Bouwverslag modelbouwkit "Dwarsdoorsnede van een 17e-eeuwse koopvaarder"

Mijn zoon is altijd erg creatief met piepschuim en een foamsnijder.
Maar ik zat ook te denken om zoiets als 3D print te maken.
 
Bedankt allemaal weer voor jullie ideeën!
Er kwam even een vakantie tussendoor. En een mail van Ab Hoving die me erop wees dat de kombuis niet tegen de scheepswand aan werd gebouwd maar er los van stond. Heel waardevol, maar zo had ik niet gemaakt. Echter, als je eenmaal weet dat het niet klopt, begint het toch te knagen. Gecombineerd met jullie suggesties om iets te doen met de binnenkant; heb ik de boel toch maar gesloopt.

WhatsApp Image 2023-08-18 at 20.21.53.jpeg


Eigenlijk vond ik het persoonlijk best een aardig idee om eerst een frame op te bouwen en daar plankjes tegenaan te zetten, zoals in de eerste versie, maar het nadeel daarvan was dat de bouwmethode nogal afweek van de rest van het model. Er kwam wat passen en meten met de liniaal bij kijken. Voor versie 2 is het allemaal wat eenvoudiger. De nieuwe kombuis bestaat uit een vloerplaat en een aantal panelen die tegen de vloerplaat en de balken van het verdek worden geplaatst. Dit biedt de mogelijkheid om tijdens het bouwen wat persoonlijke invulling te geven voor de modelbouwers die dat leuk vinden. Deze invulling wordt geen onderdeel van het bouwpakket overigens, omdat het slecht zichtbaar is in het eindresultaat, en omdat ik me vooral wil richten op de elementen van de constructie. Maar zoals altijd is er discussie mogelijk. Bijvoorbeeld over de kanonnen (zie verderop, is dat ook inrichting, of moeten die er wel bij?). Als basis kan in elk geval de muur met koperkleur worden geverfd (ik denk dat de toekomstige bouwer hier wel iets beters kan vinden dan ik, ik heb gewoon Kolderstok goud met karmijnrood gemengd...). De structuur van stenen waarmee de haard is gemetseld is lasergegraveerd. Een leuke bijkomstigheid is dat het dus werkelijk groeven zijn in het hout. Met een beetje verdunde grijze verf geeft het een aardig resultaat, wat ook weer door anderen mooier kan worden gemaakt.

WhatsApp Image 2023-08-18 at 08.45.04.jpeg


Tot slot nog een eenvoudig deurtje toegevoegd, en dan is het resultaat van achteren bezien:

WhatsApp Image 2023-08-18 at 10.20.34.jpeg


En van voren:

WhatsApp Image 2023-08-18 at 10.20.34 (1).jpeg


De volgende belangrijke stap was het ontwerpen en maken van de kanonnen. Online vond ik een kanonsloop die goed bleek te passen bij het kaliber van de kanonnen in het midden van het schip volgens Witsen/Hoving. Een rolpaard van 2mm linden gemaakt, en dan ziet het er al netjes uit:

WhatsApp Image 2023-08-18 at 11.26.39.jpeg


En dan begint het piekeren. Wat moet er ook allemaal weer aan komen? Zijtakels, inhaaltalies, broeking. Nog iets? Ik heb uiteindelijk een redelijk eenvoudige uitvoering gekozen:

WhatsApp Image 2023-08-18 at 20.16.05.jpeg


Mijn vraag aan de lezer: hebben jullie ideeën hoe de diverse lijnen nu te beleggen? Ik dacht zelf voor de inhaaltalie (enkel uitgevoerd) aan het blok op het dek, voor de zijtakels bij het oog op het rolpaard.

Overigens zijn het twee kanonnen geworden, geen drie. Je ziet het probleem op de foto: het middelste kanon zou net wat dicht tegen de kombuis aan komen, en haalt geheel het zicht weg op de kombuis. De middelste poort komt als voorbeeld dicht te staan. De buitenste poorten blijven open. Voor het voorste kanon is net te weinig ruimte. Het zou mooi zijn om nog een extra spant te hebben aan de voorkant van het model. Het is goed mogelijk dat de uiteindelijke versie dit krijgt, maar ik kan het nu niet meer toevoegen aan het gebouwde model. Bovendien veranderen er mogelijk wat andere dingen dan, zoals de positie van de dekbalken.

