Elf 20 - David Boddington (RCME, 1988)

Of het geschikt is weet ik niet, vooral voor het omvouwen straks, maar ik heb een mooie verpakking gevonden waar ik mijn cockpitraampjes uit kan snijden. Het is behoorlijk stevig in ieder geval, waarschijnlijk wat steviger dan wat origineel gebruikt is. We gaan zien of het werkt. Eerst snijden langs de templates met mes en liniaal:

elf-37-01.jpg


Voor nu voldoende voor het uitbalanceren van de kist, later ga ik de cockpitramen vouwen en pas na het bespannen van de kist kunnen ze over de cockpit gelijmd worden. Het origineel is uit één stuk overigens, maar mijn afneembare cockpitkap splitst tussen de ramen, dus hier ook in twee delen:

elf-37-02.jpg


Vervolgens de beplanking voor de neus gemaakt, die bestaat uit twee lagen: 1 mm triplex en 2,5 mm balsa. Voor nu nog niet vastgelijmd, maar wel op z'n plek voor het uitbalanceren:

elf-37-03.jpg


Op een klein blokje balsa op de neus en de bespanning na is hij zo compleet en kan ik mijn eerste echte CG test doen. Op de MacGyver manier, draadstaal op een doosje:

elf-37-04.jpg


Ik heb om hem in balans te krijgen 15 gram tegen dit spant getapet. Ik wil dit opsluiten met nog een spant en dan met epoxy vastlijmen, zodat het bij een hardere landing niet losschiet binnenin de neus:

elf-37-05.jpg


15 gram was echter net niet genoeg, 20 gram net te veel. Er moet natuurlijk nog wel lijm bij, dus er komt een paar gram bij in de neus, maar de bespanning zit voor een groot deel ook weer achter het zwaartepunt, dus al met al is het denk ik veiliger om nu alvast 20 gram in de neus te stoppen, daar kom ik later namelijk niet meer bij. Bovendien kan het zwaartepunt beter iets voorliggend dan achterliggend zijn. En achter kan ik er altijd nog bij voor extra gewicht.
 
Laatst bewerkt:
Ziet er weer mooi uit allemaal. Alleen een vraagje waarom plak je het lood niet voorin de neus. Is ook beter met een jarde landing, dan kan het niet meer naar voren schieten en dan nog iets met kracht maal arm, hoe verdernaar voren hoe meer effect.
 
Ziet er weer mooi uit allemaal. Alleen een vraagje waarom plak je het lood niet voorin de neus. Is ook beter met een jarde landing, dan kan het niet meer naar voren schieten en dan nog iets met kracht maal arm, hoe verdernaar voren hoe meer effect.

Thanks! En goeie vraag: helemaal voorin passen deze loodjes niet mooi, de romp is daar niet hoog genoeg, of niet breed genoeg. En dan moet ik ze ergens halverwege die ruimte steken en kan ik ze minder goed bevestigen. Het lijkt overigens langer dan dat het is door het perspectief, het is al het voorste deel van de neus en het scheelt maar 4 cm ofzo.. uiteraard, hoe verder voorin hoe minder gewicht nodig, maar het verschil van de arm is maar klein en het gewicht sowieso maar een paar gram dus dat doet niet heel veel. Dan dacht ik beter af te zijn met makkelijker bevestigen. Maar ik zal nog eens kijken of ik een andere opstelling kan bedenken zodat het wel past.
 
Mm ja da’s lastig(er), want ik noem het loodjes, maar ze zijn van ijzer (Fe 5g gewichtjes)
Met een scherpe beitel kap je er in één keer af wat je niet nodig hebt.
Beitel aan de zelfklevende zijde, voor een strakker resultaat (waar je straks niks meer van ziet).
Ik zou de gewichten sowieso zekeren, want de lijmlaag van de dubbelzijdige tape verdwijnt langzaam in het hout en liggen ze over enige tijd los...

Groeten, Jan.
 
Dank voor de tip Jan! Het klinkt niet als heel goed voor een beitel maar misschien heb ik nog wel een oude liggen.

Die zelfklevende troep is er al lang vanaf :-).. die vertrouw ik ook niet. Mooi eraf gerold en schoongemaakt en dan met epoxy opsluiten in hout.

