Het is lekker bouwweer deze dagen!
Voordat ik ben begonnen de ribben op de ligger te zetten heb ik de wortelrib van het buitenste paneel verlijmd met de huls voor de vleugelverbinder. Ik heb alles uitgelijnd op de binnenste vleugelpanelen, zo zitten de wortelribben van de buitenste vleugelpanelen straks onder de juiste hoek om mooi aan te sluiten op de binnenpanelen.
De vleugelverbinder wordt rond de ribben wat ingekerfd met een vijl zodat de epoxy straks wat beter pakt.
Daarna ben ik begonnen de ribben op de bovenste ligger te plaatsen (de bovenste ligger ligt nu onderop op de plank, vleugel wordt ondersteboven gebouwd).
De multiplex ribben waren geen probleem, maar de eerste balsa rib brak meteen in tweeen toen ik hem op de ligger aan wilde duwen.
Mmmm, dat brak wel erg makkelijk. Bij nader inzien bleken de ribben niet goed over de ligger te vallen. Langzaam begint er iets te dagen..... Hoe zat het ook alweer...... O ja! De bouwvoetjes zijn zo hoog gemaakt dat de bovenzijde van de vleugel (inclusief beplanking!) vlak op de bouwplank ligt. De beplanking mist nog, dus de ligger ligt 1,5mm te laag. Een strookje 1,5mm balsa onder de ligger lost dit op, nu past alles goed.
Bij de multiplex ribben was de missende 'beplanking' niet direct een probleem, omdat die ribben extra 'voetjes' hebben rond de ligger, die uitstulpingen zitten niet op de balsa ribben.
Op de foto hieronder is de ligger al opgehoogd door er 1,5mm balsa onder te leggen.
Bij het lijmen van de ribben probeer ik altijd te zorgen dat de ligger goed vlak op de bouwplank ligt.
Alle ribben op hun plaats.
Voordat de onderste ligger erop gaat lijm ik achter de huls voor de vleugelverbinder een blokje balsa. Zo stoot je niet meteen door een rib heen als je de vleugelverbinder wat te hard in de vleugel duwt.
En dan kan de onderste ligger ook worden geplaatst.
Ook bij de romp zijn weer wat plankjes geplaatst. Het begint met een rechte strook balsa.
Deze wordt wat in vorm geschuurd met de schuurschijf.
Met een oud waterkokertje maak ik wat kokendheet water, dat giet ik over het hout zodat het lekker nat wordt.
Dan wordt het plankje nat ingeklemd op de romp. Zo mag het drogen, de kromming blijft dan grotendeels in het hout zitten. Zo kan het hout straks met veel minder spanning op de romp worden gelijmd.
Bovenstaande foto is op de 'kap, ook achterop de romp wordt gewerkt.
Hieronder het resultaat:
De methode van de romp beplanken is niet mijn ding. Ik zal niet snel weer een project uitkiezen waar de romp zo beplankt moet worden. Het is omslachtig en het resultaat krijg ik niet zo mooi als ik zou willen. Van mijn eerste Elefant heb ik de romp niet zelf gebouwd (maar gewonnen bij een pepernoten-bouwavond), dus ik wist niet helemaal waar ik aan begon.
Ik ga er nu uiteraard gewoon mee door en probeer er het beste van te maken, maar echt leuk kan ik dit onderdeel niet vinden.....