Statenjacht uit 1678

Ik zie het al Piet. Ook dit gaat helemaal goed komen.
Het lijkt dramatischer dan het is overigens.
Resin ornamenten laten zich ook zeer gemakkelijk bewerken dus dat komt ook best goed.
Ik begrijp best dat je er wat nerveus van werd en alle vragen die volgen doen dan ook geen goed.o_O;)
Hoe dan ook het blijft voor bouwer en ontwerper een diepe :yes:
 
Bedankt voor alle sympathieke reacties hierboven, want het ging inderdaad even niet zo goed, problemen met het lichaam, foutjes tijdens het bouwen en dat uit zich dan in wat weerbarstigheid van mijn kant. Goed om te lezen dat we er hier voor elkaar zijn, daar haal ik weer een goeie dosis energie uit en kan ik weer gewoon verder i.p.v. het bijltje er bij neer te gooien (wat ik even van plan was)

Speciaal dank voor Hans Groenenberg en Hans v. Nieuwkoop, die mij via PB's en e-mail weer wat op de rails hebben gezet, zodat ik de draad weer kan oppakken.:thumbsup:
 
Wanneer je het grote ornament aan de onderzijde iets rond vijlt en het middelste mannetje bij zijn armen iets smaller maakt zouden de sierraampjes er precies tussen moeten passen. Je kunt (en zult) aan de ornamenten toch nog het nodige moeten vijlen om deze lekker sluitend tegen de romp te krijgen.
Bedankt voor de tip Hans, op die manier zal het wel in orde komen.
 
Vandaag de voorkant van het voorste schot afgewerkt, is een heel gepiel, maar ik ben tevreden,
JPG_7006_3640_bewerkt-1.jpg

JPG_7005_3639_bewerkt-1.jpg

Ik denk dat ik de kussens op de bankjes maar gewoon zo laat, ik vind het mooi zat zo.
JPG_7004_3638_bewerkt-1.jpg

De scharniertjes die in de beschrijving van in lijm gedrenkt touw worden gemaakt, heb ik gemaakt van rond messing van 0,5 mm, gebogen en in de deurtjes gaatjes geboord waar het pinnetje in zit gelijmd.

Het dakje blijft afneembaar en word dus niet vast gelijmd, zodat je altijd de binnenkant kan bekijken. (anders had al dat werk aan de binnenkant niet nodig geweest:))
 
Laatst bewerkt:
Goed om te lezen dat we er hier voor elkaar zijn, daar haal ik weer een goeie dosis energie uit en kan ik weer gewoon verder i.p.v. het bijltje er bij neer te gooien (wat ik even van plan was)
Zo is het maar net Piet, ook ik heb wel eens op dat punt gestaan maar dan denk ik inmiddels maar:
"Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan"
gr. A3
 
Het is toch best een mooi scheepje aan het worden, we hebben allemaal wel eens een dip dat het niet lukt.
Heb ook wel eens gehad dat ik heb gedacht ("Hoe lang zou die branden") :D Maar gelukkig nooit gedaan.
Daar is een forum juist voor ondersteuning en elkaar beetje helpen, en dat is juist mooi van de hobby.
Het wordt best een mooi scheepje daar ben je een te goed vakman voor Piet.

Groeten,
Chris
 
Ik was nog een kleinigheidje vergeten, nl. de deurknoppen/klinken. Hiervoor heb ik twee mooie messing nagels uitgezocht met een ronde kop en middels een geboord gaatje in de deurtjes gezet,
JPG_7021_3642_bewerkt-1.jpg

De deurposten zijn nog wat donkerder gebeitst, wat nu wat beter bij de rest past.
JPG_7017_3641_bewerkt-1.jpg
 
Kijk Piet dit mag weer helemaal gezien worden, ziet er heel netjes uit....:thumbsup::worship::thumbsup:
Vooral de scharnieren vind ik een creatieve oplossing.... zijn de roedes van de ramen en lijsten van de deuren geschilderd of is dit touw in een goudkleur????
 
De binnenkant van de 4 schotten zijn gereed en het voorste schot is ook aan de voorkant klaar. Nu bezig met de buitenkant van het achterste schot, beplankt met noten latjes en groen geschilderd,
Naamloos-1_bewerkt-1.jpg

De raampjes worden straks goudkleurig geschilderd, waarmee het schot op de ornamenten na gereed is. De ornamenten doe ik wat later, morgen begin ik eerst aan de zijschotten...
 
Nog steeds bezig met de hut op het achterschip, gisteren het dakje beplankt en getracht het de zelfde kleur te geven als de dakjes van de andere dek-huisjes. Dat viel niet helemaal mee omdat het een andere houtsoort is/was en ik met transparante beits werk, dus heb ik over de abachi plankjes nog een laagje walnoten latjes gezet, waardoor de kleur wel naar mijn zin werd, nog één laagje lak erover en dan zal het ver hetzelfde zijn. (De beschrijving maakt het dakje net als de dekken (zelfde hout, zelfde kleur) wat natuurlijk ook heel goed kan en mooi bij de rest past)
dakje.jpg

Tevens de verschansing ter plaatse verhoogd en het potdek heb ik doorgetrokken tot het eind net als het potdek er onder. (de bouwbeschrijving doet dit met een apart latje tegen het zijschot)
verschansing.jpg

Vandaag probeer ik de zijschotten te beplanken met noten latjes van 1x3 zoals de beschrijving laat zien. Waar straks de ornamenten komen aan de zijkant, vijl ik het potdek en eventuele andere uitsteeksels gelijk met het zijschot (word later duidelijk).
Eén en ander ziet er door een ingeslopen fout toch wel wat anders uit als eigenlijk zou moeten, dus wanneer je dit model ook bouwt hou daar dan rekening mee en dus niet zomaar klakkeloos dit verslag volgen wat de hut betreft! Het bootje krijgt een plekje bij mij thuis en de subtiele verschillen die er nu in zitten zie ik niet echt meer als een probleem.
 
Laatst bewerkt:
Het was weer even geleden dat ik nog eens langs kwam op de virtuele werf, prachtige vooruitgang van deftige hoogstaande kwaliteit.:wave
 
Vandaag heb ik de vlaggenstok met houder gemaakt op het dakje van de hut. In de beschrijving staat; maak de vlaggenstok conform de tekening, maar er staat geen maat bij. Daar de tekening(en) 1:1 zijn is de stok dus volgens mij zo'n 12 tot 13 mm lang en 3 mm dik (afgeschuind). Omdat ik de 3 balletjes boven in de stok ook wou maken heb ik een rondhout genomen van 4 mm dik en de stok op de draaibank vorm gegeven. De voet is nu 3 mm en de top is 1,4 mm en de 3 balletjes zijn ong. 2,5 mm dik.
JPG_7105_3686_bewerkt-1.jpg

JPG_7108_3687_bewerkt-1.jpg

Op de tekening staat wel de maat van de vlaggenstok, daar had ik overheen gekeken, de lengte is 13 mm en de dikte is inderdaad 3 mm en de top 1,5 mm dus ondanks dat ik dit pas later heb gezien is mijn vlaggenstok dus nagenoeg goed gemeten.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top