Ennuh, dat strakke resultaat ondanks er straks niets meer van zien, dat is precies ook helemaal mijn straatje. Je weet het toch hè?
 
Je kunt ook nog voorin een heel klein kamertje maken met een schotje (bv 2 cm^3). je maakt dan een heel klein gaatje, 2 mm of zo,
waarmee je de loodkogeltjes in de kamer kunt duwen. Dat is dan per kogeltje af te regelen en uiteindelijk sluit je het af met een stickertje
of stukje bespanning. Als je het gaatje groot genoeg maakt kun je er ook weer kogeltjes uit schudden voor de instelbaarheid.
 
Interessant idee Hein! Grappig is, net voordat ik dit las, ik denk tegelijk met dat je het typte, ben ik begonnen met het maken van een kamertje voorin. Alleen niet voor lood kogeltjes, maar voor mij ijzeren gewichtjes. Ik denk dat ik geïnspireerd op jullie feedback nu een betere oplossing heb gevonden en hopelijk af kan met 15 gram. Ik post binnenkort een update!
 
Naar aanleiding van jullie tips en feedback de indeling van de neus veranderd en twee schotjes bijgeplaatst, een steviger spant vooraan van triplex en daarachter eentje van balsa, die is alleen voor het afsluiten van het kamertje:

elf-38-01.jpg


En daar vervolgens de gewichtjes in gedaan. Het kamertje zit precies op de plek dat de gewichtjes zo ver mogelijk naar voor zitten. Er liggen er drie plat en eentje staat er rechtop naast. Vervolgens de gewichtjes erin gelijmd met epoxy en het kamertje verder grotendeels volgegoten met epoxy. Dat gaat nergens meer heen:

elf-38-02.jpg


Ik haal er toch wel voldoening uit dat dit er ook weer netjes uit ziet en het qua vormsluiting ook geen kant op kan. Maar zien doe je het nooit meer, want er zit al een dunne triplex en 2,5 mm beplanking overheen inmiddels:

elf-38-03.jpg


Tijd voor het laatste stukje balsa aan deze kist! Het neusje gaan we schuren uit een blokje balsa, maar eerst wachten tot de lijm goed uitgehard is:

elf-38-04.jpg
 
Ik weet niet precies hoe je het bedoelt, met lengterichting, maar de kopse kant lijkt me niet makkelijk te verlijmen. Op tekening stond ie een kwartslag gedraaid, maar mijn neus / romp is net wat hoger / dikker uitgekomen dan op tekening dus zo paste hij het beste. De nerf loopt op de foto van onder naar boven. Maar dat maakt bij een soort half balletje toch niet veel uit qua schuren / eindresultaat? Of mis ik iets?
 
Je hebt nu de nerf van boven naar beneden, in plaats van voor naar achter.
In de laatste positie zal de neus wat minder snel "opstuiken" als ie zijn neus stoot
 
Ah zo. Ik denk dat het niet heel veel uitmaakt, en in de lengte van de kist paste ie niet omdat de neus hoger dan breed is. Op tekening staat het blokje overigens van links naar rechts. En ikzelf lijm ook liever niet kops op kops hout, dat is niet zo stevig. Misschien kan ik het neusje vooraf van wat epoxy of glas voorzien, tegen het stoten.
 
Als je dat lijmt met "bruislijm" zit het muurvast.
Ik zie op tekeningen eigenlijk alleen maar de voor/achter montage, persoonlijk doe ik het eigenlijk ook altijd zo, maar maakt misschien niet veel uit.
 
Klopt, bruislijm kruipt dan ook echt de nerf in, zeker vanaf de kopse kant, maar het zet uit (bruist) en wordt erg hard, dat schuurt weer lastiger in de overgang van de twee delen dan houtlijm. Waardoor je deuken om de bruislijm heen in het balsa schuurt, althans dat is mijn ervaring. Ik gebruik Aliphatic tenzij.

Op tekening staat het zeker wel: het zijaanzicht heeft het neusje met puntjes erin (endgrain) en het bovenaanzicht met streepjes van links naar rechts (houtnerf), dus ligt ie daar van links naar rechts.

Goed dat je het zegt hoor, let ik er voortaan ook op, maar voor dit hele kleine stukjes maakt het volgens mij inderdaad niet zo veel uit.
 
Back
Top