Schip van Barentz

Vandaag ontdekte ik via de site over de bouw van het schip van Barentz twee zeer geslaagde animatiefilmpjes (youtube) over de bouw van het schip
Het zijn: "de witte swaen deel 01 de romp" en "de witte swaen deel 02 masten en tuigage" Ze zijn gemaakt door Jan Louwers.
Ik kan het niet voor elkaar krijgen om daarvan een link hier op het forum te krijgen. Kan iemand dat wel?
Het zijn zeer instructieve filmpjes voor wie nog niet zo berdereven is in die materie.
Constant
 
Constant,
Als je klikt op het 7e knopje van links genaamd "link" opent het een venster waar je een link kan invullen.
Hopelijk werkt hett.
 
Dank je wel Piet. Het zijn leuke filmpjes alleen denk ik niet dat de bouw van de romp hier op de juiste manier begint. Bij dit soort schepen ging het volgens mij op de "Shell First" methode. Dus met de onderste huidgangen op ingeslagen paaltjes in de ondergrond. Daarna de eerste spanten.
Constant
 
Dank je wel Piet. Het zijn leuke filmpjes alleen denk ik niet dat de bouw van de romp hier op de juiste manier begint. Bij dit soort schepen ging het volgens mij op de "Shell First" methode. Dus met de onderste huidgangen op ingeslagen paaltjes in de ondergrond. Daarna de eerste spanten.
Constant
Daar heb je waarschijnlijk gelijk in, alhoewel er wel veel onderzoek naar gedaan is, op YouTube kun je ook heel wat filmpjes zien over de werkelijke bouw van de replica. Maar evengoed zijn bovenstaande filmpjes mooi gemaakt. Ik heb het model ook gebouwd en dan is het nog leuker om te zien.
 
Dat ben ik met je eens! Ze kijken te veel naar de kennis van de VOC schepen die in de 17e eeuw voeren. Voor 1600 waren er een hoop dingen nog niet uitgevonden en dus pasten ze andere oplossingen toe. Toen werden onder andere genaaide stengen nog volop toegepast en ook sommigen details in de tuigage waren anders. Ik volg nauwgezet het onderzoek van Ab Hoving, en dat pas ik toe in mijn model. Bij de replica is het niet aan de orde of de beide sloepen werden gesleept of dat ze aan dek stonden. Daar ruimen ze op het schip ook helemaal geen plaats voor in. Gerrit de Veer heeft het tot twee keer toe over het uitzetten van de schuit, dus die stond aan boord. Kan ook niet anders als het schip moet varen tussen enorme ijsschotsen. Ik heb over dit soort dingen vragen gesteld aan de werf. Ik kreeg telkens geen antwoord totdat ik mij over het niet antwoorden beklaagde. Daarna kwam er een antwoord dat eigenlijk rechtvaardigde wat ze daar allemaal doen. Maar het blijft toch een mooi schip zoals ze dat bouwen.
Constant
 
Hierbij een voorlopige opstelling van de standaard. De golven van karton, in totaal 10 stuks, waarvan hier 7 weergegeven, Worden straks vervangen door acryl in een dikte van 3 mm. Die worden met behulp van de kartonnen vormen gelaserd. Het model staat iets achterover en vaart over een schuin oplopende golf die ook niet haaks op de grondplaat staat. De acryl stofkap, die ik al heb, omsluit precies de "zee". Je kunt dus straks ook nog de onderkant van het schip zien. Een van de ankers hangt nog aan een stukje tape, en ook voor de rest is het schip nog niet helemaal af. De onderplaat waar de golven uit komen schilder ik mat donker geel, dus de zeebodem.
Constant
DSCN3850 aa.JPG
DSCN3851 aa.JPG
 
Op de site van het schip van Willem Barentz staan momenteel een aantal schitterende foto's van het zeilende schip.
Te zien is dat ze niet de methode volgden van het neerlaten van de ra's op het rahout om het zeil te bergen.
Constant
 
De sloep aan boord van de Pinas. Dit is het kleinste scheepsmodel dat ik tot nu toe maakte.
DSCN3834.JPG

de kiel met de tijdelijke spanten,
DSCN3835 a.JPG

DSCN3848.JPG

De huidgangen aangebracht en een deel van de spanten al verwijderd.
DSCN3852.JPG

Alle spanten verwijderd en de voor en achter plechtjse aangebracht.
DSCN3857.JPG

De sloep voltooid en ook de vier roeispanen
DSCN3858.JPG

Klaar om aan boord te worden gezet.
 
Het ziet er op zo'n uitvergrote foto niet best uit natuurlijk als je bedenkt dat een roeispaan slechts 24 mm lang is.
Ik leg er nu de laatste hand aan en ga foto's maken.
Het onderstel waarop hij straks staat is ergens in de maak bij iemand die dat kan laseren.
Constant
 
Dank voor de leuke reacties.
Zonder Ab Hoving was dit model niet tot stand gekomen. Hij deed al het onderzoek en maakte de tekeningen samen met Cor Empke. Ik ben hen veel dank verschuldigd. Later ook nog Ab voor zijn vele geduldige uitleggingen tijdens de bouw, vooral wat betreft de tuigage.
Het is mijn eerste dwarsgetuigde model.
Constant
 
Back
Top