Fokker F.XVIII Snip schaal 1:10

Tijd voor het interieur. Voor de opstelling van de stoelen ben ik uit gegaan van een plaatje uit een KLM foldertje uit die tijd en foto's van de passagiers cabine. Voor de passagiersstoelen had ik een goede foto gevonden. Voor de stoel van de navigator/radiotelegrafist had ik alleen het plaatje uit het KLM foldertje, dus hier zit wat meer eigen interpretatie in. De passagiersstoelen heb ik ietsjes vereenvoudigd om het mezelf niet te moeilijk te maken.

full


full


full


De stoelen heb ik gemaakt van 2mm messing staaf. Aluminium was lichter geweest, maar dat kan ik niet solderen. Van mdf heb ik malletjes gemaakt voor het buigen van het messing.

full


full


De serieproductie kan gestart worden. Gelukkig gingen op de reis naar Batavia maar vier passagiers mee.

full


full


Voor de bekleding heb ik bordeaux rode nep leer gekocht. Het stoffen binnenlaagje heb ik van het nep leer kunnen scheiden, waardoor je een heel dun laagje "leer" overhoud. Als basis voor de zitting en rugleuning heb ik een stukje 0,4mm triplex genomen. De armleuningen hebben ook nog een laagje 1,5mm balsa om ze wat volume te geven. Dit alles heb ik met het "leer" bekleed. En daarna met epoxy aan het stoelframe verlijmd.

full


full


full


De stoelen heb ik op twee plekken met een ijzerdraadje aan de vloer van de cabine bevestigd. Daarna heb ik alle poten nog met een paar druppeltjes dikke seconde lijm aan de vloer gefixeerd.

full


full


full


full


Ik ben zeer tevreden met het resultaat.

groeten kjel
KJEL RIETVELD STOELEN TOP KWALITEIT !
 
Speciaal voor en met dank aan Henri :D.

Op deze foto van het interieur van een F.XVIII is goed te zien dat achter op de stoelen vakjes zaten.

full


Het door Henri gemaakte pdf bestandje uitgeprint en een paar kotszakjes uitgesneden.

full


En de kotszakjes in een mooi opbergvakje achter op de rugleuningen van mijn stoelen. Ik moet zeggen dat het erg geinig staat. Er kan nu in ieder geval onderweg flink gekotst worden :D!!!

full


full


groeten kjel
 
Het is al weer even geleden, dus het is wel weer eens tijd voor een update. Er was een helikopter tussendoor gekomen waarvan de opbouw iets langer duurde dan ik dacht, daar de elektronica niet helemaal mee wilde spelen. Ook had ik per ongeluk de vleugel van de Gee Bee die in de hoek stond omgestoten. En die viel uiteraard net op de hoek van mijn stoel met als resultaat een gat in het rolroer. Gelukkig aan de onderkant, dus van de reparatie is niets te zien. Tenzij hij tijdens de landing op zijn rug beland. Maar dat was helaas niet de enige schade. Ook had de koolstof torq tube zo'n tik gehad dat ie intern toch ergens gespleten was en daardoor volledig geen torsiestijfheid meer had. Nu viel die torsiestijfheid van de koolstof buizen me toch wel iets tegen, al had ik er tijdens het vliegen geen last van. Maar om de torq tube te vervangen moest toch het rolroer eraf en die had ik niet demontabel gemaakt. Gelukkig alles zonder echte schade los kunnen krijgen. De koolstof torq tube heb ik nu vervangen door een aluminium exemplaar. Kwa gewicht scheelt het praktisch niets. Om de boel toch in evenwicht te houden de andere kant ook gelijk maar aangepakt en daar ook de koolstof turq tube vervangen door een aluminium exemplaar. Maar goed, dat heeft me toch bezig gehouden.

Een dingetje waar ik tijdens het ontwerpproces nog niet over nagedacht had, was het staartwiel. Dus ik moest eerst even nog bedenken hoe ik dat ging doen. Kijken na foto's van het origineel valt op dat er iets tussen de vork van het staartwiel en de bevestiging van de struts van het stabilo zit. Ik heb dit als volgt geïnterpreteerd. Ik vermoed dat het staartwiel niet bestuurbaar was en er iets van veren tussen de vork en de stabilostrutbevestiging of zo iets, zodat het staartwiel wel zelf centrerend is, maar bij het gebruik van het richtingsroer tijdens het taxiën wel vrij kan draaien. Maar ik kan er ook finaal naast zitten natuurlijk.

