Je gebruikt een verouderde webbrowser. Het kan mogelijk deze of andere websites niet correct weergeven. Het is raadzaam om je webbrowser te upgraden of een alternatieve webbrowser te gebruiken.
Het laatste en tevens bovendste zeil van de fokkemast is ook gezet, het voorbramzeil. Dit maakt de fokkemast compleet. Ik moet alleen de schoten en halzen van de fok zelf nog aanslaan, dat gebeurd
later wanneer alle zeilen zijn gezet. Ik heb voor de gordings, geien en de brassen
0,25 mm takelgaren van Amati gebruikt, is mooi soepel en pluisvrij garen. Pietsan.
De brassen van de fok en het voormarszeil lopen middels de benodigde blokken via het grootstag naar de bolders voor de kuil. Let wel op dat je de brassen niet te veel aanspant zodat het stag een knik krijgt. De lijnen mogen echter niet slap hangen. Het stag goed aanspannen en de brassen net genoeg aanspannen zodat ze niet doorhangen.
Hier lopen de brassen via het grootbramstag naar de bolders voor de kuil. (brassen voorbramzeil)
Ik heb net onder blokken een dun touwtje gemaakt (wat niet opvalt) en de bijde stagen met elkaar verbind. Zo voorkom je ook dat er een knik in het stag komt wanneer je de brassen aanspant.
Het blijft moeilijk om een goeie foto te maken die een totaal overzicht geeft. Mijn huiskamer is nu eenmaal géén studio en de boot is vrij groot, maar hier toch weer een poging. Groet Pietsan
Het word uiteraard steeds lastiger om het tuigwerk te beleggen op de nagelbanken. Een handig stukje gereedschap is een pincet (lang) waarvan de bek een hoek maakt. Hier een foto van de volle nagelbanken waarvan de moeilijks bereikbare de gene zijn aan bak- en stuurboord op het halfdek. (rechts op de foto nog net zichtbaar)
Ik heb het een beetje uitgesteld, omdat ik dit één van de minder leuke klusjes vind. Maar uiteindelijk ontkom je er niet aan en dus begonnen met het maken van de luiken. Drie luiken bij de boeg en éen bij de zijgallerij blijven dicht omdat de kanonnen er op die plaatsen niet goed ingaan.
Ik haal het touwtje door de gaatjes, en laat het heel! Veel mensen gebruiken hier twee kabeltjes en lijmen ze in de gaatjes, of leggen er een knoopje in. Ik doe aan de onderkant een druppeltje lijm zodat het touwtje strak tegen het luikje ligt en verf dan de onderkant nogmaals rood. Op deze manier is het onmogelijk dat het touwwerk ooit nog uit het luikje komt (los raakt). Pietsan.
De onderste rij geschutpoorten zijn gereed. Ik had de kabeltjes van blank touwwerk (naturel) gemaakt, maar ze sprongen er nogal uit, dus heb ik ze donkerder gemaakt met
transparante beits (kleur ebben). Nu vind ik het beter passen bij de rest. Pietsan.
Ik heb in feite al beslist wat de kleur van de kabeltjes voor de luikjes moet worden (donker). maar ben toch wel nieuwsgierig wat anderen hier van denken. vandaar deze foto waar de kabeltjes van het 2e batterijdek nog niet gekleurd zijn. Ikzelf vind het te opzichtig al ik ze blank laat.
Het blanke touw stoort me niet, Piet. In werkelijkheid zal men daar ook geen teer voor gebruikt hebben. Blank hebben ze dezelfde tint als de talies van de juffers.
Maar als het er eenmaal uniform op zit valt het niemand op.