De Zeven Provinciën Hans

Dat is inderdaad een flink uit de kluiten gewassen anker, Maarre, mooie foto's die je hebt laten zien hoor:worship::worship:
Ik ben dit verslag aan het doornemen, ja vanaf pagina 1 af, en ik heb commentaar op het hangen vd ankers.
Ik weet dus niet of de afgelopen twee maanden er al meer mensen je erop gewezen hebben, indien wel, verwijder dan dit bericht maar.

De ankers hangen met de bladen tegen de romp, zo hangt geen zeeman ze op, door het schommelen van het schip dreunt steeds het scherpe blad tegen de romp en breekt er dus een gat in.
Ankers werden altijd met de vlakke kant tegen de romp gehangen, of binnenboord gehaald.
En dan met een stropje als in een vd foto's eerder..

Jinny
 
Hoi Jinny, leuk dat je mijn verslag volgt en binnenstebuiten keert:) je hebt dan inmiddels 89 pagina's door te nemen.
Anderzijds komen dan de ankerstokken horizontaal. Deze zijn dan langer dan de kraanbalken en dat is lastig inhalen.
Als het anker aan de kraanbalk hangt dan gaat hij enkel zijdelings richting de rust. Hier wordt het blad dan ook gestropt aan de rust waardoor er geen beweging meer in zat.
Maar je verhaal klinkt eigenlijk logisch maar ben ook geen zeeman uiteraard.
Maar ik zie geen andere mogelijkheid, alleen al omdat een ankerstok langer is dat de kraanbalk en ik deze niet horizontaal kwijt zou kunnen.

Maar iedereen mag er weer op schieten hier en wacht de meningen van anderen dus even af.
Ik ben er nog niet op gewezen dat ze verkeerd zouden hangen.
 
Laatst bewerkt:
Hoe of het in werkelijkheid echt heeft gezeten toen weet ik natuurlijk niet, maar dit is nogal onlogisch.
Maar misschien weet iemand er meer van dan ik, ik weet er verder natuurlijk ook niks van.
Geweldig schip verder, ik maak er een nette buiging voor.
 
Hoe of het in werkelijkheid echt heeft gezeten toen weet ik natuurlijk niet, maar dit is nogal onlogisch.
Maar misschien weet iemand er meer van dan ik, ik weet er verder natuurlijk ook niks van.
Geweldig schip verder, ik maak er een nette buiging voor.
Ik ben ook wel benieuwd wat de eventuele reacties zijn. Maar bedankt voor het compliment.
 
Vandaag weer een stagzeil gehangen.
Door de aanwezige "tieren" die tussen stag en loze stag zitten besloot ik voor dit zeil een aparte onderlijn te zetten die door middel van een talie bevestigd aan de loze stag gehesen kon worden.
Hiervoor maakte ik ringen aan dit stagzeil.
20200120_162011.jpg

Deze lijn liep dus door de ringen. Door ook aan de onderste schoot een talie met blokken te zetten kon deze lijn geheel op het dek neergehaald worden.hierdoor was er ook de mogelijkheid om het zeil te borgen met een soort van rattestaarten. Excuses als ik met het borgen de verkeerde uitdrukking gebruikt maar ik weet het even niet meer.
20200120_193753.jpg


Opgemerkt dat ik dit anders maakte als op tekening en maakte ik hier een soort van vrije interpretatie die de werkelijkheid kon benaderen.
Door dit zeil zo te hangen blijft het zicht op dek behouden. Wel zorgde ik er voor dat de schoten bevestigd konden worden en belegd op klampen aan de verschansing.
20200120_193908.jpg
 
