Sovereign of the Seas

De 1e (fokke) mast is helemaal gereed, de andere 2 masten moeten nog worden voorzien van bram- en vlaggenstengen. Het is niet eenvoudig om de hele mast in één foto te vangen, dus heb ik het in stukken gedaan,
My Collage_bewerkt-1.jpg

Van links naar rechts; Bram-, Bovenbram-, en vlaggensteng gezien van de achterkant, daarnaast van de zijkant (bakboord). 3e plaatje Ondermast + Marssteng en het 4e plaatje detail van de Bovenbramsteng en de vlaggensteng. (mastklootje op de vlaggensteng is gemakt van een stukje rondhout van 4 mm wat in model is geschuurd, staat niet in de bouwbeschrijving. Tevens heeft de vlaggensteng géén 4 mm maar 3 mm blokken)

De marsen en ezelshoofden hebben wel wat meer blokken en ringen dan de bouwbeschrijving laat zien, dit i.v.m. de tuigage die DeA. niet aanbrengt, zoals; Nok- en Buikgordings en de Boelijns met de spruiten. DeA. zet alleen de Geien en Schoten aan de zeilen en de Halzen voor de Fok en Grootzeil. (op de foto ontbreekt nog een dubbelblok van 4 mm aan de achterkant van het ezelshoofd op de marssteng, wat er inmiddels wel op zit)
 
Ondanks dat het simpele masten zijn, de stengen zijn niet of nauwelijks bewerkt, kost het toch nog heel wat uurtjes om ze in elkaar te zetten..... De 9 marsen zijn natuurlijk wel erg bewerkelijk. De vlaggensteng heb ik niet afgeschuind evenals de bovenbramsteng omdat deze maar 2 mm dik zijn, want anders blijft er niet veel van over en is breuk niet ondenkbaar. De overige stengen zijn zo minimaal afgeschuind dat het nauwelijks zichtbaar is, ze zijn slechts aangepast aan de openingen in de marsen. Als straks de zeilen hangen en de boel is opgetuigd, dan gaat één en ander zeker niet meer opvallen.
 
De grote-mast is ook gereed, deze heeft i.v.m. de latere tuigage ook meer blokken en ringen dan het model van DeAgostini.
Buiten de blokken en ringen die in de bouwbeschrijving zijn vermeld zijn er nog 6 éénschijfs-blokken van 4 mm, 3 tweeschijfs-blokken
(waarvan 2 van 4 mm en 1 van 3 mm) en 12 ringen aan de marsen en ezelshoofden gezet. (de fokke-mast heeft 7 extra blokken en 10 extra ringen)
JPG_3849_2329_bewerkt-1.jpg

Voor de kruis-mast moet ik de bramsteng, de vlaggensteng en de zaling nog maken....
Vanaf de dekken gemeten is de fokkemast 55 cm lang en de grotemast 64 cm (door het perspectief op de foto lijkt de 1e mast langer, maar dat is dus bedrog)
 
Laatst bewerkt:
Net terug in de beschaafde (WIFI) wereld in Málaga om dit grandioze plaatje te mogen zien, sprakeloos Piet en wat een bijzondere scherpe foto.
 
Net terug in de beschaafde (WIFI) wereld in Málaga om dit grandioze plaatje te mogen zien, sprakeloos Piet en wat een bijzondere scherpe foto.
Goed om te zien dat je weer van de partij bent Adri. En wat de foto betreft, die is best wel OK, maar ik heb scherp gesteld op de fokke-mast, terwijl dat de grote-mast had moeten zijn, maar gelukkig komt die ook vrij goed uit de verf....
 
De laatste (kruis)mast is ook gereed, plaatje a toont de Bram- en Vlaggensteng en plaatje b de marssteng, ook hier wat extra ringen aan de ezelshoofden en twee enkelschijfs-blokken aan weerszijde van het ezelshoofd op de marssteng voor de dubbele-val van het kruismarszeil.(Het ezelshoofd is te klein om de val(len) door te voeren, de bouwbeschr. lijmt ze er simpelweg op) De blokken voor de gordings komen later aan het 1e touw van het (mars)stengenwant.

