HMS Victory, Binnenste buiten.

Oei, van de kast gevallen :)
Nou, niet echt.
Het is een model van gips, hout, metaal papier en katoen van voor 1858. Het stelt de HMS Victory voor om 13.40 op 21 oktober 1805 op het hoogtepunt van de Slag bij Trafalgar, gemaakt door onze collega modelbouwer William Haines.
 
Ai, ik dacht al dat zijn moeder het scheepje aan het afstoffen is geweest......................Spreek uit ervaring toen ik op jongere leeftijd, thuiswonend. nog wat met plastic aan het rommelen was.
 
Ik doelde inderdaad op zoiets Paul.
Dit lijkt wel heel echt moet ik zeggen.
Nu afwachten op welke ideeën Jan is gekomen, dat is tenslotte de kapitein van dit schip, en ik moet zeggen, een hele goede.:D:D
 
Oeps, dit is wel heftig.
Maar ik heb geen tuigage op mijn model. Schade kan dus alleen maar aan de buitenwand zitten.
Ik zou een latje kunnen indeuken. Maar of dat dan oogt als gevechtschade?
En zo toetakelen als hierboven ga ik niet doen.:(
 
Update 182
Alle losse onderdelen die ik vorige week liet zien zijn nu geplaatst. Lastig want verschillende mannetjes moest ik verplaatsen omdat ze in de weg stonden voor iets anders. Dat heb je als je dingen in de verkeerde volgorde doet.
Wat ik nog moest maken was een netje voor rondom het trapgat. Dat heb ik gemaakt van een stukje tule.

full

Foto: Links een rolletje tule en rechts het trapgatnet.

full

Foto: Net gemonteerd rond trapgat.

Overzicht van stand van zaken:

full

Foto: Overzicht.

Omdat de details op de overzichtsfoto slecht te zien zijn, nog een paar detailfoto's.

full

Foto: Grote mast met links de pomp en rechtsboven de trap die in de weg stond voor het kanon en tijdelijk is weggehaald.

full

Foto: Laden van het kanon

full

Foto: Uitrijden van het kanon met de zijtakels.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Mooi hoor Jan, alles geeft een realistisch beeld van hoe het er vroeger aan toe ging:thumbsup::thumbsup:
 
Update 183
Deze week heb ik weer een aantal kanons opgetuigd. De laatste twee voor de gevecht situatie en een paar die in het admiraalsverblijf staan.
Ik moet eens gaan nadenken hoe ik het admiraalsverblijf ga vorm geven.
In werkelijkheid werden de kanons in de admiraalsruimte ook gebruikt in gevecht situaties. Dan werden alle schotten en wanden in de hele admiraalsruimte opgeklapt of weggezet zodat er een lege ruimte ontstond.
In eerste instantie was ik van plan om de hele stuurboord zijde als gevecht situatie uit te beelden, inclusief de stuurboordzijde van de admiraalsruimte. De bakboordzijde kon dan mooi “aangekleed' blijven. Maar aan de stuurboordzijde is nou net de slaapruimte van Nelson. Die zou ik dan niet kunnen tonen. Daarom heb ik besloten de gevecht situatie slechts tot de admiraalsruimte te tonen, en de hele admiraalsruimte als in vredestijd te tonen.

full

Foto: Links Diningroom met zicht op bakboordzijde. Rechts kanon in slaapruimte aan stuurboord.

Maar dan nog heb ik een probleem op te lossen.
Zoals u op de foto hierboven ziet staat er in de diningroom géén kanon. Waarom niet? Men zegt dat de Victory is ingericht naar de situatie van Trafalger. Maar men heeft ook aanpassingen aangebracht om haar toegankelijk te maken voor groot publiek.
Is de afwezigheid van vier kanons in de diningroom nu de Trafalger situatie of is het een “publieksaanpassing”?
In het eerste geval géén kanons in het tweede geval wél.

De Victory is een eerste klas linieschip, dat betekent 100 of meer kanons.
Het aantal kanons op de dekken bedraagt 30+ 28+30+12=100 Op het voordek stonden nog twee reserve kanons en twee caronnades. Totaal 104. De klassificering tot eerste klas is dus op het randje. Zou standaard vier kanons minder de klassificering in gevaar brengen?
Misschien stonden ze niet permanent (in de weg) in de diningroom maar net buiten de admiraalsruimte op dek en werden ze voor een gevecht op hun plaats gezet? Niet waarschijnlijk.

full

Foto: Hier staan de kanons parallel aan de scheepswand opgesteld.

