Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Dank je, want daar heb je een punt. Vlakbouw is eigenlijk iets voor een schaal 1/50 of groter. Bij mijn schaal 1/75 past de maze methode beter. Het is simpelweg te klein om de losse planken goed te krijgen zonder frame. Ik denk dat mijn volgende project een statenjacht word in schaal 1/35 dat is wat beter te hanteren op deze manier en toch lekker veel beeldhouwwerkKnap hoor! Zeker in combinatie met de gekozen bouwwijze.
Wat is de maze methode? Gegoogled maar kan niets vinden
Nee, volgens de Pinas van Witse niet. Ik heb een uitsnede gemaakt van het programma. Ik kan de tekst niet zo snel vinden waaruit dit afgeleid is. De gele lijn geeft de hoogte van de hekbalk weer. Je kan goed zien dat het onderste berghout niet gelijk ligt.Op de plek van de scheerstrook komt ook het onderste berghout toch?
Nee, volgens de Pinas van Witse niet. Ik heb een uitsnede gemaakt van het programma. Ik kan de tekst niet zo snel vinden waaruit dit afgeleid is. De gele lijn geeft de hoogte van de hekbalk weer. Je kan goed zien dat het onderste berghout niet gelijk ligt.
Bekijk bijlage 550343
Ik zal het nog eens nakijken, maar eigenlijk gezegd zal ik met de scheerstrook weinig doen aangezien met de lijnen tekening die ik heb het model en vorm al bepaald zijn. De scheerstrook bepaald normaal in de bouw het breedste punt van het schip en daarmee min of meer de vorm.hmmm vreemd, ik dacht / was bijna zeker van het feit dat dit wel zo was namelijk. In de tekst is beschreven dat de berghouten op het breedste punt van de spanten wordt geplaatst. Dat is met de scheerstrook ook zo. De zeeg zal ook deze vorm en hoogte volgen. Check het aub nog even. ik weet alleen niet of de scheerstrook exact dezelfde breedte als plank heeft als de onderste berghouten. Daar zou de afwijking vandaan kunnen komen in jouw model.
Die snap ik even niet. Bedoel je met verticale palen de oplangen en stekers? (Dit zijn de opgaande balken van de frames)De scheerstrook werd deze niet ondersteund door de verticale palen ?
Wat me wel opvalt is dat de scheerstrook bij de hekbalk begint, logisch omdat dat het breedste stuk aan de spiegel is. En wat ik tot nu toe bij dit type schip zie, is dat het onderste berghout veelal lager zit.
Heb je post #391 gelezen? Jaap Luiting heeft als bouwmeester aan de Delft gewerkt. Veel onderzoek gedaan en hij zou een boek gaan schrijven. Google even op zijn naam. Je vind veel info op Linkedid en academia.edu
interessant Stephan. Sommige schilderijen of tekeningen van bijvoorbeeld Van de Velde oude en jonge laten beide zien. Onderste berghout soms ter hoogte van hekbalk, soms er volledig onder, een kwart op dezelfde hoogte etc. Ik probeer dit vraagstuk nu al een tijdje duidelijk te krijgen. Het meest logische lijkt mij dat het breedste punt van het spant per schip een beetje afweek qua positie en hoogte t.o.v. De hekbalk. De berghouten werd zover ik weet altijd op het breedste punt van het spant geplaatst!l en daarmee is het ook logisch dat het per schip anders is. Nogmaals dit is een aanname die ik hier stel op basis van een stukje logica.
Volgens mij worden die palen gebruikt om te takelen en te stellen. Ze staan ook een beetje willekeurig geplaatst langs de kiel. soms op korte afstand en soms wat verder weg. Ik begrijp nu wat je bedoeld.Ik bedoel de verticale palen op de voor laatste tekening van post 391.
Als je deze onder plaatst volgens de grootste breedte van het schip op die plaatsen je zet ze verticaal met een schietlood , dan heb je de vorm in bovenaanzicht.
De scheerstrook kan je er tegen spijkeren op de juiste hoogte
Wat ik ooit ergens gelezen (of gehoord) heb, is dat de scheerstrook inderdaad geen ander doel heeft dan wat Stephan schrijft. Om een kattenrug te voorkomen werd het schip in een holle vorm gebouwd en het doorhangen van een lange lat gaf dan goed aan hoe de loop van de verschillende huidgang moest zijn.Zover ik weet werd de scheerstrook bevestigd aan de frames en was niks anders dan een plank die niet ondersteund werd en alleen dienst deed als richtlijn tijdens de bouw. Hij was ook maar tijdelijk gemonteerd.