We zijn hier weer terug. Mijn laatste update is alweer een jaar geleden aan dit schip. Op pagina 67 kan je die zien, ik heb daar de halsen gemaakt voor de zeilen. Het is tevens een tutorial hoe dit gedaan word. De halsen werden in die tijd namelijk verjongd en die zijn dus niet te koop en moet jezelf maken. Dat was leuk om te doen, maar ook bewerkelijk.
Tussendoor heb ik veel tijd gestoken in zeilen. Ik heb ze voorheen zoals de meeste van katoen gemaakt. Maar dat wat je op de naaimachine doet en het uiterlijk wat de zeilen krijgen is het net niet in mijn ogen. Ik vind de zeilen erg grof om te zien. Zelfs met de fijnste katoen die je kan krijgen is het op de schaal waar wij mee werken (1/50 of kleiner) niet realistisch. Ik vind de genaaide banen niet mooi en te grof, maar ook de zomen zijn het net niet. Een veel te dik lijktouw word er vaak gebruikt.
Begrijp mij niet verkeerd, ik zie prachtig gemaakte zeilen, maar mijn mening is dat ze niet voldoen aan de schaal waar ik mee bouw. De Bluenose van Peter Voogt komt heel goed in de buurt van wat ik wil en ik heb dit ook in mijn experimenten doorgevoerd, want zo wilde ik ze ook. Maar mijn modellen komen niet onder glas te staan en die manier van zeilen maken moet echt onder glas. Ik heb ondervonden dat deze methode erg fragiele zeilen oplevert.
Ik zal enkele methodes opsommen die ik heb geprobeerd.
Ik had zeer dun katoen dat naar mijn mening ideaal is voor zeilen. Samen met Filmoplast@R, dit is tape van zeer dun Japans papier met een gom laag die door warmte verlijmd. Boekbinders gebruiken dit voornamelijk in de restauratie van boeken.
Niet goedkoop maar ik wilde het proberen.
Ik heb daar stroken van gesneden en die samengevoegd met de stof om zo zeilen te maken.
Een haar (van de hond) zit er zo tussen en die krijg je dan niet meer weg. (tegenwoordig scheer ik de hod kaal en wacht een week voor ik zoiets weer doe.)
De looks zijn goed, maar ik was niet tevreden met de vervormbaarheid van dit zeil. De stof zonder de tape vormde beter, maar dan moest ik achter de naaimachine en dat wilde ik niet.
Toen heb ik geprobeerd om de donkere lijn middels donker garen in de baan van het stof te weven.
Hier zie je zijde, wat grover van structuur is.
De zoom van Filmoplast@R gemaakt. Vervormbaarheid is stukken beter maar de zijde is te grof. Het katoen zou beter moeten zijn. Ik heb toen naainaalden van Prym gekocht, speciaal voor kralen. Dit zijn de dunste naalden die ik kon krijgen. Maar nog te dik voor de katoenen stof. En wat een werk om dat zo te doen. bijna onbegonnen werk.
De methode van Peter leek mij de oplossing.
Kashmir gekocht (Japans papier van 11 gm2) en ook de Filmoplast@R voor de zomen en banen.
Het zag er goed uit en dit eerste probeersel zou wel eens goed uitpakken, een tweede poging zat er in met wat aanpassingen. Maar mijn dikke vingers zijn niet opgewassen tegen het fragiele papier. Dit gaat niet goed komen. Daarvoor moet je Peter heten met zijn smalle vingertjes.
In de volgende post ga ik uitgebreid in op mijn volgende en hopelijk laatste poging.