Op een of andere doorsnedetekening zie ik dat de kanons parallel aan de scheepswand staan opgesteld. Dat lijkt logischer. Op de Victory staan de twee voorste kanons aan bakboord inderdaad parallel opgesteld. Aan stuurboord, in de slaapruimte staan ze nu uitgereden maar op deze tekening parallel.
In de tekeningen van McKay is de ruimte tussen de wanden van de diningroom 85 mm en de lengte van een kanon 41 mm. Twee kanons achterelkaar hebben dus 82 mm nodig.
Dat zou dus volgens zijn tekening kunnen. Mijn kanons zijn 44 mm lang. Dat is dus een foutje, maar met een vijl op te lossen. Dan kan ik dus 2 kanons parallel plaatsen.
Dan nog een laatste punt. Op de rechter foto met het kanon in de slaapruimte is te zien dat er een ruit is geplaatst. Nu is dat bij alle kanons zo, ook op de lagere dekken, en duidelijk vanwege beschermingsredenen tegen het weer.
In de admiraals- en kapiteinsruimte zijn dat vensters met openklapbare ramen. Dus hier weer de vraag: Is dit origineel of een moderne publieksaanpassing?
De achterwand in de spiegel heeft glazen ramen dus waarom hier niet?
Nog even over nadenken.
Tips en suggesties van lezers zijn welkom.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Dag Jan,

Ik ben even in een paar boeken gedoken en kan het volgende aangeven

Met name het boek "The Trafalgar Companion" geeft hier wel enige duiding.
In dat boek wordt aangegeven dat er alleen gebruik werd gemaakt van de stuurboordzijde en men daarbij volledig het licht gebruikte dat door de achterspiegelramen naar binnen kwam.
De luiken waren dus dicht
Ik zie verder op de andere tekeningen ook geen glas in het geschutspoort, dus m.i. is dat een publieksaanpassing

Verder geeft dit boek aan dat bij actie alle meubels en scheidingen werden verwijderd om de twee paren kanonnen te kunnen af schieten
Deze kanonnen waren permanent onderdeel van deze accommodaties.

Als je wil, dan kun je het boek wel even bij me ophalen om te lezen
 
Even een opmerking over enkele maanden terug, peanutbutter/pindakaas.
Boter is een beschermde aanduiding waarbij melk gebruikt moet zijn.
In peanutbutter zit geen melk, dus pindakaas.

Verder, fantastisch bouwverslag.
 
Update 184
Het zijn drukke dagen rond de Kerst en ik kom weinig toe aan bouwen.
Ik heb weer een aantal kanons opgetuigd maar ik moet eerst nog meer onderdelen maken voor ze geplaatst kunnen worden.
Ik ben nu aan de afscheiding toegekomen van de admiraalsruimte en het dek. Daar loop ik tegen het volgende probleem aan.
In de loop van de bouw is er een verschil ontstaan tussen de plaats van de structuren op het dek ten opzichte van de plaats van de geschutpoorten. Niet veel maar wel merkbaar. Dat is niet erg zolang ze maar niet van elkaar afhankelijk zijn. Maar dat is nu wel het geval.
De eerste ruimte is de admiraals slaapruimte. Op foto's is duidelijk te zien dat het bed precies tussen twee poorten hangt, dus tussen twee uitgereden kanons, en dat naast beide kanons nog enige ruimte is voor meubilair. Dat bepaalt de plaats van de wanden t.o.v. de poorten. De voorste wand moet echter ook over de rand van een rooster lopen en de achterwand vlak achter de bezaanmast langs. Hier is dus een duidelijke afhankelijkheid van dekstructuren met de plaats van de poorten. En dat klopt op het model niet. Ik moet dus wat gaan sjoemelen. Maar hoe daar ben ik nog niet uit.
Het filmpje dat Paulbo in zijn verslag plaatste geeft wat extra informatie over het uiterlijk van de admiraals en kapiteinsruimte. Dat is nu helemaal toegankelijk gemaakt. (Nog steeds geen kanons in de diningroom).
Maar daar ben ik toch niet blij mee want het is totaal anders dan de foto's die ik ervan heb. Mooi bruin gelakte deuren en wanden zijn vervangen door witgekalkte wanden, en de mooi gedekte eettafel is vervangen door een gewoon model met landkaarten erop. En op de vloer ligt een totaal ander tapijt.
Toen ik laatst op de Victory was heb ik speciaal van dat tapijt een foto gemaakt zodat ik dat met fotoshop kon bewerken tot een tapijt op het model.
Ik heb nu dus info over twee totaal verschillende kleurstellingen. Dilemma.

full

Foto: Boven tapijt op de Victory en onder het tapijt voor het model (5x10 cm) na wat fotoshoppen.

full

Foto: En dit tapijt ligt er nu.

Ik denk dat ik bij mijn eerste kleurstelling blijf want dat vind ik persoonlijk het mooiste.
Verder wens ik al mijn volgers en medebouwers prettige kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2018 met veel bouwplezier.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Iets zegt me dat het beide modern geknoopte (machinaal dus) tapijten zijn welke niet thuishoren in de tijd die jij voor ogen hebt...
Ergo, alles is goed vooralsnog.
Want een tapijt van 200 jaar terug zal wel niet terug te vinden zijn qua kleurstelling en patroon.
Dat wordt wel en heel erg zoekwerk met ongewisse uitkomst.
 
Back
Top