Panther Watercar

Weer een stap verder, het casco begint nu serieus vorm te krijgen. De Spatborden plus zijkanten zitten er nu tegenaan, en alle randen zijn rond geschuurd.



En de onderzijde. In de gaten in de wielkasten komen de doorgangen en kappen voor het intrekmechaniek. Daarmee wordt ruimte gemaakt om de schokbrekers ver genoeg in te kunnen trekken.


Dat intrekmechaniek en de kleppen voor onder de draagarmen is dan ook de volgende stap.

O ja ... gewicht nu 1,3 kg.
 
Laatst bewerkt:
Wat een indrukwekkende constructie, ondanks de 'vreemde eend in de bijt' qua model,
en te bedenken dat het straks én gaat rijden, én gaat varen.

Is de romp in huidige staat constructief voldoende stevig, of komt er nog epoxy of andere aan te pas?
 
Heren,

Dank voor alle lof! (ook voorgaande reacties!)

De romp is stevig genoeg, of wordt dat nog, zonder lagen epoxy of glasvezel. In principe zijn het allemaal, vooral de zijkanten, in elkaar grijpende doosconstructies. Ik kan hem nu nog iets torderen, maar dat zal weg zijn als de vloer onder de stoelen verlijmd is. Het enige dat aan versteviging gepland staat zijn (waarschijnlijk alumimium) dwarsstangen ter hoogte van de wielophangingen, bovenin de carrosserie. Die vangen dan de reactiekrachten van die wielophanging op.

En ja, hij zal zeker nat worden! Ik heb dit project niet voor niets bij de speedboten geplaatst. :D Voor de zekerheid heb ik net alle latjes aan de binnenkant van een laagje lamineer-epoxy voorzien zodat iets water in de romp geen direct probleem is. Ik zit alleen nog te twijfelen of ik de deuren beweegbaar maak, of er vast in lijm. Bij beweegbaar maken is er een risico van lekkage als er een golfslag van meer dan 3-4 cm staat, dan klotst het boven de dorpels uit... Bij een beetje sleper die volgas voorbij ploegt heb je dat al snel, nog afgezien van het in en uit het water rijden. Nog even kijken of ik dat betrouwbaar af kan dichten, anders komen de deuren vast ingelijmd, en heb ik een vrijboord van 8-10 cm.
 
Laatst bewerkt:
Ziet er echt TOP uit!!!! Welke kleuren komen er op, of blijft hij zo.

Ben heel benieuwd hoe het vaart en reageerd op stuur inputs.

Ik blijf het volgen!!!
 
Bijzonder project, in combinatie met de aandacht voor detail die we van je zijn gewend, zal het eindresultaat ongetwijfeld fantastisch worden.
 
Weer even een bericht, het intrek mechaniek voor de achterwielen is getest en afgeregeld. De aandrijfassen schuiven keurig in elkaar en steken op het uiterste punt nog 5mm in elkaar, net voldoende. De wielen komen ook hoog genoeg, volgens plan. Als intrekservo gebruik ik een 15kg exemplaar dat door een Multiswitch gestuurde servo-slow module aangestuurd wordt. Zo kan ik de eindpunten en beweegsnelheid exact instellen, en kost het me geen RC kanaal.


De hevels van de schokbrekers draaien iets verder door dan het onderste dode punt. en blijven dan tegen nokken aan stil staan. Ze kunnen dan niet meer terug schieten, en de combinatie van die nokken en de 4mm RVS draai as vangen dan de reactie krachten op.

Hier nog een close up van servo en overbrenging.


Bovenop de wielkasten komen geprinte kapjes over het schokbreker mechaniek. Deze zijn iets groter uitgevallen als ik zou willen, maar ergens moet er toch een concessie aan het functioneren van het model gedaan worden. Nu vallen ze straks nog wel gedeeltelijk weg in het luik. de bekleding en de luchtroosters naast het luik.

 
Laatst bewerkt:
Geweldig mooi gemaakt! Op het laatst in het clipje ( als de romp ondersteboven ligt) zie ik dat een deel van het vlak haaks aansluit op de achterkant van de wielkast (aan weerszijden van de jet-intake). Dat zit waarschijnlijk in het ontwerp maar remt dat straks niet vreselijk af?
Alle andere overgangen van de wielkasten met het vlak hebben wel een meer dynamische vorm, vandaar mijn vraag. Verder ziet het er gelikt uit, wat een mooi model!
 
Laatst bewerkt:
Goed gezien Haje! Er komen nog onder veerdruk beweegbare kleppen onder de draagarmen waarmee die 'gaten' naast de banden afgesloten worden, en je een vlak glijvlak krijgt in plané. En voor de banden ook nog twee kleppen / flaps die het water mooi onder de wielen door moeten geleiden.
 
