Winter's Hollandse tweedekker 1/75 POF bouw door Stephan Kertész

ik weet niet hoe ik je bouwverslag gemist heb Stephan
ik heb ook nog niet alles gelezen maar ben ik zeker nog van plan , ik heb ook tal van vlakbouw rompen moeten slopen voor ik er een beetje achter kwam wat ik allemaal fout deed.
ik zie dat je tegen dezelfde fouten aanloopt dan ik.
het is al ff geleden dat ik nog eens een boek vast genomen heb maar de meeste dingen zitten als gebeiteld in mijn hoofd.
de zandstrook komt zo hoog als bovenkant kiel wat je ergens al hebt vermeld
het vlak rijst even veel duimen dan het voeten breed is dit is bij het grootspant maar ook op 2/3 van de voorkant gemeten , dus 1/3 van het achtersteven ( is je schip 60 voet lang dan is dit op 20 voet van het achtersteven )
dit is toch een belangrijke om goed na te kijken. anders ga je al snel te snel naar boven.
ik dacht dat ik gezien had dat je liplassen verkeert zaten ze moeten schuin aflopen naar achter en denk ( maar ben niet helemaal zeker dat ze naar voor afliepen ) ben ook maar eens snel door je fotos gelopen dus kan het fout hebben.
voor de rest ziet het er prachtig uit :koud:
ik ga je zeker volgen van nu
Mooi om jou ook hier te zien, jouw ervaring is erg welkom.
Het rijzen van het vlak is iets wat ik in eerste instantie genegeerd heb. Mede ook door de romp en tekeningen van het Hohenzollern model. Deze heeft geen typisch Hollandse romp. Waarschijnlijk is dat model gebouwd als reclame middel voor de noordelijke landen landen om hun scheepsbouw daar ook te kunnen verkopen.

Ja de zandstrook moet gelijk komen met de kiel, dat stond tenminste duidelijk omschreven in de boeken. De rest is inderdaad veel uitpluizen van onduidelijke geschreven stukjes, die je soms wel 10x moet lezen om te begrijpen wat er staat.

De lassen van de kiel lopen af naar achter, gelukkig goed beschreven wederom. Dus ook goed gedaan. Van de huidplanken stond niks vermeld, maar wat ik gezien heb op foto's van archeologische vondsten van wrakken zat daar niet echt een systeem in. Sterker nog, bij vlakbouw deed men maar wat. Ik zag op het wrak, dat tentoongesteld staat op Den Helder, beide manieren boven elkaar.
 
dit is bij het grootspant maar ook op 2/3 van de voorkant gemeten , dus 1/3 van het achtersteven ( is je schip 60 voet lang dan is dit op 20 voet van het achtersteven )
dit is toch een belangrijke om goed na te kijken. anders ga je al snel te snel naar boven.
2/3 was wat kort door de bocht maar het heeft denk ik te maken met stuurlast ik heb het hier proberen uit de doeken te doen maar het is geen makkelijke materie. heeft ook te maken met de hoogte van je achtersteven enz enz :stout:
https://www.modelbouwforum.nl/threads/stuurlast.201895/
Dat stuk heb ik weer gemist, ga ik op mijn gemak eens bestuderen. Bedankt.
Ik heb nu de tekeningen van de 7 Provinciën van Dik gecombineerd met die van Winter. Zo hou ik de lijnen boven de waterlijn hetzelfde en krijg ik toch de onderkant van een typisch Hollandse vlakbouw. En kan ik de ornamenten en de spiegelversiering uit het boek blijven toepassen. Kort gekeken naar jouw stukje en dan zie ik in 1 oogopslag dat de stuurlast methode van Witse op beide modellen zit. Als ik mij niet vergis.
 
