En zo ben je een halve maand verder na de laatste update. Degene die op de modelbouwdag zijn geweest konden zien dat er nog enkele buikstukken bij zijn gekomen. Verder heb ik de bestaande buikstukken wat vlakker gemaakt met een scherpe beitel. Aan het model is dit bijna niet te zien
Deze update gaat niet over de vorderingen van de bouw van het schip maar over de Scheerstrook. Dit was ik nog schuldig om uit te leggen over wat ik erover heb gevonden. En geloof me dat het veel en moeilijk leeswerk was waarbij ik gelukkig hulp kreeg van de deskundigen. We waren het niet altijd eens, de deskundige onderling ook niet. Ook de literatuur is soms tegenstrijdig. Maar na alles bestudeerd te hebben hier mijn bijdrage aan dit onderwerp hoe ik erover denk. Je mag het er mee eens zijn of niet. Daar laat ik me verder niet over uit. Aangezien het onderwerp nogal veel gaten heeft.
*************************************************************
Mis- en opvattingen over de Scheerstrook.
*************************************************************
In mijn zoektocht naar antwoorden over diverse bouwfasen en onderdelen die er op een 17de -eeuws schip voorkomen is die van de scheerstrook mijn grootste zoektocht geweest. Er werd van alles beweert over het verloop en functie van de scheerstrook. Een groot deel van wat ik heb ontdekt zijn voornamelijk conclusie die je kan trekken uit het geen je bestudeerd en wat je erover kan zien op schilderingen en tekeningen uit die tijd en het opgeschreven deel van Cornelis en Nicolaes.
Gelukkig kreeg ik ook hulp in mijn zoektocht van personen waarvan je mag aannemen dat ze weten waarover ze praten. Dat heeft heel goed geholpen om dit stukje te kunnen opschrijven. In de hoop er andere mee te kunnen helpen.
Let wel, het is zoals ik het nu zie en dus geen harde waarheid. Want dit onderwerp vertoond nog steeds veel gaten die anders geïnterpreteerd kunnen worden. En misschien krijgen we na het vinden van meer bewijs omtrent de scheerstrook in de archeologie een betere uitleg.
Mijn bevindingen op een rijtje:
Wat is de scheerstrook?
Bij de “shell first bouwmethode” (vlakbouw) en de iets modernere “Frame first-bouwmethode” (spanten eerst-bouwmethode), waarbij bij beide methode de bouw begon met het uitleggen van de kiel en het oprichten van de voorsteven en de achtersteven met hekbalk, rantsoenhouten, worpen en hekstukken. Vervolgens werd de zandstrook aangebracht langs de kiel. Het verdere verloop bepaalde welke bouwmethode vervolgens kwam. Tussen de voor en achtersteven werd dan een touw gespannen. Een stevig touw werd hier voor gebruikt. Want aan het touw werden verticale touwen tussen de scheerlijn en de reeds geplaatste buikstukken geplaatst, aangetrokken en vastgezet aan de kiel.. Hierdoor kon men aan de scheerlijn het verloop van de zeeg zien.
De scheerstrook was een tijdelijke plankengang, die aan beide zijden van de romp vanaf de voorstevenbalk langs de geplaatste oplangen tot aan de hekbalk van de achtersteven liep en aan deze delen werd vastgezet. In zijaanzicht gaf de scheerstrook het beoogde verloop aan van de zeeg en van het beoogde verloop van de rompomtrek aldaar. Als laagste punt van de scheerstrook werd de positie genomen waar het laagste spuigat van het overloopdek moest komen. De scheerstrook loopt parallel met de scheerlijn.Dit alles werd gedaan omdat een 17de eeuws Hollands schip niet vanaf een technische tekening werd gebouwd maar door de bouwmeesters op het oog bepaald. Ze maakten natuurlijk wel aantekeningen en schetsen om te zien of men in de juiste richting zat of om de krommingen te kunnen uitrekenen. Maar een echte bouwtekening waar je maten uit kon aflezen of vormen mee kon bepalen op schaal. Nee, dat deed men niet. De kunde van de mensen op de werf was ook van een hoog niveau. Men wist wat men deed en alles stond onder leiding van de meester op de werf. Een conclusie die al eerder door Ab Hoving opgeschreven is. En waar ik mij na bestudering helemaal in kan vinden.
Waarvoor dient de scheerstrook?
Met bovenstaande uitleg wat de scheerstrook is en de achterliggende gedachte dat er geen bouwtekening werd gebruikt, kun je als belangrijkste functie van de scheerstrook opmerken dat hij bij bouw van een schip als tijdelijk hulpmiddel dient om de bouwvorm van het schip vast te leggen.
