Weer een mijlpaal bereikt en een lastig karweitje kunnen afronden. Nl. alle openingen voor de ramen en deuren in de basismuren.
En omdat we de 2 mm dikke voorzetwandjes met de steenpatronen al vooraf gemaakt hebben op basis van de tekeningen en foto’s van het nog bestaande gebouw, moesten we de achterliggende multiplex basismuren achteraf nog voorzien van deze openingen. Deze methode is bewust gekozen om verschillende bouwtechnische redenen. Maar dit betekende wel dat het frezen van deze openingen een zeer nauwkeurig werkje zou gaan worden.
In de rapportage in dit draadje hebben we het frezen van de ramen, de deur en de openingen voor de naamplaat, in de oostelijke muur, (de hoofdingang) enkele weken terug al laten zien. Daarbij konden we nog direct frezen op de multiplex binnenmuur omdat de verdubbeling met het stenenpatroon hiervoor uit een deel bestaat. Hierdoor konden we met mallen de onderlinge maatvoeringen prima bepalen.
Maar de zuidmuur moet worden belegd met dubbelingen bestaande uit drie losse delen. Die moeten dan wel precies op en bij elkaar passen.
Daarvoor heeft Olaf oriëntatie mallen gemaakt die passen in de openingen in de dubbelingen. Nadat die dubbeling op de basismuur is gezekerd konden daarna de freesmallen exact worden gepositioneerd. De gaten in de dubbelingen zijn daarmee maatgevend geworden voor de freesmallen om de gaten voor de ramen in de basismuur te frezen.
Hier ligt de freesmal voor het “voorste” grote raam nog op haar plaats en ligt klaar om de 6 mm diepe rand te frezen waar de kozijn tegenaan zullen vallen. ( ook te zien bij het grote raam ernaast)
Door de voet van de freesmachine daarvoor te voorzien van een op maat gemaakte ronde schijf kunnen we de openingen netjes uitfrezen. Het frezen gebeurt dan wel met twee verschillende schijven die op de freesmachine worden gezet. Een kleine schijf die precies de rand van het stenenpatroon volgt en daarna een 4 mm grotere diameter schijf waarmee we de openingen helemaal doorlopend open frezen. Dan ontstaat vanzelf de sponning van 2 mm.
Wat hier ook te zien is, is hoe de sleuven voor de bedrading van de verlichting aan de spanten later achter de dubbelingen zal verdwijnen.
In iedere “opening” ligt een 2 mm rand op 6 mm diepte waartegen een raam of deur komt. Onderin komt er dan nog de vensterbank in.
Hier is deze constructie in detail goed te zien.
De zuidelijke wand maken we helemaal als gesloten muur. Daarin zitten 7 ramen waarvan er twee wat groter zijn. Die twee zijn zo gepositioneerd dat die meer licht kunnen doorlaten op de stookplaats en in de smederij.
Hieronder de configuratie gezien vanuit de zuid west richting. De muur met een enkel raam is de westelijke muur. Hiertegen komt de schoorsteen. Waarschijnlijk daarom zit er ook maar een raam in.
De kleine ramen zullen maar relatief weinig licht doorgelaten hebben, maar daar achter liggen toch de ketels. Grotere ramen zouden hier dan eigenlijk ook geen enkel nut hebben. Dit beeld, gezien vanuit de binnenkant van het gebouw, laat dat hier goed zien. En het toont o.i. ook aan dat het gebouw feitelijk niets meer is dan een functioneel omhulsel van een stoominstallatie.
Gr. Jan B