het is zeker waar dat de lassen in bestaande scheepsvrakken naar alle kanten lopen.
de teorie dat ze naar achter moeten aflopen is dat het water van de las kan lopen als het schip vaart omdat water naar beneden loopt. meer is het niet.
het stuurlast gedeelte is een vergelijking tussen witsen en van yk van yk geeft wel maten op en witsen niet hij zecht gewoon het buikstuk moet zoveel voeten van de voorkant liggen maar als je dan de berekening maakt komt dit op het zelfde neer
 
het stuurlast gedeelte is een vergelijking tussen witsen en van yk van yk geeft wel maten op en witsen niet hij zecht gewoon het buikstuk moet zoveel voeten van de voorkant liggen maar als je dan de berekening maakt komt dit op het zelfde neer
Met deze samenvatting snap ik het verhaal.
Ad bakker had het ook over de poorten las ik. Fred Hocker van het Wasa museum vermelde dit ook. Er is geen poort hetzelfde. Ook stuur en bakboord zijn compleet verschillend. De scheepsbouwers bouwde niet zo nauwkeurig. Als iets te klein was of niet uitkwam dan werd er een plankje tussen gepropt om het goed te krijgen.
 
De zandstrook zit wederom op de kiel gemonteerd. Nu wel goed, niet te ver door naar voren en op de juiste plek van verticaal naar bijna horizontaal. Gezorgd dat hij niet boven de kiel uitsteekt. Ook zit hij ditmaal dieper in de kiel en daarmee ook vaster.
Kijken of ik de tingel er nu nog op zet. de schaal is erg klein voor dit detail wat je nooit meer ziet in de verdere bouw. Als ik hem zoals de eerste keer fout monteer dan lukt het wel maar nu wordt het wel een erg dun latje.
IMG_3511.JPG
IMG_3512.JPG
IMG_3514.JPG
IMG_3515.JPG
 
De scheepsbouwers bouwde niet zo nauwkeurig. Als iets te klein was of niet uitkwam dan werd er een plankje tussen gepropt om het goed te krijgen.

En ik bouw mijn schepen ook op deze manier. Op modelshipworld zie je schepen die zo nauwkeurig zijn en alles is precies op zijn plaats. In het echt bestaat dat niet. Mijn fluit heeft veel fouten, en hier en daar een plankje erbij ziet het er toch goed uit

Mijn father in law (schoon vader? ) was vroeger stuurman op ijzererts schepen op de grote meren hier in de VS en hij zij dat zelf de metalen schepen niet altijd precies in elkaar zaten.

Ik zal Maarten's bouw verslag op SoS bekijken.

Jou title van dit verslag is niet echt een POF maar moet een FOP (Frame on Plank) zijn.

Marcus
 
Jou title van dit verslag is niet echt een POF maar moet een FOP (Frame on Plank) zijn.
Ja met die titel heb ik jullie geFOPt. :)

Het begin ziet er goed uit, beloofd veel goeds voor de toekomst. :thumbsup:

Vriendelijke groet,

Jaap
Dank je Jaap. Ik zal proberen je niet teleur te stellen. Maar kan het niet beloven, want Amazone, Ab Hoving en wellicht anderen die zo een gebouwd hebben lukte het ook niet de eerste keer. Er komt nou eenmaal veel om de hoek waar je kennis mee moet maken.
 
hoi staphan als je nu verder beplankt moet je aan het voorsteven het zelfde proberen te beplanken als het achter steven van een fluit beter zou ik het niet kunnen omschrijven. dus probeer zo breed mogelijk te gaan en schaaf het latje waartegen je verder plankt vertikaal of tog zo veel mogelijk hopelijk heb je daar iets aan
 
de kiel die rond trekt had ik ook altijd last van dus hem vast zetten is zeker in je voordeel dat ga ik voor de volgende ook doen.
ben bij gelezen , :koud:
ik heb de zandstrook enkel tegen het achtersteven gelijmt en niet tegen de knie , als je ze ook helemaal tegen de knie lijmt krijg je als je hoger komt met je beplanking een soort knik je zal dit zelf wel merken als je aan de 4 of 5 gang zit dus dus zou ik het afraden om ze helemaal tegen de knie te lijmen en enkel maar tegen het achtersteven
 
Laatst bewerkt:
aan het voorsteven kan je best afschrijven
1 onderste berghout op het voorsteven afschrijven
2 het aantal gangen boven het boeisel 4 of 5
3 verdeel dan het aantal gangen vlak + boeisel der kimmen op je voorsteven dan heb je een goede indicatie hoe hoog je kan beplanken bij het leggen van het vlak
m.JPG
 
