Zuiderzee Botter 1912

Even een kleine update van een hele hoop werk, Ik had het roer al zo goed als in elkaar, maar toen hield ik hem op zijn plaats.
En toen bleek dat het roer aan de achterkant helemaal omhoog liep, en niet een klein beetje.
De keuze was om de onderkant scheef weg te schuren, of de zijde met de walmgaten scheef te schuren, en ik heb voor de laatste gekozen.

DSCN3056.JPG


Het onderste walmgat is volledig weggeschuurd, terwijl het bovenste gat bijna is blijven staan. hierna de scharnieren erop.
Het onderste scharnier heb ik wat aangepast om iets dichter bij de werkelijkheid te komen.

DSCN3059.JPG


Daarna hem ik het roer afgehangen aan de botter.

DSCN3069.JPG


Nog even een foto iets dichterbij genomen, zo ziet het er nu uit.

DSCN3066.JPG


De helmstok heb ik er ook nog even op gehad, maar die moet ik eerst nog wat modificeren voordat hij ver genoeg naar onderen zakt.
 
Nou Peter, dat heb je toch weer mooi voor elkaar en netjes gesoldeerd:thumbsup:

Misschien had je de grote hoek, ik schat zo'n 135 graden, dus respectievelijk een kleine hoek om te maken er ook in kunnen buigen. Alhoewel de strip vrij dun is en dus wel kwetsbaar word het messing na het roodgloeiend maken vrij zacht en kun je het meestal ook in de breedte buigen, waardoor je de vingerling dus heel kan laten. Kwestie van eens proberen, wel uit het vuur halen op het moment dat het rood begint te gloeien, want voor je het weet smelt de boel, dan af laten koelen wat vrij vlot gaat en dan direct buigen. Soms moet je de handeling 2 of 3 keer doen bij een dunne strip. Dus wellicht iets om eens uit te proberen voor een volgende keer... (oefening baart kunst;))
 
@pietsan bedankt voor het compliment Piet, en de mogelijkheid van het uitgloeien ben ik zeker nog bij dit scheepje nodig, maar in dit geval was dat niet mogelijk, want de vingerling was al voorgevormd, en op dezelfde maat als de beide andere vingerlingen.
Ik heb uit een plaatje messing een klein strookje geknipt, en omdat dit meer dan 2x zo dik was als de vingerling, heb ik hem een stuk dunner gevijld, om hem daarna aan het einde van de vingerling te solderen. :):)
De close-up foto laat trouwens wel weer genadeloos zien dat het eerlijk handwerk met blikschaar en vijl is geweest, en door de kleine afmeting, niet geheel accuraat uitgevoerd ( maar dat is enkel op de foto)
Ik ben hier uiterst tevreden mee.:yes:
 
Vandaag een paar kleine klusjes, maar het wordt een grote update.
Als eerste het roer, waarvan ik dacht dat het bijna klaar was. Dat roer heeft er in zijn oude gedaante een paar dagen aan gehangen, maar de verhoudingen waren totaal zoek, dus dat heb ik eens nagezocht in de website van Orm van der Laan.
De ronde achterkant heb ik er vanaf gehaald, en de hoogte van het roer heb ik ongeveer 5 millimeter naar beneden gebracht, ook de holling bovenin het roer heb ik wat dieper en ronder gemaakt.
De helmstok heeft zijn knop gekregen, want de normale helmstok heeft die altijd. Alleen de reserve helmstok de ook aan boord ligt, is zonder knop uitgevoerd.

DSCN3078.JPG


Deze foto is trouwens weer genadeloos, lijm bij de vingerlingen, en beits geknoeid op de hele achtersteven. Helaas, dat wordt weer wat corrigeren.
De knop van de helmstok heb ik tegen de helmstok aangeplakt, en voorzien van twee stukjes messingdraad van 0,5 millimeter dik.
Voor de foto even in het gat van de mast gestoken.

DSCN3073.JPG


Maar daarna kwamen de zwaarden, en dat was een heel hoofdstuk op zich.
Als eerste heb ik de zwaarden de holling en de bolling gegeven die erin hoort, hol aan de buitenkant, en bol aan de binnenkant, ook heb ik de aanhechting van de twee planken gesimuleerd, waaaruit het zwaard meestal opgebouwd is. Hier heb ik helaas geen foto van. De dubbeling heb ik erop geplakt, waarna ik met de zwaardbeugel ben begonnen, als eerste de tweede poging om iets in elkaar te plakken, de eerste poging is nog niet eens aan het plakken toegekomen.

DSCN3081.JPG


Dit heb ik na de foto ook gelijk weg getiefd, in de kliko die troep.
Daarna eerst maar eens een poosje zitten staren naar de onderdeeltjes die aan elkaar moesten, onder het genot van...…
Toen de volgende poging, en die was wat succesvoller.
Als eerste een foto van de zwaarden, met daarop een paar geknipte stripjes messing.

DSCN3082.JPG


Hierna een foto van de nieuwe zwaardbeugel met de pen, en een borgring, waarna het samengestelde zwaardbeugeltje tentoongesteld wordt.

DSCN3086.JPG



DSCN3087.JPG



Op de botter ziet er zo uit

DSCN3090.JPG


Ik moet wel zeggen, voor zo'n klein rotklusje, ik heb nog nooit zo'n puinzooi op mijn plank gehad.

DSCN3091.JPG


De zwaardbeugel uit de voorlaatste foto, is door het zwaard gestoken, waarna er een lief klein plaatje achter gemaakt is, vastgezet met vier spijkertjes, waarna er een stukje messing draad door gestoken is.
Dat was ook nog wel een heel ding om te doen trouwens, de pen is 1,5 millimeter dik en het draadje is 0,5 millimeter, terwijl het boortje van 0,5 mm. niet in een spantang van het boormachientje paste, zodat dit met de hand geboord moest worden.
Bijna aan het einde van dit montage proces ziet het er zo uit.

DSCN3093.JPG


DSCN3096.JPG


Na het vastplakken is de draad op de pen gedraaid, en op de boot ziet het er dan zo uit ( na anderhalve dag om klieren) .
en die foto komt in het volgende bericht, direct na deze, want ik loop voor het eerst tegen de beperking van 10 foto's per bericht aan.
 
Ja af en toe is je werkplek alsof er een bom ontplofte. Maar dat maakt niks uit, opruimen stelt niks voor. Als het resultaat maar goed is. En dat is het. Knap werk.
 
Back
Top