Bedankt weer voor het meekijken, en ik ben benieuwd naar jullie input! Veel modelbouwplezier gewenst ook.
 
Voor kanonnen op een schip is het altijd van belang dat ze zo ver teruggerold kunnen worden dat de monding van de loop zo ongeveer 60 cm vanaf de binnenkant van de scheepswand staat. Alleen dan is het voor de kanonniers nog net mogelijk om met een pompstok, een varkensstaart en een lap met vloeistof de loop schoon te maken. Die pompstok wordt dan gedeeltelijk naar buiten gestoken anders kom je niet in de loop. Daarna moet dan de kardoes er in met de nodige proppen en de kogel. Dus als je een takel maakt om het kanon naar achteren te trekken moet je in rekening brengen dat de blokken ook ruimte innemen. Ik zou in dit geval dus de rolpaarden zo kort mogelijk maken en de achterwielen iets naar voren brengen. Dat scheelt weer in ruimte. Overigens is de hoofdfunctie van die takel aan de achterkant eigenlijk alleen maar om het kanon vast te zetten tijdens het laden. Door het schot vloog het kanon door de terugslag vanzelf naar achteren. De zijtakels naast het rolpaard zitten nooit vast aan de wand of aan het rolpaard, altijd met haken. Vlak voor het schot werden die takels weggehaald en deed de broeking zijn werk om het rolpaard af te remmen.
Wel heel erg vreemd dat op het zeer gedetailleerde model van de Hollandse Tweedekker uit 1660-1670, dat verloren ging bij een bombardement in de oorlog in Duitsland, op geen van de op de foto's zichtbare rolpaarden die takels zijn aangebracht. Vergeten?
Constant
 
Ik heb helemaal niks hierover nagekeken, dus volledig uit de natte duim is mijn vraag?? had een koopvaarder zoveel kanonnen aan boord??
Elke kilogram is er een voor de handel bij de koopvaardij schat ik zo
 
Val alle geregistreerde koopvaarders is bekend hoeveel kanonnen ze aan boord hadden. Als een koopvaarder minder dan een vastgesteld aantal kanonnen had dan mocht hij niet eens door de Middellandse zee varen.
Veel meer hierover is te vinden in de uitgegeven tijdschriften :"Scheepshistorie". In de nummers 20 en 21 wordt uitgebreid ingegaan op die materie, ook over het behandelen van kanonnen. Zeer aan te bevelen.
Constant
 
Bijgaand een prent over de opstelling van het geschut. Je ziet dat er achter het kanon veel ruimte moet zijn. De takels die het stuk vastzetten tijdens het laden zijn hier aan de achterkant van de beide wangen van het rolpaard bevestigd.
De zijtakels die het stuk naar de scheepswand moeten trekken zijn aan haken bevestigd.
In de loop der tijd zijn er dus diverse constructies bedacht. Blijft overeind dat de stuksbemanning, in dit geval denk ik zes tot acht mensen, wel een ruime werkplek moest hebben en ruimte genoeg om afstand te kunnen nemen van het kanon als het werd afgeschoten.
Constant

rolpaard met afstanden..jpg
 
Allen hartelijk bedankt voor jullie input! Binnenkort schrijf ik weer een verslag van de voortgang, maar ik wilde allereerst even iets bijzonders met jullie delen:

In juli sprak ik met @*Hans*, die jullie allemaal kennen als de producent van prachtige 17e-eeuwse scheepsmodellen... we hebben gesproken over het model dat ik nu aan het ontwikkelen ben en we zijn tot de conclusie gekomen dat dit model een officieel Kolderstok-model gaat worden! Ik ben daar enorm blij mee!

Op 30 september is het model in haar uiteindelijke vorm te zien in het Scheepvaartmuseum. De weken erna staan in het teken van voorbereidingen voor de productie en distributie van het pakket, waarover later meer informatie.
 
Uiteraard heb ik het model van Matthias al tijdens de bouwfase kunnen bekijken en ik was daar zeer over te spreken. Het past in alles in het Kolderstok programma en we zijn ervan overtuigd dat er vraag naar zal zijn.
 
Mooi compliment @Matthias Noback , mooie toevoeging aan het productprogramma @*Hans* . Ik hoop wel dat dezelfde filosofie qua houtsoorten wordt toegepast als bij de andere modellen, dus Noten en of Eiken?
Dat zal dit model echt een juiste charme en kwaliteit meegeven die andere fabrikanten steeds meer links laten liggen.

