn info uit het boek van Orazio Curti stonden er aan boord van de sovereign 7 verschillende soorten geschut, het zware geschut zoals de kartouwen en halve kartouwen respectievelijk 48-en 24 ponders op het onderdek, de culverijns op het tussendek en het lichtere geschut op de diverse bovendekken. Of het allemaal accuraat is laat ik maar in het midden... Om wat variatie in het geschut op de bovendekken te krijgen heb ik voor het campagne-dek 4 kleine rolpaarden gemaakt uit notenhout. Of dit allemaal historisch verantwoord is dat maakt mij niet zoveel uit, feit is dat het er leuk uitziet op het model.
 
Het geschut op het Campagne-dek is gereed. Ook hier heb ik net als op het hele schip de binnen verschansing (voorkant) voorzien van staanders/stutten,
JPG_3114_2071_bewerkt-1.jpg
 
Wat rest is het half-dek. De rolpaarden zijn gereed en even opgesteld zoals het er uit komt te zien. (ze staan willekeurig opgesteld, de rolpaarden met het extra latje op de bodemplaat wat als stelkeg moet dienen komen straks aan de voorkant te staan, daar de poorten hier een tikkie lager staan. Het latje zorgt ervoor dat de kanonsloop iets rechter op het paard komt te liggen en dus iets lager.) Ook hier komen stutten aan de binnenkant van het gewelfde schot. Net als op de bak komen er 'slechts 8 stukken te staan i.p.v. 10 (te druk naar mijn zin). Nog bezig met het maken van de benodigde talies.... (de rolpaarden zijn dus iets kleiner als die op de bak)
JPG_3115_2072_bewerkt-1.jpg
 
Laatst bewerkt:
Back
Top