Winter's Hollandse tweedekker 1/75 POF bouw door Stephan Kertész

In voorgaande posts wordt telkens beweerd dat de Hollanders alleen maar schepen bouwden volgens de "shell first" methode. Hoe komt het dan dat het beroemde vlaggenschip van Maarten Tromp, de Aemilia, niet is gebouwd volgens die methode maar dat dit vanaf het begin af aan op spanten is gebouwd. Het werd gebouwd in Rotterdam die een andere bouwmethode hanteerde. Dit komt zelden in de belangstelling.
Constant
Niemand beweerd iets. Dit verslag gaat over de vlakbouw methode. Daarom word er voornamelijk over die methode gepraat.
Met een volgende bouw ga ik experimenteren met de spantenbouw methode zoals ook Pauwels bouwt.
 
Laatst bewerkt:
Klein stukje verder. Ik neem mijn tijd om te overdenken hoe ik het aanpak. Soms een houdertje in de frees om te zorgen dat ieder gaatje op dezelfde plek komt.
Laatste foto is dry fit

Bekijk bijlage 530875 Bekijk bijlage 530876 Bekijk bijlage 530877 Bekijk bijlage 530878

Ik vind de ruwe vormen en ongelijkheid wel iets hebben en passen bij de manier hoe de Hollanders gebouwd werden. Het was massa productie en functioneel. Zo zie je het ook terug op de gevonden wrakken die her en der in musea staan.
Dit is gewoon een model op zichzelf Stephan! Prachtig!
 
En we zijn weer bezig met het HZ model.
Buikstukken plaatsen en een redo aan de spiegelbeplanking. Die had ik zonder nadenken recht geplaatst en toen het eenmaal zat, viel het mij pas op. stom, maar ik dacht, ach dat valt bijna niet op. Inderdaad, bijna niemand zei er iets over, behalve dat vervelende kleine stemmetje in je hoofd. Iedere keer dat je kijkt zegt die met een vervelend toontje: "die zitten niet goed!"
Dus slopen en opnieuw. En dat had ik beter kunnen doen toen er nog geen huidplanken op zaten. Wat een gepriegel is het dan om die plankjes er netjes tussen te krijgen.

Afwerken is nog niet gebeurd, eerst de lijm maar eens goed laten drogen.

IMG_4405.JPG

IMG_4406.JPG

IMG_4407.JPG

IMG_4408.JPG


schaal 1:75 is eigenlijk te klein voor dit type bouw. Ik kijk het nog even aan hoe het verder verloopt, anders een hele grote redo
 
Bedankt allemaal voor de mooie reacties en de likes.
Tussen het buikstukken plaatsen, wat echt 1 voor 1 moet met lange pauzes van drogen lijm. Doe ik andere dingetjes. Zoals de geschut poorten.
Ik gebruik voor het opvullen van de nagels fimo klei, van de Action, die ik erin wrijf. En dan met een mesje strak schraap. Dan met een brandertje eroverheen heel kort endan krijg je naast het uitharden ook nog eens een mooi brandeffect en dat de fimo bol gaat staan. Je hebt dan de perfecte nagels.
IMG_4412.JPG

IMG_4413.JPG

IMG_4414.JPG

IMG_4415.JPG

IMG_4416.JPG


En toen dacht ik, waarom geen leeuwenkop op de binnenkant, ik vind ornamenten maken leuk en ik dacht probeer eens iets.

Een eerste poging die redelijk gelukt is. Mag iets kleiner en gedetailleerder. Ehh het is maar 7 mm in de rondte en 1,7 mm dik. Kijken of dat gaat lukken.

IMG_4417.JPG

IMG_4418.JPG

IMG_4420.JPG


Het lijkt op een leeuwenkop, al zeg ik het zelf. Kijken of ik het morgen beter kan doen.
 
Vind het ondanks alles een mooi resultaat. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Vriendelijke groet,

Jaap Smith
Dank je Jaap. Ik ga eens kijken of ik wat afbeeldingen kan krijgen/vinden en dan doe ik nog eens een poging. Misschien moet ik de details wat vereenvoudigen. Want ik realiseer mij ook dat het dan niet bij deze 2 poorten blijft. En het kwam ook niet veel voor op de Hollanders, wel op de voor het buitenland zoals de Vasa. Het is zowieso leuk om eens te proberen wat kan en wat niet.
 
Mooie leeuwekopjes.
Maar ziet er inderdaad een tijdrovend werkje uit.

Waarom niet eentje maken als mal en een gietvorm van maken.
En dan, produceren maar. Allemaal mooi dezelfde.
 
Laatst bewerkt:
Mooie leeuwekopjes.
Maar ziet er inderdaad een tijdrovend werkje uit.

Waarom niet eentje maken als mal en een gietvorm van maken.
En dan, produceren maar. Allemaal mooi dezelfde.
Dankjewel Patrick.
Ik heb daar over nagedacht en weet niet of dit mogelijk is omdat ze zo klein zijn.
In de grote voorraad van modelbouw spulletjes die ik een tijd terug heb gekregen vond ik vanmorgen na lang zoeken deze 4 leeuwenkopjes.
IMG_4424.JPG

IMG_4423.JPG


Dat spul is zo klein, daar maak je niet makkelijk een malletje van. Misschien dat iemand weet uit welke kit deze afkomstig zijn? Ik zou ze kunnen proberen te bestellen.
Maar anderzijds wil ik ze ook weer zelf kunnen maken
Ik vond deze 16de eeuwse Hollandse leeuwenkop.

c1600_Carved_Oak_Corbel_Applique_Oblilque_left_720w.jpg


Het valt me op dat bij Hollanders die ik op internet vond altijd de poten erbij zitten. De kop alleen zie je wel bij andere landen. Typisch?? ik zou het niet weten. Misschien iemand een antwoord?
Maar die leeuwenkop heeft wel mijn aandacht, door zijn eenvoud is dit misschien toch haalbaar om in het heel klein na te maken. Ik ga nog 1 poging wagen voor ik het opgeef en geen leeuwenkoppen ga monteren. Want ik heb de poorten nog niet geteld wat erop komen, maar een dubbeldekker heeft er nogal veel. Dus ook veel leeuwen. En of de Hollanders leeuwenkoppen aan de binnenzijde hadden, daar twijfel ik ook over.
 
Back
Top