Tijdelijk, want als hij zijn functie had voldaan werd hij verwijdert en zelfs in sommige gevallen hergebruikt bij een volgend vergelijkbaar schip. Wel zo handig aangezien het nogal een constructie bedroeg waar ik later op terug kom.
De scheerstrook was dus als het ware een bouwmal voor de nog aan te brengen spanten en spantdelen. Maar ook werden er markeringen uitgezet voor de onderdelen aan het schip. Denk aan: luiken, geschutpoorten, masten, dekbalken en de plaats van het dek midscheeps. De scheerstrook loopt langs de het laagste spuigat van het overloopdek. Dat was midscheeps. We weten dat het dek ook steeds vlakker werd op deze schepen en niet meer parallel met de zeeg liepen. Die plek waar het dek op 1/3 van de scheepslengte (de hals) het verloop van de scheerstrook niet meer volgde werd ook op de scheerstrook gemarkeerd. Tevens liepen de berghouten parallel aan de scheerstrook. Zo zie je dat de scheerstrook veel functies had tijdens de bouw en erg belangrijk was. Er werd immers niet vanaf tekening gebouwd maar op het oog. En dan is het belangrijk om je te kunnen oriënteren tijdens de bouw.
Hoe en waarvan word de scheerstrook gemaakt?
Daarvoor kijken we wat Cornelis over de scheerstrook schrijft:
“ ’t syn Planken, breed 8, 10 of 12 Duimen, en 2 a 3 duimen dik” vertaald in cm. is dit 30,9 x 7,7 cm.
Cornelis vermeld dat de bocht aan de boeg gebrand word. Dat maakt het aannemelijk dat de balk van eikenhout is gemaakt. Dat word namelijk gebrand om te buigen. Ook het feit dat hij hergebruikt word laat doorschemeren dat het duurzaam hout moest zijn.
Een groot schip heeft al snel een scheerstrook met een lengte van 45 meter. zonder verbindingsstukken en dergelijken praat je al snel over minimaal een kuub eiken hout. En met een gemiddelde soortelijke massa van eikenhout 750 kg/m³ praat je dus over een gewicht van ruim 800 kg per kant. Het was hard en zwaar werk voor de timmermannen.
Nergens heb ik een duidelijke beschrijving gevonden over welk hout er gebruikt word voor de scheerstrook. Maar concludeer door de bevindingen in de oude boeken, het doel en de constructie van de scheerstrook dat dit eikenhout moet zijn geweest. Een aanwijzing kreeg ik van Jaap Luiting die mij uitleg gaf over het branden van de bocht bij de boeg. Dit kon alleen bij eikenhout op die manier gaf hij aan. Na een lange speurtocht kwam ik erachter dat dit traditioneel alleen met de hardere houtsoorten werd gedaan, zoals inderdaad eik, maar ook iep, beuk enz. kwam daar ook voor in aanmerking. In elk geval niet de zachtere houtsoorten. Zelf trek ik ook de conclusie bij het feit van hergebruik om dan deugdelijk sterk hout te nemen. Tevens werd de scheerstrook gebruikt bij het uitrichten van de spantdelen. Dit zijn ook geen lucifer houtjes maar dikke eiken balken. Die een deugdelijke ondersteuning vragen van een stevige houtsoort. Ik mag dan wel concluderen aan de hand van deze bevindingen dat we over eikenhout praten. Daar bestond het overgrote deel van het schip ook uit. Dit was dus ook beschikbaar op de werf.
Een andere wetenschap die ik ontdekte was dat het branden van een zware gang of berghout op de Bataviawerf wel tot 20 uur kon duren.
Loopt de scheerstrook over het breedste deel van het schip?
Daarvoor wil ik eerst de holte van het schip beschrijven en welk deel daarmee bedoeld word.
De diepte, holte of het hol werd in de 17e eeuw gemeten vanaf de bovenkant van het vlak ( de bovenkant van het zaadhout, tot onder de overloopdekbalk van het grootspant, zonder de bocht van deze balk mee te rekenen.
Op de holte is dus ook het onderste spuigat gelegen en kan je dus ook stellen dat de scheerstrook op dat punt het laagste is.
Cornelis schrijft:
De holte by de konft - kundigen genomen werd vande bovekanc van't Vlak, tot onder den Overloop aan Boord, ter plaatfe daar 't Schip alderlaagft is, en fijn eerfte Uitwateringe heeft. Sonder dat de Rondte van de O verloops-Balk daar by.moet werden gedaan.
