De "Friesland" van Mamoli

3x is scheepsrecht en zo moet het maar worden.
20201203_212150.jpg

En ja Herby, de lus van de muis moet nog korter gestropt worden.;)
 
Weer ff bij gelezen, ziet er allemaal weer erg goed en netjes ui:worship:
 
De voorstengestag is nu aangebracht. Dit is eenvoudig uitgevoerd met wat 3-1 blokken.
20201206_131343.jpg

Het halende part gaat door het zadel op de spriet en belegd aan een oog. Eigenlijk moet dit belegd worden op een klamp. Maar een houten klamp zou veel te groot en dus te rommelig worden. Ik heb dus bewust gekozen voor een oog.
20201206_131400.jpg
 
De pardoen van de blindesteng. Het halende part start aan de stag en gaat via verschillende blokken uiteindelijk door het stagblok.
Alle blokken kleur ik overigens. De blokken zaten geleverd bij de doos en zijn niet overdreven mooi maar ik ga het er mee doen:)
20201206_152306.jpg

20201206_152312.jpg

Je ziet dat dit een lastige is en dat ik nog wat na moet stellen omdat de stag al ietsje gelift wordt.
 
De voortopstag is geplaatst. Deze werd om de steng gelegd maar nu zonder muis en lus.
E.a gaat via een talie en belegd aan de marsring. Foto's spreken voor zich dacht ik zo. Hier is weinig nieuws te melden dus. Maar de snelheid en het doorbouwen wat ik graag zou willen vertraagd ietsie door andere verplichtingen:)
20201208_203911.jpg
20201208_204017.jpg
 
De fokkestag heeft nog wat aandacht nodig.
Hier ontstaat een lichte lift. Ik loop er al een tijdje aan te pulken en te trekken want ook de hanepoot van de pardoen wil je ook een beetje strak hebben. Maar ik kan de boel nog wat laten vieren.
Het zal vast wel goed komen maar het springt een beetje in het oog zo.
 
De fokkestag heeft nog wat aandacht nodig.
Hier ontstaat een lichte lift. Ik loop er al een tijdje aan te pulken en te trekken want ook de hanepoot van de pardoen wil je ook een beetje strak hebben. Maar ik kan de boel nog wat laten vieren.
Het zal vast wel goed komen maar het springt een beetje in het oog zo.
Heb ik ook dat probleem. Ik heb toen hanepoten strak gehouden en toen met een satéprikker met lijm erlangs gehaald en strak gehouden. Na drogen de spanning eraf en dan was het probleem stukken minder. Maar voorkomen doe je dit niet, omdat de masten krom gaan als je de stagen strak zet. Ik heb zelfs zitten stoeien om de stagen te bekleden en in de kern draad te doen.
 
De kruisbovenbramstag komt me in de tekening wat bevreemd over. Normaal gaat de lijn van de stag door een geleideblok aan het ezelshoofd of vlak er onder naar de grote mars en wordt daar middels een talie ook op bevestigd.
Is dit kloppend zoals het hier is getekend?
20201212_234734.jpg
 
Laatst bewerkt:
De kruisbovenbramstag komt me in de tekening wat bevreemd over.
Is dit kloppend zoals het hier is getekend?
Bekijk bijlage 409146
Ik denk dat het wel kan zo Hans, alhoewel ik niet zeker ben, het is echter niet de kruisbovenbramstag zoals jij hem noemt maar de kruisstengenstag (bovenbram is niet aanwezig). De kruisstengenstag werd in die tijd wel vaker voorzien van een talie, tot midden 17e eeuw werd deze stag zelfs met een vrij ingewikkelde takelage (spinnekoppen en hanepoten) vast gezet op het laatste grootwantenpaar (o.a. te zien in mijn verslag van de Souvereign). Later liep de stag inderdaad zoals je het benoemt via een schijf aan het ezelshoofd naar de grootmars, of via een blok onder de mars naar het dek.

Als je het maakt zoals op de tekening zou ik wel de talie wat korter maken, dat ziet er dan wat beter uit. En ter verduidelijking, de kruismast op jou model bestaat uit; de kruismast, kruissteng en vlaggensteng, de bramsteng(en) zitten er dus niet op.
 
Laatst bewerkt:
In Anderson staat onder hoofdstuk standing riggi g paragraaf 5 de omschrijving. Zoek de beschrijving van fig 99 (ik kijk in het oude boek daar zijn de paginanummers anders en de figuren staan op een inlay) daar loopt hij zoals jij benoemd hebt. En eindigd op het dek met een takel. 2 blok aan de stag en een 1 blok aan een haak op het dek.
 
Ach ja natuurlijk Piet:) de kruisstengestag!
Ik waande me groter dan ik in werkelijkheid was....
De Friesland is "gebouwd" in 1663 en als je schrijft dat tot midden 17e eeuw er een uitgebreide takelage was, wat ik ook zie in je Souvereign dan ga ik voor de nieuwste inzichten van die tijd. Dit betekend Het maken volgens de 2e helft 17e eeuw. En dan kom ik inderdaad uit volgens de methode van wat ik en Stephan opmerkte.
Wordt vervolgd:cool:
 
Laatst bewerkt:
Ik zal nog de bevestiging van de vlaggemast met het dek veranderen. Hierbij de oude situatie.
20201213_120243.jpg

Ik ga nu eerst een voet gaan maken. Dit mis ik een beetje in dit ontwerp.
 
Back
Top