Bouwverslag HMS-victory Deagostini

Antwoorden DeAgostini.nl over de "Open Versie" Cross-section

Beste Forumleden,

Zoals belooft zou ik nog terugkomen over de afwerking van de “open versie” van de Victory.
Op 20 april 2013 heb ik “DeAgostini.nl” de onderstaande vragen voorgelegd (in het zwart) en heb hier 29 mei 2013 definitief antwoord op gehad (letterlijke tekst in het rood).

*Hoe denkt Deagostini-NL dat deze opening afgewerkt en gevuld gaat worden ?
Tot en met issue 120 wordt hierop niet teruggekomen in issues geleverd door Deagostini NL
Een van de vragen was over de “open versie”
Volgens het hoofdkantoor wordt dit allemaal uitgelegd in de tijdschriften, Waarschijnlijk in deel 120
Ook zijn de overige benodigde delen die nodig zijn voor de “open versie” in deel 120 gepland.

* een 6-tal compleet af te bouwen “12-ponders” (zie issue 24,blz.9+10, afb. t/m 11) die zijn namelijk nooit geleverd !!!
Er zijn 6 complete ponders die gemaakt kunnen worden gedurende de bouw.
Deze artikelen om te maken zaten in de delen #1,#14,#25,#30,#40,#48,#49,#52,#55,#69,#73,#76,#108 and #120


* Materiaal nodig om de beplanking van beide zichtbare vloerdekken en spanten af te werken.
Dit komt in deel 120

* een 60-tal tinnen figuren (crew-members)
Deze zullen verdeel worden over de delen 118 & 119 & 120

*In mijn contacten met de webmaster van zowel de UK als de Duitse “ Deagostini-Victory “ forums hebben beide webmaster, onafhankelijk van elkaar, mij gewezen op een nog al onverkwikkelijke actie van“ Deagostini-Victory “ in beide landen.
*Na het leveren van issue 120 gaan in beide landen “ Deagostini-Victory “ door met het leveren van een vervolgserie
Cross-section (Issue 121 t/m 150).
In de praktijk is in beide landen gebleken dat mensen vanwege tijdsgebrek nog niet aan de afleveringen toe waren en de verzamelenveloppe niet hebben geopend en geen kennis hebben kunnen nemen van deze informatie.
Ook waren er mensen op vakantie en omdat de laatste aflevering in Nederland medio juli 2013 zal plaats vinden ga ik er niet vanuit dat DeAgostini-NL op de zelfde manier zal gaan handelen.
Weliswaar zal in issue 118 hierop gewezen worden, echter “ Deagostini-Victory “ ging er van uit dat een iedere afnemer van issue 1 t/m 120 automatisch hier mee akkoord was en dat je, als je dit niet wilde jij dit moest aangeven.
Naar mijn mening is dit een verkeerde stelling name van “ Deagostini-Victory “ , immers iedere afnemer heeft DeAgostini-NL geautoriseerde toestemming gegeven om bedragen van hun rekening af te trekken tot en met issue 120 daarna is de overeenkomst verbroken en dient DeAgostini-NL opnieuw een overeenkomst af te sluiten voor levering 121 t/m 150.
In deel 113 t/m 116 worden de delen 121 t/m 150 aangekondigd. In de laatste levering van 117 t/m 120 zal deel 121 worden meegezonden met een acceptgiro. Abonnees die een automatische incasso hebben afgegeven, krijgen dit deel OOK met een acceptgiro. Er zal geen automatische incasso plaats vinden. Als iemand besluit verder te willen dan is het betalen d.m.v. van de acceptgiro voldoende. De overige delen zullen dan weer wel met automatische incasso worden gedaan voor de automatische incassoklanten. Klanten krijgen geen betalingsherinneringen, de keus is geheel vrijwillig.”

Opmerkingen van mij over de gegeven antwoorden:
Vraag 1 :
DeAgostini.nl gebruikt hier de woorden “Waarschijnlijk in deel 120” en “in deel 120 gepland”.
Dit geeft dus geen enkele zekerheid en laten ze de uitlevering open, immers “Waarschijnlijk” en “gepland”
zijn beiden open begrippen tot in lengte van dagen en kunnen zij zich juridisch hierachter verschuilen.

Vraag 2 :
In de afleveringen # 1 t/m #108 zijn in totaal 18 complete kanonnen geleverd, al deze 18 stuks zijn nodig om zowel in de “open” als “gesloten” uitvoering zichtbaar op de dekken geplaatst te worden.
Er zal dus in afl. # 120 nog 6 kanonnen geleverd moeten gaan worden voor invulling van de opengewerkte versie.

Vraag 3 en 4 :
DeAgostini.nl bevestigd hiermee dat er in afl. 118 t/m 120 een 60-tal crew figuren + benodigd afbouwmateriaal geleverd zal gaan worden.