My Collage_bewerkt-1.jpg
 
Ik moet nu nog de gaten boren waar straks het grootstag word door gevoerd, wat ringen op de diverse dekken plaatsen en aan de voet van de fokke- en grotemast de stagkragen met hartblokken aan brengen voor respectievelijk de loze-grootstag en de kruisstag. Hierna kunnen de masten definitief in het model worden gelijmd.
Daarna zijn de rusten, juffers en puttingijzers aan de beurt, waarna de romp gereed is en ik haar kan gaan optuigen.... Ik heb nogal wat onderzoek gedaan wat de tuigage van dit schip betreft hetgeen er toch wel een tikkie anders uitziet dan de beschrijving in de boekjes van DeAgostini. Mocht ik onvoldoende foto's kunnen plaatsen (wat natuurlijk jammer zou zijn) dan word ik toch maar 'vriend' van dit forum om het verslag compleet te maken.
 
Vanmiddag de bovenschoren voor de rusten gemaakt uit een berkenlat van 4x2 mm. Ik heb ze een beetje bewerkt zodat het bij de rest van dit model past met al haar decoraties.....
Op het plaatje; boven de fokke-rust, midden de groot-rust en onder de bezaan- of kruisrust, op de laatste is geen plaats aan de buiten kanten en heb ik de schoren wat meer centraal geplaatst (uit nood) precies tegen 2 verticale lijsten.

Hieronder een wat completer plaatje,
JPG_3897_2353_bewerkt-2.jpg


De rusten krijgen ook onderschoren die normaal gezien van metaal waren, in dit geval worden ze gemaakt van (gezwart) messing, (3x0,5mm) De fokke- en grootrusten krijgen ieder 3 onderschoren en de kruisrusten krijgen er 2.
Dus voor ik aan mijn grootste hobby, het optuigen van dit soort schepen kan beginnen, ben ik nog wel even zoet met de schoren, de puttingijzers en de juffer-blokken....
 
Laatst bewerkt:
Je website ziet er netjes uit Piet, en uiteraard jr Soeverein ook, zie al uit naar 6 Mei om hem eens goed te bewonderen.:bye:
 
Je website ziet er netjes uit Piet, en uiteraard jr Soeverein ook, zie al uit naar 6 Mei om hem eens goed te bewonderen.:bye:
Is nog maar de vraag of het gaat lukken. Zoals het er nu uit ziet heb ik door omstandigheden geen chauffeur en zelf kan ik zo'n eind niet rijden i.v.m. de rug. Ben op zoek naar iemand, maar tot nog toe niemand gevonden die met me kan rijden, dus wellicht kan ik er dan helaas niet bij zijn.
 
Vandaag het groot- en lozegrootstag gezet, (de beide stagen worden straks met een slingerstag aan elkaar bevestigd) (grootstag heeft een diameter van 1,3 mm en de loze-stag is 1 mm dik)

Detail van de talrepen met hartblokken, (kunnen later nog na gespannen worden, indien nodig) ik gebruik altijd 'hulplijnen' die in tegengestelde richting trekken en later weer worden verwijderd, zodat ik alles gelijk op de juiste spanning kan zetten. (word o.a. besproken in mijn verslag van de hms Diana.)
Het hartblok aan de fokkemast zit niet in het midden, maar aan de buitenkant i.v.m. de latere kardeeltalie voor de val(len) van de draaireep voor de grote-ra.

En de onderkraag van het grootstag welke door de gaten in de bak en het voorschot gaat en rond de spriet is gelegd,
(tussen de kraag en de mast moet nog een stukje 'slijtleer', dat heb ik momenteel niet in huis, dus dat komt er later op)
 
Laatst bewerkt:
Back
Top