Sovereign of the Seas

Dan hebben ze waarschijnlijk allemaal een andere interpretatie van het geschut, ik heb hier het boekje van James Sephton "Sovereign of the Seas The Seventeenth Century Warship"
en daar staat deze tabel in o.a.


In bewapenings lijsten van latere jaren komen de sakers wel voor, maar in dit boekje maken ze toch nog wel flink onderscheid tussen demi-culverins en sakers.
Als jouw boekje correcter is, dan zit ik dus helemaal fout met mijn broekings :eek::eek:
Heb jij dat boek toevallig ook in digitale vorm Piet??
 
Het enige antwoord wat ik hier nog kan geven, is dat je volkomen gelijk hebt, dat een halve culverijn géén saker is. Qua uiterlijk lijken ze op elkaar zij het dat de saker een stuk kleiner is. Wat de info over het geschut betreft, dat heb ik uit het boek van Curtis en als dat niet klopt, dan kun je dat mij uiteraard niet kwalijk nemen. Maar zoals ik al liet weten in mijn vorige commentaar, 100% zekerheid heb je toch nooit in dit soort gevallen en zeker niet bij een schip als de Sovereign uit begin van de 17e eeuw toen de documentatie zeker nog niet optimaal was. Er zullen altijd verschillen zijn in de boeken van verschillende schrijvers, dat zie je zelfs bij de Victory en dat schip is ruim twee eeuwen jonger.
 
Piet, er is helemaal niks kwalijk te nemen, Ik baal alleen een beetje dat ik verkeerd zit met mijn broekingen als de informatie in jouw boek wel klopt, en de mijne niet.
Maar het is zoals je zegt, wie heeft er nu gelijk, dat weet niemand:oops::oops:
 
Piet, er is helemaal niks kwalijk te nemen, Ik baal alleen een beetje dat ik verkeerd zit met mijn broekingen als de informatie in jouw boek wel klopt, en de mijne niet.
Maar het is zoals je zegt, wie heeft er nu gelijk, dat weet niemand:oops::oops:
Het enige wat een beetje zeker is, is dat het lichte geschut boven stond en het zware onder hetgeen voor een groot deel te maken heeft met de stabiliteit van het schip. Wat de broekings betreft zou ik me niet al te druk om maken, of het nu wel accuraat is of niet, een beetje artistieke vrijheid moet kunnen, daar maak ik me ook regelmatig schuldig aan...:weetnie:
 
De kanonnen op mijn model worden opgesteld en getuigd zoals op de foto, ik moet nog wel hier en daar wat verf bijtippen zie ik op de foto.......
Deze keer geen opgeschoten touwwerk op het dek. Er is niet veel ruimte en gezien de vele stukken geschut geeft dit een wat rustiger en opgeruimder beeld op de diverse dekken, vind ik.
 
Nog steeds bezig met het geschut.....
JPG_3086_2054_bewerkt-1.jpg


JPG_3087_2055_bewerkt-1.jpg
 
Inderdaad een stuk minder rommelig als met al die rolletjes touw op het dek.
Dit ligt er bijzonder strak bij :beer:
 
Inderdaad een stuk minder rommelig als met al die rolletjes touw op het dek.
:beer:
Gezien de vele kanonnen op de diverse dekken, zou het inderdaad helemaal vol komen met opgerolde touwtjes, dus een bewuste keus om het zo te doen. Wel jammer dat de verhoudingen niet kloppen, zoals de terughaal talies die te kort zijn en de rolpaarden van de kanonnen op de bak, halfdek en campagne zijn zelfs groter dan het geschut op het verdek, hetgeen eigenlijk andersom zou moeten zijn. Maar gezien het vele werk dat er aan dit schip is had ik weinig zin om allemaal nieuwe rolpaarden te maken, dus doe ik het er maar mee. Het is tenslotte een bouwpakket, en moet je soms roeien met de riemen die je hebt....;)
 
Ja, dat is inderdaad heel apart Piet, dat die stukken geschut zelfs groter zijn als die op het verdek.
En als je inderdaad alles wilt veranderen wat eigenlijk anders zou kunnen, dan komt er waarschijnlijk geen eind aan dit schip.
Dan ligt ie voor eeuwig op de werf :):)
 
De drie knechten die achter iedere mast staan, vormen straks de samen met de kardeelblokken de takels voor de draairepen. De bouwbeschrijving van DeA. voorziet echter niet in de beleggings punten. Ik heb daarom op iedere knecht een ring gezet (kan ook aan de zijkanten van de knechten) en een klamp. Aan de ring komt later het vaste part van de draaireep (blauw) en aan de klamp (rood) word de val van de draaireep belegd.
Voor de val kun je eventueel ook een klamp aan dek gebruiken....
 
Back
Top