Vraag 5:
DeAgostini.NL heeft hier de juiste weg gekozen, wil je Cross-section ontvangen dan geef je dit te kennen door het betalen van de acceptgiro geleverd bij de laatste levering 117 t/m 120 + eerste deel Cross-section aflevering 121.
Doe je dit niet dan zal er geen verdere delen volgen en wordt de automatische incasso stopgezet

Verder is mij door Pietsan (bedankt)er op gewezen dat er op de UK Site, waar men al bijna een jaar op de aanvulling wacht, op de onderstaande link al iets gepubliceerd is (met foto’s) over de “cutaway” versie.
Zie:
Official HMS Victory Build Diary - Issues 115 - 120 - Official HMS Victory Build Diary - ModelSpace
even doorscrollen naar #9 t/m #11


Op #11 wordt nog een link gegeven naar een bouwbeschrijving en Foto's.


A3

full
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Beste A3,

Dank voor de moeite die je hebt genomen om DeA enige uitspraken te ontlokken.
Er zitten nog haken en ogen aan maar dit geeft toch al veel duidelijkheid.

Groet Peter
 
Bedankt voor alle informatie bij de beeindiging van het project.
Jullie hebben contact met Engeland, zouden wij daar ook de voetplaat zoals die wordt afgebeeld kunnen bestellen?
De Nederlands/Duitse aflevering had nogal wat kritiek van jullie en die heb ik toen afbesteld, maar ik vind de officiele standaard wel mooier dan een eventueel zelfgemaakte standaard.
Groetje, HenRie
 
HenRie, toen ik bij DeA aangaf dat ik met de eerste voetplaat niet tevreden was kon ik 'm terugsturen en kreeg wat later de goeie. Dat is ook degene die is afgebeeld en ook hetzelfde als op de engelse site. Dus volgens mij kun je die voetplaat gewoon in Nederland bestellen.
Groet, Peter
 
Victory 3/06/2013

Alle geschutpoorten zijn inmiddels voorzien van luikjes, ben ik toch zo'n 2 weken mee bezig geweest, maar het resultaat mag er zijn. Ik lig helemaal op schema en verwacht deze week deel 109/112. Ik verwacht haar klaar te hebben ergens in september van dit jaar. De kabeltjes van het 2e batterijdek moeten nog worden bijgekleurd. Gr. Pietsan
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hoi Pietsan,

je schreef een poosje geleden dat je de deksels niet op, maar in de poorten deed ben wel erg benieuwd hoe je dat gedaan hebt misschien even een detail opname?
het idee sprak me wel aan, misschien iets voor mij de volgende keer.

gr. A3
 
luiken

full
full
Hoi A3, op deze plaatjes is goed te zien wat ik bedoel. De luiken zitten in de sponningen, en niet erop! Gr. piet
 
Laatst bewerkt door een moderator:
blinde en bovenblinde

De tuigage van de boegspriet is nagenoeg voltooid. De bijde blinde's zijn voorzien van het lopend tuig. Wat rest is slechts de boelijns aanbrengen van het voormarszeil en het voorbramzeil. (en de brassen van de bijde blinde's)
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
grote mast

Grootmars- en grootbramzeil gezet, en daarmee is de grote mast ook volledig getuigd. (slechts de halzen, brassen en schoten van het grootzeil ontbreken nog) Pietsan
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
een vraagje

ik zit aan aflevering 21. de eerste huisgang is gelegd. nu wil ik het eerste plankje van de tweede huidgang plaatsen, maar ik merk dat, door de kromming van de zeeg, de tweede huisgang niet aansluit op de eerste. moet ik het begin en einde van het plankje afschuinen?
 
een vraagje

ik zit aan aflevering 21. de eerste huisgang is gelegd. nu wil ik het eerste plankje van de tweede huidgang plaatsen, maar ik merk dat, door de kromming van de zeeg, de tweede huisgang niet aansluit op de eerste. moet ik het begin en einde van het plankje afschuinen?

De eerste 7 tot 8 huidgangen zou je probleemloos zonder verjongen moeten kunnen aanbrengen. Leg je plankjes 20 minuten tot een half uur in warm water, daar worden ze soepel van en kun je ze gemakkelijk buigen. Vergeet niet de planken ook onderling te verlijmen. Groet pietsan

ps, de bouwbeschrijving van DeA. is wat het aanbrengen van de huidgangen gewoon goed, dus als je deze volgt en je er aan houd, dan moet het goed gaan. Er word op tijd aangegeven wanneer je moet gaan verjongen (afschuinen zoals jij dat noemt)
 
indrukwekkend

Hoi Pietsan

Man!! wat heb je er toch iets mooi's van gemaakt, toen ik de laatste foto zag, viel m'n mond open op de computer, nu ben ik bezig hem dicht te houden.

Wat een inposant gezicht, alsof je naar het echte schip staat te kijken.

Pietsan, je weet hoe Japanners buigen, zo'n diepe buiging voor jou prestatie. ( nu ben ik uren bezig om weer rechtop te komen, lol, lol )

Ik kijk ook met plezier en intresse naar je bouw, van de doorsnede.
 