Maar als je de eerder genoemde theorie van N.H. Kamer neemt waar hij de perspectieprojectie Analyse gebruikt om in tekeningen te kunnen aantonen dat het breedste punt niet altijd op de holte ligt maar er ook boven en onder kan zitten. Voorbeelden van dit kan je bij Cornelis zijn boek vinden.
Het is en blijft een beetje twijfelachtig gegeven. Het model van de Prins Willem uit de 17de eeuw laat ook zien dat het breedste deel onder de holte ligt. En daarmee zegt het model dus eigenlijk dat de scheerstrook niet over het breedste deel loopt. Maar van de andere kant klinkt het onlogisch omdat de scheerstrook gebruikt word om de bouw van het schip te bepalen. En als hij over het breedste deel loopt klinkt dit aannemelijker.
Ik schaar mij achter de stelling dat de scheerstrook niet over het breedste deel hoeft te lopen. Het komt wel heel vaak voor dat het dit wel doet. Maar er zijn uitzonderingen. Het model van de Prins Willem laat dit ook zien. Zowel het museum model als het model dat bij mij thuis staat.
Een andere conclusie die
ik hieraan verleen is de manier waarop deze schepen gebouwd werden. Niet vanaf tekening en met het voorhanden materiaal. Voor de kimmen werden dure stukken hout gebruikt die in de juiste vorm gegroeid waren. Dat maakte de bocht erg sterk die de kimmen maakte, maar ook tevens beperkte het je ontwerp. Dit moest naar het betreffende hout aangepast worden. Daardoor kon het dus voorkomen dat een schip een iets andere vorm kreeg dan men voor ogen had en daardoor het bredere deel niet altijd op de holte kreeg. We moeten namelijk niet vergeten dat de timmerlieden vakmensen waren die een schip bouwden met het voorhanden zijnde materiaal en zo min mogelijk hout verspilden om de kosten te drukken. Ook de snelheid van bouwen deed mee in dit verhaal. Ze gingen geen tijd verspillen met hanteren van een regel die niet noodzakelijk nodig was om toe te passen. Als je in Cornelis en in Nicolaes zijn boeken kijkt naar de scheepsverhoudingen, dan week men vaker af van de stelling lengte breedte verhouding dan dat men er aan voldeed. Ik persoonlijk denk dat het met het voorhanden zijnde materiaal te maken had.
Loopt het onderste berghout gelijk met de scheerstrook?
Kort antwoord.
Nee! Er zijn genoeg voorbeelden dat dit niet zo is. Bij bijvoorbeeld de Pinas van Witse loopt hij tussen beide onderste berghouten. En zo zijn er tal van voorbeelden te noemen, waar dit duidelijk niet het geval is. Ook eerder genoemde Prins Willem is daar een voorbeeld van. Wat wel is, is dat de berghouten parallel lopen aan de scheerstrook. De scheerstrook was tijdelijk en na dat hij voldaan had aan de functie waarvoor hij nodig was, werd hij verwijderd en soms zelf hergebruikt voor een volgend vergelijkbaar schip.
Is een scheerstrook nodig om een model te bouwen?
Bouw je een model volgens tekening of bestaand voorbeeld. Dan is het antwoord nee. Dit word te ingewikkeld om dit te verwezenlijken. Nicolaes geeft allerlei waardes op om de strook te maken en op schaal is dit moeilijk na te maken. Ook heb je tekeningen en daaruit kan je andere bouwlijnen volgen om je model te bouwen. Je ziet dit bij een POF bouw dat men een mal maakt tot ongeveer halve hoogte om daar de spanten in te kunnen bevestigen. Hier een foto die ik gemaakt heb van Christiaan zijn bouw waar dit te zien is. Maar ook in mijn bouw heb ik waterlijnen uit een tekening ter beschikking en ik zou dom zijn om die niet te gebruiken. Ik bouw immers een bestaand model waar tekeningen van zijn gemaakt.
Alleen wanneer je beoogd om een model te bouwen waar je alleen de maten van hebt dan zal je moeten en het gehele proces moeten volgen om te bouwen. In mijn geval is een scheerstrook niet nodig. Het hoeft niet op het oog. Zoals ik al eerder aangaf dat dit het doel was van de scheerstrook, om op het oog te kunnen bouwen.
=================================================
Ik hoop dat het een beetje begrijpelijk is, maar snap als het dit niet is. Want het is ook een erg moeilijk onderwerp.