@amazone goeie tips. Op die foto's zit het helemaal niet goed, kreeg die knik ook zoals je omschrijft, het wilde zelfs niet meer wijd gaan op die plek. In de eerste poging liep de zandstrook door tot net onder bovenkant knie. Nu heb ik hem bijna gelijk op de kiel eindigend. Ook kom ik die laatste foto veel te schuin uit op de voorsteven. De gangen moeten op een gegeven moment veel ronder eindigen op de voorsteven waardoor het vanzelf breder wordt.
 
mijn eerste pogingen leken presies op wat jij hebt gedaan dus ik verwijd je helemaal niets :)
het gaat zeker goed komen
Van fouten leert men, ik hoop dat de tweede poging wel lukt. Anders nog een keer. Werkte jij met een mal om de gangen te plaatsen? Of plaatste jij de gangen net als ik uit de losse hand.
ik heb nu wel de spanten van het lijnenplan geprint en het gedeelte onder de waterlijn op hardboard als mal geplakt en uitgezaagd, om iedere keer te kunnen controleren of ik redelijk in de buurt kom van de plannen. Deed dit eerst met een papiertje alleen.
 
de eerste modellen had ik het achterste het voorste en middelste buikstuk ( of spant ) er op gelegd omdat ik toen ook helemaal nergens geraakte waar ik moest zijn dus het is zeker iets handig om te gebruiken dan heb je toch een richt waar je heen moet.
want als je te hoog gaat en je begint later alles vlak te duwen dan worden je gangen iegelijk te kort en ik heb al eens voor gehad dat alles gewoon los kwam in de sponning van het voorsteven. dus gebruik ze zeker als richtlijn als je gaat lijmen zou ik zeggen.
 
Moet toegeven, het ziet er erg strak uit, toch wel beter dan de eerste keer... Blijf het wel dapper vinden overnieuw te beginnen maar je neemt inderdaad de leerervaring mee...
 
Bedankt heren voor de oprechte likes, tips en aanmoedigingen.

Met alle kleine foutjes in mijn achterhoofd opnieuw begonnen met de beplanking.
Om met een mal of constructie te werken waarin je het schip opbouwt zie ik een beetje als niet volgens de vlakbouw methode bouwen. In het begin deed ik dit ook niet maar gebruikte ik papieren malletjes om te zien of ik in de juiste richting aan het beplanken was. Ik vind toch dat het zo moet. Maar nu niet meer met papiertjes maar met hardboard malletjes om te controleren.

IMG_3517.JPG


Dit werkt toch nauwkeuriger dan een los flabber papiertje.

Hier heb ik natte plankjes in vorm gespannen en heb de malletjes erbij gezet om te controleren. Werkt prima zo.

IMG_3518.JPG

IMG_3519.JPG


Als het droog is dan zorg ik dat het latjes pas is gemaakt en dat de kopse kanten elkaar goed raken om te verlijmen.

Een tip van Amazone om alleen aan de steven te verlijmen en niet aan de knie was een goede. Ik was er in de eerste poging er achter gekomen dat ik niet wijd kon gaan naar voren. Dat was de rede.

Ook door het lager plaatsen van de zandstrook op de boeg kom ik anders uit op dat deel en dus meer zoals het hoort. Ook zorg ik dat de planken voorgevormd zijn en dat er een betere kromming is en de gangen rechter op de voorsteven komen. Daar gebruik ik een mal voor die ik in een andere bouw al gemaakt had. Voor de eerste paar gangen zal die voldoen. Maar ik denk bij de derde dat ik een andere mal nodig heb voor dat doel. Ik zal later foto's maken hoe ik dat doe. In eerste instantie vergeten dat ik ook een verslag bijhoud. :hammer:

oude situatie

IMG_3411.JPG


Nieuwe situatie

IMG_3520.JPG


de mal

IMG_3523.JPG
 
Top, voor de pinas ga ik een op z'n kop frame maken waar je stevens en kiel steeds op kan klemmen voor de volgende plank en ondertussen het geheel als diorama tentoon kan stellen. Althans, dat is het idee! Het is idd niet echte vlakbouw maar tussendoor zoet het er dan wel zo uit.
 
Back
Top