De eerste 7 tot 8 huidgangen zou je probleemloos zonder verjongen moeten kunnen aanbrengen. Leg je plankjes 20 minuten tot een half uur in warm water, daar worden ze soepel van en kun je ze gemakkelijk buigen. Vergeet niet de planken ook onderling te verlijmen. Groet pietsan

ps, de bouwbeschrijving van DeA. is wat het aanbrengen van de huidgangen gewoon goed, dus als je deze volgt en je er aan houd, dan moet het goed gaan. Er word op tijd aangegeven wanneer je moet gaan verjongen (afschuinen zoals jij dat noemt)

ok, niet verjongen dus

blijf ik met het probleem van de kromming van de zeeg. het eerste plankje van de tweede huidgang komt net boven de plaats waar twee plankjes van de eerste huidgang samenkomen, waar de kromming van de eerste huidgang het sterkst is in de lengte (ik bedoel hier dus niet de kromming van de boeg!). ik zou het eerste plankje van de tweede huidgang dus moeten krommen conform de zeeg? dit staat evenwel nergens in de bouwbeschrijving. en als ik dit plankje op die manier krom, biedt dit veel weerstand en wil het weer rechttrekken. is het normaal dat ik dit plankje op die manier moet buigen?
 
improviseren

Volgens de bouwbeschrijving van DeA. worden de Rarepen van het grootmarszeil als enkel touw belegd op de nagelbank achter de grote mast. Daar is op zich niets mis mee, maar ik denk niet dat de ra met een enkel touw gevierd of omhoog gehaald kon worden op deze manier. Bij de fokke mast hebben ze wel een takel aangebracht voor het voormars zeil en dat is correct. Ik heb dus het zelfde gedaan met de grootmarsra. Omdat er echter nauwelijks ruimte is heb ik een beetje geïmproviseert en een oog naast de grootrust gemaakt, (indien hangmatnetten in de weg zitten kun je dit ook aan dek vastmaken) En daar het takel aan bevestigd. (op de foto de groene pijl). (situatie aan bakboord, geld uiteraard ook voor stuurboord omdat de repen dubbel zijn uitgevoerd)

De brassen van het grootbramzeil worden volgens de bouwbeschrijving belegd op het vijfde want van de bezaanmast. De brassen zitten op deze manier erg in de weg voor het kruiszeil, dus heb ik ze op het zelfde oog (blauw) belegd. Het halende part van de bras is aangegeven met de rode pijl.

Het is misschien niet helemaal historisch correct, maar de tuigage voor de zeilen is zeker twee keer zoveel als zonder zeilen en dat vergt soms subtiele aanpassingen.

Dit verhaal is uiteraard alleen voor de bouwers met zeilen. groet Piet.
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
ok, niet verjongen dus

blijf ik met het probleem van de kromming van de zeeg. het eerste plankje van de tweede huidgang komt net boven de plaats waar twee plankjes van de eerste huidgang samenkomen, waar de kromming van de eerste huidgang het sterkst is in de lengte (ik bedoel hier dus niet de kromming van de boeg!). ik zou het eerste plankje van de tweede huidgang dus moeten krommen conform de zeeg? dit staat evenwel nergens in de bouwbeschrijving. en als ik dit plankje op die manier krom, biedt dit veel weerstand en wil het weer rechttrekken. is het normaal dat ik dit plankje op die manier moet buigen?

We hebben het toch wel over de zelfde boot, De Victory van DeA. Want de zeeg waar jij zo mee zit is zeer gering en ik zie daarom het probleem niet zo. Je kunt echt de huidgangen onder elkaar aanbrengen zonder verjongen pas wanneer de boeg naar achteren gaat lopen moet je pas verjongen. Het is natuurlijk zo dat wanneer je een plankje tegen de eerste huid gang aan houd dat het plankje een andere kant op wil, maar dat is hier gering, en daarom moet je je plankjes wat soepeler maken met warm water. dan zul je zien dat na buiging (kromming van de boeg) het er makkelijk tegen gaat. succes Piet
 
A3 en Bocdan bedankt voor alle lof, maar ik ben net als jullie een modelbouwer met liefde voor het vak, en dat is precies wat jullie zien! Ik kijk ook altijd met veel bewondering en plezier naar jullie foto's, want die zijn minstens zo goed zoniet beter.
Ikzelf vind het optuigen van een schip leuker dan het bouwen van de romp. En maak daar dan ook vaak wat extra werk van. M.vr. Gr. Piet
 
tuigage

Pietsan

Ik kijk met plezier naar je tuigage, en knoop de aanpassingen die jij doet, in m'n oren.
Op een gegeven moment kom ik ook op dat zelfde punt, en is het mooi dat je even terug kan bladeren, hoe een ander, jij bijvoorbeeld, het heeft gedaan, en welke aanpassing er nodig zijn.

Toch een vraag voor je, Ik ga nu beginnen met het woongedeelte, de raampjes zijn op maat geknipt, maar nu wat voor lijm???? ik zelf dacht aan tweezijdig plakband, ik heb hier heel dunne liggen.
Graag een idee, of oplossing, voordat ik de zaak verprutst.
 
Back
Top