full


De staartvork heb ik gemaakt van wat koolstofmat en epoxy gevormd om een in de juiste vorm gebogen stukje aluminiumplaat. Aan een stukje 3mm verenstaal heb ik onder de juiste hoek een m3 ringetje hardgesoldeerd en dit door een gat in de vork gestoken met aan de boven van de vork een stukje 8mm rondhout. Dit alles is verlijmd met UHU endfest. Na het uitharden van de lijm alle hoekige randjes mooi in vorm geschuurd en alles geschilderd. Een m3 boutje dient als as.

full


Voor de bevestiging van het staartwiel aan de romp heb ik een stuk 8mm rondhout met UHU endfest in de romp gelijmd. Eigenlijk had het staartwiel iets verder na achteren zitten, maar dat ging niet lukken. Aan de bovenkant wordt het staartwiel geborgd door een wielstop.

full


De veertjes heb ik zelf gemaakt en dat was eigenlijk heel makkelijk. Ik had nog wat 0,5mm verenstaal liggen. Aan het uiteinde een stukje van een cm of zo 90 graden ombuigen en dit samen met een stuk 3mm staal in een boormachine inspannen. Wel zo inspannen dat het restant van het verenstaal loodrecht op het stuk 3mm staal dat in de boormachine zit ingespannen zit. Dan het verenstaal met de duim tegen het ingespannen stuk drukken en rustig de boormachine laten draaien. Zo wikkel je heel mooi het verenstaal om het stuk staal en krijg je een mooie veer. Allen om de uiteindes mooi rond te buigen is niet helemaal goed gelukt. Ik ga nog wat experimenteren met verschillende diktes staaldraad. Ik vind de veren eigelijk iets te dik. Ik heb toen ook nog een reststukje 0,5mm verenstaal om een 1,5mm stuk staal gewonden, maar dat werd een hele erg stugge veer. Ik vermoed dat ik dan dunner verenstaal nodig heb. Maar met het 0,5mm verenstaal om een stuk 3mm staal resulteert in mooie veer met een soepele veerkracht, niet te stug en niet te slap.

full


En het staartwiel klaar. Maar misschien ga ik de veren nog vervangen door dunnere exemplaren.

full


groeten kjel
 
Ze zijn inderdaad te koop. Ik had eerst ook al zitten zoeken naar trekveren, maar toen zag ik op Discovery bij “The repair shop” hoe er zelf, heel simpel, een veertje werd gemaakt. Dat wilde ik zelf ook wel eens proberen en zelf maken geeft meer voldoening dan zelf kopen. Ik ga eerst zelf nog wat experimenteren. Kopen kan altijd nog :D.
 
Ik heb nog wat geëxperimenteerd met het maken van veertjes. Nu heb ik 0,3mm verenstaal genomen en dat om een stuk 1,5mm staal gewonden en dit gaf een mooi dun veertje met een fatsoenlijke veerkracht. Zo ziet het er ook beter in proportie uit. Je zou het niet zeggen maar er gaat toch bijna een meter verenstaal in zo'n veertje.

full


groeten kjel
 
Weer een stukje verder met de romp. Na het staartwiel waren de gordingen aan de beurt. Deze zijn gemaakt van 2,5 mm koolstof buis.

Eerst het staartgedeelte, daar zitten de minste gordingen.

full


Voordat ik verder kon met de gordingen moesten de ramen erin. Eerst het wc-raampje. Deze is gemaakt van een CD-hoesje. De rest van de ramen zijn gemaakt van plastic van Hobby-in waar je cockpitkappen kan trekken. Geen idee wat voor materiaal het is eigenlijk.

Het wc-raampje, zitten de mensen niet meer op de tocht.

full


De ramen van de passagierskabine.

full


En verder met de gordingen. Hier en daar nog wat hout toegevoegd t.b.v. de schaaldetails.

full


full


full


full


Op de onderkant zit 1,5 mm koolstof staaf. Dit omdat mijn voorraad 2,5 mm buis op was. Maar naar het bekleden valt dat niet meer op.

full


Al dat koolstof maakt de romp erg stijf. Ik kan met geen mogelijkheid de romp meer torderen.

Het volgende onderdeel wordt het landingslicht.

groeten kjel
 
Het landingslicht. Voor in de bodem van de neus had de F.XVIII een landingslicht zitten. Heb niet echt kunnen achterhalen of dit een landingslicht is dat kan uitklappen of dat het enkel gekanteld kon worden om zo de landingsbaan wat bij te kunnen lichten in de landing. Ik heb het geïnterpreteerd als het laatste.

full


Bij Reicheld heb ik een reflectortje kunnen vinden die in de buurt van de juiste schaal kwam, hij is misschien net iets te klein. Met een dun strookje 0,4mm triplex heb ik de diameter iets groter gemaakt en zo heb ik ook wat vlees om in te boren voor het koolstof bevestigingstaafje. Het glaasje is gemaakt van een CD-hoesje en bevestigd met "canopy glue" en afgewerkt met een stukje aluminiumtape.