Laatst bewerkt:
Hans, je vrije interpretatie van het grootstagzeil ziet er op zicht best wel aardig uit, behalve dan de 'rattestaarten', die vind je alleen aan de geborgen razeilen. Het lijkt mij ook zo goed als onmogelijk om deze te bevestigen door de bemanning...?? De extra lijn waar je het zeil aan hebt bevestigd is correct en heet 'leider' (of valse stag), je hebt deze samen met de val aan de loze stag geknoopt, in werkelijkheid werden deze bevestigd aan de zaling van de fokkemars. De val liep door twee enkele blokken, dat heb je dus goed, waarvan het onderste blok aan de nokleuver werd gestropt (of gehaakt), dat is dus ook goed gedaan, maar het bovenste blok zat vast aan de zaling en dus niet aan de loze grootstag. Ook hadden de stagzeilen dubbele schoten (de grote met een takel) waarbij de schoot aan de lijzijde strak stond en de schoot aan de loefzijde los hing, bij jou model zie ik maar één schoot aan stuurboord. De schoothoorn stond al naar gelang de wind in kwam aan bak- of stuurboord, vandaar de dubbele schoten, kwam de wind van st-boord dan stond de schoothoorn vast aan b-boord (lijzijde) en los aan st-boord (loefzijde). (of andersom indien de wind van b-boord in kwam)

Alleen de trapeziumvormige stagzeilen konden worden geborgd omdat de korte kant langs een mast liep, middels twee gordings voor en achter het zeil, die het zeil dan naar de mast trokken. Indien de stagzeilen niet werden gevoerd werden ze niet 'geborgd', maar met de neerhaler die met een talie aan de hals zat en doorliep tot de nokleuver simpelweg neergehaald en weggehaald, waarbij de leider ook werd afgenomen.

Ik begrijp dat je het zeil hebt opgebonden om alle mooie details van de romp en dekken te behouden en daar is natuurlijk niets mis mee:)
 
Ik heb er inderdaad een vrije interpetatie van gemaakt waarbij ik er van uit gegaan was dat de extra lijn door deze manier kon zakken tot op het dek. Ik bedoel hiermee de leider. Het woord waarvan ik niet wist dat deze zo heete . Hierdoor dacht ik dat men wel op deze manier het zeil enigzins kon borgen en weer terug hijssen. Dat van de dubbele schoot wist ik eerlijk gezegd wel maar omdat ik met het lijketouw aankwam en dacht en nu? En hierdoor een enkele schoot maakte was dus een stukje gemakszucht:)
Dus eigenlijk zeg je dat er aan één zijde een takel gezet moet worden die verzet kon worden naar stuurboord of bakboord of begrijp ik je verkeerd?
Maar inderdaad ik heb dit zo gedaan voor het zicht op het dek.
In het boek van Dik vindt je het overigens wel, dat ook het bovenste blok aan de loze stag werd gestropt in een onduidelijke afbeelding. Er staat ook zoiets bij als zo zou het geweest kunnen zijn.
Ik zou het bovenste blok aan de zaling kunnen zetten. Het voorkomt ook het hinderlijke knikje van de loze stag.:rolleyes:
 
Laatst bewerkt:
Dus eigenlijk zeg je dat er aan één zijde een takel gezet moet worden die verzet kon worden naar stuurboord of bakboord of begrijp ik je verkeerd?

Nee, dat bedoel ik niet, aan de grote stagzeilen zat er aan beide schoten een takel, één schoot stond aan BB en één aan SB, dus 2 schoten aan de schoothoorn. (dit geld overigens voor alle stagzeilen, waarbij vermeld dat de kleinere geen takel hadden, wat puur te maken had met de grote en dus de zwaarte van het zeil)
 
Laatst bewerkt:
Je zegt beiden? Werd ook de leider aan de zaling vast gezet?
Normaal gezien liep de leider gelijk met de val en werd of om de masttop geslagen of aan de zaling gezet, maar 100% zekerheid is altijd moeilijk wat de tuigage betreft, mede omdat er nogal eens verschil was met de verschillende systemen. Je schrijft zelf al dat je in het boek van Dik het blok om de stag zag zitten, dus wie ben ik om dit tegen te spreken....
 
Heren bouwmeesters,
Ik ben eigenlijk verbaasd over het feit dat op de 7P stagzeilen worden gebruikt. Dit is toch een 17e eeuws schip en ik heb altijd gedacht dat er in die tijd op de VOC schepen geen stagzeilen voorkwamen. Kijk ik naar de schilderijen van de Velde dan zie ik ze daar ook niet. Waarschijnlijk heb ik niet goed opgelet.
 
Back
Top