Sovereign off the Seas door Peter

Sorry Peterr, ik reageer hier even op een opmerking van Pietsan.
Piet de bevestiging van de hoofdtouwen van het want aan de deadeyes zit op de Victory heel anders dan jij voorstelt. Zij zien er van jou overigens wel heel mooi uit. Maar zat het toen ook zo?
De Victory is natuurlijk van veel later dus dat kan een verklaring zijn.
Hieronder zie je hoe het op de Victory zit. Heb jij een verklaring voor het verschil?


Jan, ik laat hier slechts zien hoe je de bindsels die Peter maakt, op een eenvoudige manier beter en strakker kan maken. De vraag of deze bindsels historisch correct zijn is hier dus helemaal niet aan de orde. De meeste tekeningen en bouwbeschrijvingen bevestigen de jufferblokken met één bindsel aan de hoofdtouwen. Wat jij hier laat zien is helemaal correct, zo deed men het in ieder geval vanaf de 19e eeuw. Hoe het hier voor werd gedaan, dat moet ik opzoeken. Op de Sovereign heb ik het zoals beschreven in de bouwbeschrijving ook gewoon met één lang bindsel gedaan, maar ik weet dus niet of dat Historisch verantwoord is.
 
Geen probleem Jan, reageren mag altijd.
De tekening die je laat zien die ken ik, ik heb nog even geprobeerd om de jufferblokken zo te plaatsen, maar mijn capaciteiten schoten daar nog even te kort voor, dus daar ben ik van afgestapt.
Deze foto van de Victory kende ik nog niet, dank hiervoor. Dit ga ik eens even goed bekijken, misschien dat ik een combinatie van Piet zijn methode met deze foto kan maken.

Aangezien ik nog niet zo ver gevorderd ben om weer een foto te plaatsen, even een plaatje van de Sovereign, geschilderd door John Payne.

 
Het heeft even geduurd, want ik had wat probleempjes met het knopen van de weeflijnen, maar het begin is er. Het want aan stuurboordszijde van de bezaansmast zit er op.
Ik ga dit nog wel wat corrigeren, want de onderste spreiworst zit net niet helemaal goed, aan de boegzijde moet hij een ietsje omhoog. Ik praat over minder dan een millimeter, maar op de foto lijkt het veel meer.


Alle knopen moeten nog geborgd worden, dus dat is niet een groot probleem denk ik.
Het want van de grote mast heb ik nog een paar knopen losgepeuterd, want een van de hoofdtouwen werd wat te veel aangetrokken.
 
mooie prestatie, waarschijnlijk de meest tijdrovende bezigheid, dat je het minst ziet opschieten.
Maar als ze alle maal af zijn is het een prachtig zicht!!!
nog even door knopen en je bent er.
 
De afgelopen weken ben ik lekker aan het knopen geweest, en de drie onderwanten zijn nu klaar.
ER zitten nog wel een paar foutjes in, maar die blijven lekker zitten. Diegene die zich er aan stoort, die mag een andere kant opkijken:D:D

Een volgende keer zal ik alleen iets tussen de wanten in zetten, daar wordt de foto waarschijnlijk wel wat beter van:confused:
 
Nou Peter, dat valt wel mee met de foutjes hoor, ziet er goed uit. De knopen overheersen een beetje, maar dat is bij veel bouwers zo. De oplossing hiervoor is voor de volgende keer; 100% katoenen draad gebruiken dan kun je de knopen strakker aantrekken en vallen ze niet meer zo op. Ik vind het er gelikt uitzien voor een eerste keer:thumbsup:

ps, de zijtakel op de 1e foto hoort wel aan de buitenkant van het want.....:confused:
 
Nou Peter dat mag gezien worden, netjes hoor:):)
En ik hoef echt niet naar de andere kant te kijken, over de knopen valt inderdaad iets te zeggen maar ik vind het niet echt storend, succes verder.
 
Nou Peter, dat valt wel mee met de foutjes hoor, ziet er goed uit. De knopen overheersen een beetje, maar dat is bij veel bouwers zo. De oplossing hiervoor is voor de volgende keer; 100% katoenen draad gebruiken dan kun je de knopen strakker aantrekken en vallen ze niet meer zo op.

En wat je als alternatief altijd kunt doen (sorry voor de bouwers die voor het origineel gaan - die zien dit als vloeken): ipv van een mastworp gewoon een platte knoop maken. Deze is iets kleiner en valt daardoor ook iets minder op.
 
Laatst bewerkt:
En wat je als alternatief altijd kunt doen ipv van een mastworp gewoon een platte knoop maken. Deze is iets kleiner en valt daardoor ook iets minder op.
Ook deze is aangepast:D:D
De truuk met de platte knoop heb ik al meerdere keren toegepast bij mijn modellen, vooral die op een kleinere schaal gebouwd zijn ;);)
Bijkomend voordeel is dat het ook een stuk sneller werkt, maar ja het is inderdaad niet geheel historisch.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb mijn tekst wat aangepast, voor al diegenen die de post hierboven niet begrepen hebben.:D
 
Laatst bewerkt:
Heren bedankt voor de complimenten en tips.

@Hans, ik gebruik Amati touw, de hoofdtouwen zijn 0,75 en de weeflijnen heb ik van 0,5 mm. gemaakt.
Ik ben er achter gekomen dat dit geen katoen is, want ik kan de knoopjes niet borgen met wat houtlijm:confused:, dus dat heb ik gedaan met wat secondelijm:D

@piet, de knoopjes zien er op de foto veel prominenter uit al in het echt, als ik er zo naar zit te kijken, dan vallen ze veel minder op.
ps. als het puttingwant van de steng er zit verhuist de takel naar de correcte plaats.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top