Bouwverslag Saab 91D Safir

Safir snelheid is 267 km/u in schaal 1:4 is dat 66,75. Modellen vliegen verhoudingsgewijs wat sneller dan het origineel, dus laten we zeggen 80 km/u.
Als we dat nou in de dive speed plaatsen en dan wel gust speed op windkracht 5, 40 km/u en de landing bump op 2 ... dan kom je op benodigde trekkracht van 9,473 kg.

Moraal van het verhaal is denk ik dat je zeker wel servo's van 10 kg trekkracht nodig hebt ... wat meer als je wil. Maar 20 kg zal overdreven zijn.

Iedereen het daarmee eens? ... want ik ben ook geen expert, kan alleen leuk kletsen.
 
Tsja, servo`s daar kunnen we uren, wat dagen over babbelen en dan hebben we allemaal nog een andere mening.
Ben vaak ook wel zo`n beetje als Gerald, als het goed voelt dan gebruik ik dat gewoon.

Ikzelf heb ook de servo`s gebruikt die Gerald nu toepast in mijn Rebel, 13kg vlieggewicht turbine model en rondom de Savöx SC-0251MG`s erin.
16kg/cm op 6V.

Nu zijn de uitslagen op de rolroeren amper belastend op een jet daar deze meestal maar klein zijn.
Maar de flaps zijn echte schuurdeuren die ver uitslaan en deze servo`s hebben in de 300+ geen krimp gegeven.

Goed, sterk en betaalbaar.

Maja, zoveel keus/mogelijkheden en meningen ;-)


Mooi dat het trouwens met de retracts zo lijkt te lukken :thumbsup:

Overpeinse, ontwerpse en bouwse.
 
Leuke discussie! :thumbsup:

Het lijkt er inderdaad op dat álle ongunstigste factoren en krachten bij elkaar zijn opgeteld wat je in praktijk nooit mee zal maken. En stel...dat er op een gegeven moment zo'n piek belasting zou zijn, dan houd het roer gewoon effe in, no big deal, seconde later weer business as usual.

Je kan het ook omgekeerd zien, als je die 20kg servo zn werk laat doen terwijl je bv het hoogteroer met de hand tegenhoud...., ik zou dan veels te bang zijn dat die balsa constructie met linnen dan afbreekt...
 
Mooi dat het trouwens met de retracts zo lijkt te lukken :thumbsup:

Ik ben nu bezig de trunion te tekenen zoals hij is in de ER-50. Als dat gebeurd is, kan ik dat ontwerp gaan combineren met wat ik nodig heb, en hopelijk heb ik dan iets dat in principe en in theorie moet werken. Daarna op naar de CNC machines!
 
Oké, ik heb er een paar besteld, samen met de remmen en wielen.
Ondertussen is de standaard 85º trunion getekend:

trunion.JPG
ER-50.JPG
 
Nu de volgende fase: de trunnion aanpassen voor mijn situatie.

ER-50 in vleugel.JPG




Eerst het materiaal weg halen waar het uitsteekt en/of onnodig is.
custom trunion.JPG


custom trunion2.JPG


Dan waar het nog past wat erbij...


custom trunion3.JPG


Meer dan dat zal ook niet gaan, wegens de spindle.

custom trunion4.JPG
 
Een gat van de diameter van de poot in dat blokje boren en de poot erin steken (zoals het bij de normale retract gaat) zal niet gaan, omdat er onvoldoende ondersteuning overblijft.

Ik zie twee opties. Of ik moet dat blokje en de poot als één onderdeel maken, of het bovenste stukje poot, waar hij in het blokje gaat, moet een kleinere diameter hebben. Hij zal alleen niet heel erg diep kunnen, want er moet ook nog wat metaal overblijven tussen dat gat voor de poot en het gaatje waar die pin in het midden van het blokje doorgaat, waarmee hij vast zit in de body van de retract.......


custom trunion5.JPG
 
Misschien dat er toch wel genoeg ruimte is om een gaatje te maken in dat blokje, en dan een uitstekende pen te houden bovenop de poot, van een doorsnede van misschien iets van 8mm of zo?

custom trunion8.JPG
custom trunion7.JPG
custom trunion6.JPG
 
Mij lijkt het beter trunion en poot uit één stuk te maken. Dan kan de overgang constructief ook nog wat beter ontworpen. En dat ronde stuk kan er wellicht nog af?
Misschien ook wel een goed idee om de originele trunions origineel te houden, zodat je de retracts terug kan zetten naar origineel en je ze nog eens kan hergebruiken in een andere originele kist.
Voor het cnc-en en de kosten daarvan zal het geen verschil maken, een stukje extra metaal.
 
Ik denk dat het sowieso lastig is, tijdrovend en daardoor duur, om de otiginele trunion op de 10 of 100e milimeter nauwkeurig in de cnc-bank te positioneren en daarna verder te bewerken. Het zal eenvoudiger zijn om trunion+poot als één nieuw onderdeel te fabriceren.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb mijzelf misschien niet duidelijk gemaakt. Met trunnion aanpassen bedoelde ik het ontwerp van de originele aanpassen op mijn situatie, dus beginnend met het bestaande ontwerp, aangezien de mechaniek hetzelfde moet zijn en 100% moet passen in de frame. Het was niet mijn plan om de bestaande metalen trunnion aan te passen, dat zal ook niet gaan.
 
De frame is een ander verhaal. Ik kan die nauwkeuring in detail gaan natekenen, in Fusion aanpassen en daarna de nieuwe CNC maken. Maar als ik alleen materiaal moet verwijderen, kan ik misschien de huidige gebruiken ipv nieuwe te maken. Misschien zijn die ook los verkrijgbaar als vervangend onderdeel....
 
Back
Top