Klasse!

groet,
Peter
 
Mooi compliment @Matthias Noback , mooie toevoeging aan het productprogramma @*Hans* . Ik hoop wel dat dezelfde filosofie qua houtsoorten wordt toegepast als bij de andere modellen, dus Noten en of Eiken?
Dat zal dit model echt een juiste charme en kwaliteit meegeven die andere fabrikanten steeds meer links laten liggen.

Klasse!

groet,
Peter
Uiteraard zijn dit punten die we bespreken, en het lijkt mij niet zo moeilijk om de keuze in houtsoorten te maken. Gezien de relatief makkelijke en doordachte bouwwijze kun je zelfs overwegen dit pakket enkel en alleen in het "echte" hout van 17e eeuwse schepen aan te bieden. Dus eikenhout.

Maar - daar beslist Matthias uiteindelijk over - het is zijn model.
 
Hartelijk dank allen voor de positieve reacties! Het is een leuke en spannende tijd vind ik.

Het is nog best wat werk voordat een pakket echt klaar is voor distributie, zoals ook Hans hier altijd uit de doeken doet bij de bouwverslagen van nieuwe modellen.
Een aspect is inderdaad de houtkeuze. Die is voor dit model tot nu toe met veel succes linden. Dat heeft diverse redenen: het hout heeft een mooie, fijne structuur. Je kunt er met beits en olie veel mee doen, zonder dat de nerf verdwijnt. Het is makkelijk in vorm te brengen door schuren en vijlen. De latjes zijn makkelijk te snijden en eventueel te buigen. En niet onbelangrijk: ik kan het zelf met de laser snijden.
Natuurlijk begrijp ik de interesse in eikenhout, maar dat betekent ook een ander productieproces. Ik zal met @*Hans* t.z.t. kijken of dit inderdaad tot de mogelijkheden gaat behoren.
 
Zoals aangekondigd weer een update!
De meest recente toevoegingen aan het model waren voor mij ook de meest uitdagende. Het zijn vaak relatief kleine dingen, maar meestal gaat er per onderdeel toch al gauw weer een dag werk in zitten.
Bijvoorbeeld: de trap.

f1273b0c-219a-4a46-99a9-ad882dca18b9.jpg


De spil:

WhatsApp Image 2023-08-31 at 10.32.38.jpeg


7a7d77c8-5093-4dd1-b5fc-23d7800e3658.jpg


Een nagelbank.

b448e1d4-43ac-483e-ac4b-b9cc3817f1a5.jpg


De pomp, de roosters (hiervoor plak ik twee lasergesneden roosters op elkaar en snij dan de uitstekende delen weg):

d314531a-3004-4c08-bb74-b2f88bbb3604.jpg


De rusten met puttingijzers, en de verschansing:

916692a8-30fe-439d-8d54-efb816409e45.jpg


De verschansing was problematisch, want ik de spantstutten waren niet zoals ze moesten zijn. Die had ik helemaal in het begin van het proces verkeerd ontworpen. Dus moesten ze afgebroken worden. Helaas, maar nu is het wel een stuk beter/correcter.

En dan nu de hoogte in! De mars voor de grote mast:

bb9a7e41-a45d-4eda-910d-d0d45b844239.jpg


Op dat moment blijkt dat de "fotostudio" te klein is... Dat vraagt wel om een oplossing op korte termijn!

1e51766f-a999-4836-a5a5-fc2acc2b74fc.jpg


Tot slot dan nog twee plaatjes van beide kanten, van hoe het er nu uit ziet:

2e6ee9fa-a371-4335-b6ee-b7248374ffc5.jpg


5df3d5f2-97b5-4f03-98eb-a29c33d56aca.jpg


Wat opvalt is dat de mast nogal donker van kleur is. Die is van notenhout gemaakt. In de doos komt straks iets anders, wat beter te kleuren is.

Komende week ga ik verder met het ezelshoofd en het want. Verder moet er nog een schoorsteen komen voor de kombuis, en de luiken voor de geschutspoorten, maar dat was het dan zo'n beetje voor wat betreft de romp.

30 september nadert al, en voor die tijd wil ik het model graag af hebben. Ook heb ik me aangemeld om die dag een presentatie te geven van het ontwerpproces van dit model. Spannend en leuk tegelijk...

Bedankt voor het meekijken en lezen. Ik hoor het weer graag als jullie nog ideeën/suggesties hebben!
 
Back
Top