full


De behuizing is gemaakt van wat triplex en het landingslicht wordt met twee stukjes koolstofstaaf bevestigd. De binnenkant van de behuizing heb ik zwart geschilderd.

full


In de romp heb ik twee stukjes balsa gelijmd waarop de behuizing van het landingslicht vastgelijmd kan worden.

full


En het landingslicht op zijn plek gelijmd.

full


full


full


Nu is het tijd voor de deuren.

gr kjel
 
.
Elke update weer genieten, wat een geweldig bouwverslag :wave
De Fokker wordt (is) echt prachtig!! :thumbsup:

Groeten, Ramses
.
 
We zijn weer een klein stukje verder. Laatste tijd heb ik het wat druk gehad, dus de vorderingen gingen maar langzaam. Maar nu heb ik vakantie en het streven is dat de Fokker deze vakantie zo goed als gereed komt.
De eerste deur zit erin. De basis is 0,6mm triplex met 3x3 vuren latjes. Dit is afgewerkt met 1,5 mm balsa stroken, zodat ik de deur mooi vlak kon schuren met de romp en de scalecover wat meer vlees had om aan vast te plakken. Ik kan het op de foto's niet terug zien of de cabinedeur en vrachtdeur nu aan de buitenkant met doek of met hout bekleed zijn. Ik ben er maar van uit gegaan dat het net zoals bij de F.VIIb met doek is. Als ik naar de foto's kijk van het postluik zou ik zeggen dat deze wel met hout is bekleed aan de buitenkant.

full


full


full


De binnenkant van de deur is in dezelfde kleur als de cabine gebeitst en verder afgewerkt met aluminiumtape om de aluminium profielen en platen zoals het bij het origineel zat na te bootsen.

full


Nu de andere twee deuren nog, maar daar zit geen raampje in dus die zijn iets eenvoudiger.

groeten kjel
 
Waarom lopen de 1.5 mm koolstof gordingen niet door over de volle lengte van de bodem, was dat op het echte toestel ook zo ?
 
De deur voor het bagage/vracht compartiment en het luik voor het postcompartiment zijn op dezelfde manier gemaakt als de deur voor de passagierscabine. Het enige verschil is dat het postluik wel aan de buiten met triplex bekleed is.

full


full


full


full


De esc's wil ik onderbrengen in de postruimte, maar ik ben bang dat het postluik niet voldoende is om straks alle motorkabels te kunnen doorvoeren en aansluiten aan de esc's. Daarom heb ik de bodem van de accubak ter hoogte van dit compartiment verwijderbaar gemaakt zodat ik toegang heb tot de ruimte onder de accubak.

full


full


Nog een paar kleine dingetjes voor de schaaldetails aanbrengen en dan kan de romp bekleed worden. Het schiet op!

groeten kjel
 
De romp zit in de folie! Als folie heb ik nu scalecover van Ray Struik geprobeerd. Ik moet zeggen dat werkt best mooi en met een uitstekende hechting. Het enige wat je niet met scalecover kunt doen is scheuren. Voor de "rib stitching tape" scheurde ik altijd stroken solartex of oratex. Dan krijg je een mooi gerafeld randje. Maar ik had ook nog wat oratex liggen en daar heb ik de strookjes voor de "rib stitching" van gescheurd.

full


full


Ik ben ook erg tevreden hoe de romp/vleugelovergang van de romprug is geworden. Dit was eigenlijk onmogelijk om zonder kreukels in de folie te zetten. Maar met de verfstripper zijn alle kreukels er mooi uitgetrokken. Ik moest alleen een klein "pleistertje" plakken bij de achterlijst van de rompvleugelovergang. Daar was de folie een klein beetje ingescheurd.

full


groeten kjel
 
Laatst bewerkt:
Heel mooi om te zien. Ik heb bij de bu131 de ribstitching gemaakt door een vel a4 daar garen over te spannen op goede afstanden en met sec lijm deze te fixeren. Daarna de goede breedte gesneden en daaroverheen de zackeband van toni clark maar gescheurd oratex kan ook prima. Je ziet dan net de stitches ook zitten
 
Laatst bewerkt:
De F.XVIII is schaal 1/10. Dus de daadwerkelijke “stichting” heb ik achterwegen gelaten, dat is niet te doen op deze schaal. En kartelband op deze schaal is er ook niet. De rafeltjes van het scheuren is hier een goed alternatief op de kartels. En alleen de “stitching tape” is voldoende om mooi wat structuur te gaven aan het egale oppervlak.
 
Back
Top