Bouwverslag Spansk Galeon Billing Boats 463

effe voor de foto erop gezet. Ben nog de voorbramval (edit) aan het opbouwen en aan het stellen. Dit is niet makkelijk. Het zeil en ra van de bras zijn wel klaar, alleen nog alle blokjes aan de ra maken en dan kan ik hem erin hangen. Voor vandaag genoeg geweest. op die hoogte werken is moeizaam voor mij ivm mijn beperkingen. Kijken dat ik een kruk kan bemachtigen of dat ik het schip lager zet.
Morgen weer een dag

IMG_0802.JPG


IMG_0807.JPG
 
Laatst bewerkt:
Ben uit aan het zoeken welk rak er op de bram moet. Tot nu toe heb ik ontdek dat dit alleen de klootjes zijn zonder sleden. Maar hoe ziet die er dan uit? net als bij de mars 2 rijen klotjes of gewoon 1 rij oftewel 1 stuk touw erom heen met klootjes, kan nergens een voorbeeld vinden.
 
In het heel oude boek van George W. Blunt. kwam ik een voorbeeld tegen.

rak.jpg


Ik vind het niet veel afwijken van de eerder toegepaste methode op de marsra. Nog even verder zoeken denk ik.

edit:

rak 2.jpg

deze komt van de tekeningen van de Batavia en is eigenlijk bedoeld voor de mars, maar dan met sledes. Men geeft aan dat de bram ra hetzelfde wordt vastgezet als de boegspriet.
Maar daar kan ik mij gezien wat ik tot nu toe heb gevonden niet in vinden. De ra van de bram en bovenbram zat vast met die klootjes en niet alleen met een touw. Pas in een later millennium (volgens mij pas na 1800) werd dit een touw met leer.
Tot wat ik tot nu toe heb gevonden ging het op deze wijze, net als bij de mars maar dan zonder slede.
Het lijkt op de methode van Blunt, maar de methode van Kolderstok met dat oogje vind ik iets makkelijker te doen. Hoe het precies zat weet denkelijk niemand, maar dit benaderd het denk ik het meest.
Ik ga nog 2 boeken napluizen en als ik daar hetzelfde in vind doe ik het zoals hierboven.
 
Laatst bewerkt:
In het boek van Curti, tuigage en uitrusting g stond het duidelijk omschreven. Wat ik kort heb kunnen lezen is dat ik op de juiste weg zit.
2 touwen met klootjes. En dan kan dat volgens eerder genoemde methode hierboven.
 
Soms vraag ik me af wat jij leuker vind, de boeken na pluizen of bouwen :).

Ik heb daar absoluut het geduld niet voor.

:worship: voor de overtuiging waar je dit mee doet.
 
@Eduard bedankt, en niet alleen een bril. Soms ook een vergrootglas. Vooral als de 2 mm blokjes komen.

@Hoosterw eigenlijk allebij. Iets uitzoeken hoe het moet, waarom en het dan zo kunnen maken is eigenlijk best leuk. Ik weet inmiddels zoveel af van tuigage continentale schepen in de 16de en 17de eeuw.
En inmiddels weet ik in welke boeken ik wat kan vinden. En welke boeken een must zijn om te lezen als je je wilt verdiepen in tuigage.
Het is een heel andere kant van deze hobby. En als je eenmaal je weg hebt gevonden, net zo leuk als een romp maken.
Bedankt voor de smiley
 
Voorbramval is klaar en het zeil hangt incl rak.

het rak, 2 mmm kraaltjes zijn eigenlijk te groot. Maar we doen het er maar mee.

IMG_0808.JPG


IMG_0809.JPG


ja het is allemaal erg klein. maar met geduld kom je er wel

IMG_0810.JPG


de voorbramval
Aan de onderkant van de hanenpoten (onderzijde stag) komen straks ook 2 blokken middels omgekeerde hanenpoten. Deze zijn voor de boeilijnen van het hoofdbramzeil. Dat wordt een dingetje.

IMG_0811.JPG


IMG_0812.JPG
 
In het tuigageplan van Herman Kirsch kom ik blokken tegen die ik niet kan terugvinden. Het zijn geen spinnenblokken want die staan in de tekening vrij duidelijk aangegeven. Enkele lijken op gewone enkelblokken met hanenpoten vastgezet. En andere blokken lijken op een 8, die aan 1 kant een katrol heeft zoals een enkelblok en een gat aan de andere kant waar weer een hanepoot getuigd wordt.
Ik heb de tekening toegevoegd en de probleemblokken omcirkelt. Dus als iemand een idee heeft?

