Breefok of Schoverzeil? (87)
Omdat ik in de scheepsvaart terminologie een complete leek ben is het bijna standaard dat ik de Site van
http://www.debinnenvaart.nl/binnenvaarttaal opzoek als ik tekst en uitleg wil over een bepaald onderdeel of begrip die ik op een schip/boot toepas en waar ik op dat moment mee bezig ga. (mocht je de Site bezoeken klik dan vooral ook even op het vierkantje
‘klik hier voor afbeelding’ als je zoekopdracht in beeld komt)
Zo kwam ik er achter dat de benaming Breefok (een Razeil op een langs getuigd schip) wordt gebruikt als deze
in de plaats van een normale fok gevoerd wordt!! Worden echter nog wel een Fok en Kluivers gevoerd dan is de juiste benaming voor dit zeil een Schoverzeil.
Ik had al eens eerder vermeld dat ik meer een Timmerman-matroos ben dan een Lopend Want-matroos, niet dat ik hoogtevrees heb maar ik moet wel erkennen dat ik wat moeite heb met het zien van verbanden van al die lijnen die ogenschijnlijk kriskras van hoog naar laag gaan. Alleen al bij de mastkraag worden er 19 lijnen aan de Korvijnagels aangeslagen en op de 2D tekeningen lijken ze allemaal dezelfde. Dat resulteert er bij mij in dat ik eerst met mijn 3 tekeningen naar de grote eettafel beneden ga en een bepaald zeil met een kleurpotlood een kleurtje geef zoals nu bij het schoverzeil en dan alle lijnen naloop die op dit zeil invloed hebben en deze lijnen hetzelfde kleurtje geef. Daaruit volgt dan ook een overzicht van de Schoverzeil-Ra 87 met alle één en tweeschijfblokken, verstevigingsbanden, voetpaarden en oogbouten die daaraan gemonteerd moeten worden. Het is namelijk absoluut noodzakelijk om al deze onderdelen vooraf aan de Ra te monteren omdat hij, als hij eenmaal hangt dit nagenoeg onmogelijk is. En dan komt er nog een moeilijkheidsgraad bij om ook alle bovengenoemde onderdelen die bij het bovenliggende Topzeil behoren nu al te monteren.Het heeft me twee volle dagen gekost met talloze Dry-Fit pogingen om tot het volgende eindresultaat te komen. Waarbij aangegeven welke lijn door welk blok loopt (links=rechts)
De voetpaard met de steun is een onder de Ra gespannen touw waarop men kon staan wanneer men werk aan de schoverzeil te doen had. Als eerste boor ik altijd een 1 mm boortje in het midden van de Ra en laat deze daar zitten om te dienen als ‘Marker’ zodat alle onderdelen op 1 lijn en afstand van het midden te laten komen zitten. Ook handig om aan ieder eind van de Ra nog een doorlopend ovaal gat op 1 lijn te maken met daarin een 1 mm pin om lijn 24 te begeleiden. Dan het Schoverzeil zelf, deze werd voornamelijk en alleen dan bijgezet als men ‘voor de wind’ ging en dat zag er dan als volgt uit.
Echter ik heb er doelbewust ervoor gekozen om het Zeil op te binden, ten eerste omdat ik dit mooier vind anders is het Zeil te (over)duidelijk aanwezig en belemmerd deze geopend het totale zicht op de kanonneerboot zelf. Ten tweede zal ik de Kanonneerboot aangemeerd aan een kade opstellen en dan is het niet gebruikelijk dat deze geopend is.
Voor diegene die mogelijk ook gaan kiezen voor een opgevouwen Zeil heb ik nog even een Tip. Ik ben een volle middag bezig geweest hoe nu dit zeil realistisch op te binden. Ik heb hem opgerold, dubbelgevouwen, als een Harmonica opgevouwen maar uiteindelijk kwam ik tot het beste resultaat om hem met zijn front naar onderen (zoomranden van het zeil naar boven) op de Tekening te leggen, de V-vorm aan de bovenkant met twee pinnen vast te pinnen en dan als een Rollade al het zeil naar binnen te werken en vooral de twee zij-lijken (zijkanten) als laatste te sluiten. Daarna heb ik de zeilrol met 5 stroppen stevig aangetrokken en gefixeerd. Het allerbelangrijkste is om op de plaats die ik aangegeven heb met aan
A, een naald en draad van achteren naar voren door de linker flappen door te steken en dan weer van voren naar achteren via de rechter-flappen naar achteren en daar (achter dus) met een dubbele knoop flink aan te trekken. Dit is beslist noodzakelijk want op de plek waar nu de 2 gele pinnen zitten zullen straks de twee lijnen 13 aangeslagen worden en deze moeten behoorlijk op spanning gebracht worden om de Zeilrol ‘op hoogte te houden’ Doe je dit niet dan zal de mooie ‘V’-vorm helemaal uit zijn verband getrokken worden.
Als ik nu vanaf mijn laptop overzij kijk dan denk ik: “Het ziet er allemaal zo gemakkelijk en eenvoudig uit, maar het heeft me deze keer heel veel tijd en moeite gekost, dus dat heb je goed gedaan jochie”

en het doet niet onder aan het allereerste plaatje die ik geplaatst heb op Pagina 1 van dit lijntje. zie >>
http://www.modelbouwforum.nl/attachments/totaalplaatje-nr-2-jpg.267490/