Er komen nog onder veerdruk beweegbare kleppen onder de draagarmen waarmee die 'gaten' naast de banden afgesloten worden, en je een vlak glijvlak krijgt in plané. En voor de banden ook nog twee kleppen / flaps die het water mooi onder de wielen door moeten geleiden.

Wow dat wist ik niet van die kleppen; je maakt er mooi werk van! Worden die kleppen ook deels door de beweging van de servogestuurde wielophanging geactiveerd?

Ben heel benieuwd naar het resultaat van al je noeste arbeid:koud:
 
Het origineel doet dit met (geloof ik) een link-constructie tussen kleppen en draagarmen. Bij het model gaan ze door een rvs veertje naar boven getrokken worden, en sluiten daarmee bij intrekken van de wielen automatisch. Bij neerlaten van de wielen worden ze door de draagarmen simpelweg naar beneden weggedrukt. Hier zijn ze goed te zien aan de voorzijde:


De kleppen voor de achterbanden doet Watercar door deze uit de dorpels ervoor te laten komen. Dat is lastig te doen, dus ik maak er op aanraden van Watercar een soort spatlappen van die op het land gewoon naar beneden hangen. In het water worden ze dan vanzelf door de waterdruk omhoog gestuwd en komen in de goede postitie te liggen.
 
Ik loop momenteel tegen wat dingetjes aan met de voorwiel retract. Ik dacht dat achter het lastigste zou zijn, maar dat blijkt voor dus te zijn.... Allereerst wou ik de bediening met een hevelsysteem doen met de servo midden tussen de lagerpunten van de schokbrekers. Mis, dan krijgen de stangetjes onderling ruzie en is de slag te klein. Dan ook hier maar een systeem met tandwielen bedacht:


Maar ... daarmee moet de servo kracht blijven leveren in de bovenste positie, vooral omdat de banden iets ingedrukt in de wielkasten moeten komen te liggen. En dat vind de servo niet fijn, wat hij met een voortdurende brom en stroomverbruik laat weten. Ik moet óf iets langere schokbrekers hebben zodat het bovenste dode punt min of meer boven het draaipunt kan komen te liggen, óf de de hevels moeten iets kleiner om ook dit effect te bereiken. Beide hebben voor en nadelen, hoe dan ook hebben beide opties effect op de veer- en retract slag van het voorwiel. Even op broeden .. o_O

Ook de stuurstangen lopen erg kritisch. Op zich moet het net gaan lukken, maar met de wielen helemaal onder én helemaal boven komt er spanning op te staan.
 
Lex dan dit denk ik prima uitzetten in 2d CAD. Het is een geometrisch vraagstuk. Met de schokbrekers is wel het één en ander te doen ook om ze bijvoorbeeld korter te maken.

Blijft een prachtig huzarenstukje, en ik wacht met spanning af hoe dit opgelost gaat worden ;)

Contra gewicht is meer gewicht, is zonde. Mooiste is om over een dood punt te gaan, waardoor er geen kracht meer op komt te staan.
 
Heren,

Dank voor het meedenken!

Mooiste is om over een dood punt te gaan, waardoor er geen kracht meer op komt te staan.

Dat is inderdaad het plan nu, zo heb ik het achter ook. Ik probeer eerst met kortere hevels en dezelfde schokbrekers als nu. Dat kost iets neerwaartse slag, maar die is sowieso voldoende. En anders iets langere schokbrekers waarmee dat dode punt 'gehaald' wordt.
 
De eindoplossing voor de voorwiel retract komt in zicht!

Ik heb nu aangepaste draagarmen geprint die 1,5mm langer zijn, waarmee de stuurstangen net niet meer in de knel komen. Bovendien staan de voorwielen daarmee net iets beter in de wielkasten.

Ook de montageplaat is aangepast met een montagepunt voor de reactiearm dat 12mm verder uitsteekt. Daarmee is de geometrie bij intrekken beter, draait het wiel verder naar binnen, en kan daarmee verder opgetrokken worden zonder dat er teveel spanning op komt te staan. Het verder indraaien zorgt er ook voor dat de stuurstang niet klem loopt bovenin.

De draai hevels zijn 2mm korter gemaakt waardoor ze nu over het dode punt bovenin heen kunnen draaien.

Er zijn langere schokbrekers onderweg. Maar 5 mm meer, maar dat is dan genoeg om het wiel helemaal bovenin te krijgen, en toch voldoende slag naar beneden te behouden.

Ondertussen ben ik ook bezig met de romp; sprayrails en de kleppen.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top