IMG_0813.JPG
 
Laatst bewerkt:
De bovenste A heb ik denkelijk gevonden. Dit is een gewoon enkelblok, maar dan niet gestropt met 1 touw zodat er 2 touwen onder aan hangen. Maar dit is gestropt met 3 touwen, zodat er 6 poten aan hangen.
eigenlijk dus als onderstaande tekening, maar dan met 3 touwen en geen lussen en een enkelblok.
Naamloos-2.jpg
Naamloos-2 z.jpg

en concreet voorbeeld heb ik niet kunnen vinden, ook niet een echte beschrijving van zulke blokken. Ja in moeilijk engels met namen die je niet kan terugvinden.
Dus ik twijfel nog
 
De bovenste A heb ik denkelijk gevonden. Dit is een gewoon enkelblok, maar dan niet gestropt met 1 touw zodat er 2 touwen onder aan hangen. Maar dit is gestropt met 3 touwen, zodat er 6 poten aan hangen.
eigenlijk dus als onderstaande tekening, maar dan met 3 touwen en geen lussen en een enkelblok.
Bekijk bijlage 396590 Bekijk bijlage 396591
en concreet voorbeeld heb ik niet kunnen vinden, ook niet een echte beschrijving van zulke blokken. Ja in moeilijk engels met namen die je niet kan terugvinden.
Dus ik twijfel nog
Dit is voor mij ook iets aparts, wat je echter hier laat zien dat is een enkel- en een drie schijf dubbel gestropt blok en dat is toch wel wat anders. Het lijken mij meer op doodshoofden of stagkousen met meerdere groeven/gleuven, maar zeker ben ik er niet van.
 
Dit is voor mij ook iets aparts, wat je echter hier laat zien dat is een enkel- en een drie schijf dubbel gestropt blok en dat is toch wel wat anders. Het lijken mij meer op doodshoofden of stagkousen met meerdere groeven/gleuven, maar zeker ben ik er niet van.
B en C lijken mij inderdaad ook op een combi blok en stagkous. Maar ook ik ben me niet zeker.
 
@pietsan heb net Curti bestudeert (tuigage en uitrusting).
Stagkousen kunnen het niet zijn, de naam zegt het al die zijn uitsluitend voor de stagen.
Juffers of doodshoofden zou kunnen voor B en C. Gecombineerd met een enkelschijfblok. Juffers zijn geleideblokken. En een spinnenblok is in principe ook een juffer, maar dan met meer gaten.
Ik kan niks met zekerheid vinden hierover, mijn bevindingen zijn dan ook gebaseerd op beschrijvingen over de onderdelen en de toepassing. Ik heb nog hele kleine juffers liggen die ik samenstel met een authenic model blokje dat ik nog heb liggen. Of ik maak zelf iets wat lijkt op de tekening.
Voor A ga ik tewerk als omschreven in post #2114
Het enigste dat ik zeker weet over al die hanenpoten,is dat ze voornamelijk dezelfde betekenis hadden als al dat schilderwerk op de romp. Het was grotendeels decoratie, zeemanskunst, te veel tijd. Doet er niet af dat ik het achterwege kan laten omdat het kenmerkend was voor schepen in die tijd.
Met dit in het achterhoofd denk ik dat ik de vrijheid heb om een en ander naar mijn inzicht te maken zodat het lijkt op de tekening.
 
Of de fantasie van die Herman is ook op hol geslagen?
In principe zou B gewoon een enkel-gats blok kunnen zijn gestropt aan de stag
Dat denk ik eerlijk gezegd niet. Alles is gebaseerd op tekeningen en modellen. Het boek staat ook helemaal vol met vergelijkbare tekeningen en schilderijen. En ook al die hanenpoten zijn goed zichtbaar. Ook worden ze benoemd door Blunt, Anderson, Hoeckel en Curti. In de Spaanse documenten die ik heb kom ik ze ook tegen.
Sommige hanenpoten hebben ook wel een functie. Zoals de marseval en de stagen op de boegspriet. Ook jouw 7P heeft er een aantal.
Het enigste waar ik nu tegenaan loop is hoe ze samengesteld zijn. Welke onderdelen.
 
@Hans Groenenberg ik snap nu wat je bedoelde. Ik meende dat je het had over de hanenpoten maar je bedoelde het type blok op de verschillende plaatsen. Allemaal gestropte blokken. Ja inderdaad. toen ik onderaan bij de voorbramval deze blokken aan het brengen was, zag ik dat hij ze boven bij B anders tekent als links onder C. Ik heb er nu 1 klaar en ja ik maak ze allemaal hetzelfde. Gewoon gestropte blokken overal. Goed gezien. :)
IMG_0814.JPG


IMG_0815.JPG


de witte draad die door de gestropte blokken loopt is tijdelijk aangebracht om de afstand gelijk te kunnen houden. Met lijm heb ik de hanenpoten stijf gezet.
 
Back
Top