Royal Caroline (koninklijk jacht uit 1749) schaal 1:47

Meer geluk als bij mij. Bij mij was de hoofdmast de bovenste steng scheef. Ik hoop hem met de touwen recht te krijgen. Is maar een halve cm. op het topje
 
Bezig met de laatste items aan de masten. De kruismast heeft 2 enkelschijf-blokken aan de masttop gekregen voor de piekeval van de latijnroede en de klampen voor de draaireep, tevens zijn er 4 ringen in het ezelshoofd gezet (de ringen zijn nog niet vast gelijmd, zodat ik er later nog blokken aan kan knopen.
JPG_9540_5041_bewerkt-1.jpg
 
JPG_9541_5042_bewerkt-1.jpg

Ook de fokkemast is voorzien van blokken en ringen die later moeilijk aan te brengen zijn. Links de bramzaling met de ringen voor de blokken van de toppenanten van de marsra en het geleide blok voor de grootbramstag. Rechts op de foto boven de blokken voor de toppenanten van de fokkera, met achter het ezelshoofd het geleide blok voor de loze grootstengenstag en daar onder links en rechts de klampen voor de draairepen van de fokkera. Onder de mars rechts het geleide blok voor de grootstengenstag en links (midden) een gedeelte van de sloepstakel. (onder de mars geleide blokken voor gording, geien en schoten, je ziet er 4, maar het zijn er 6)
 
Vandaag de grote mast voorzien van blokken en klampen, daar dat bijna gelijk is als de fokke mast, lijkt mij een foto niet nodig. Tevens de halfronde kalven gemaakt van 2x2 lindehout en op alle zalingen gelijmd;
JPG_9545_5045_bewerkt-1.jpg

waar je na het zwart schilderen zo goed als niets meer van ziet,
JPG_9546_5046_bewerkt-1.jpg

De masten kunnen nu in het model worden gelijmd, waarna ik het staand want kan gaan zetten,
JPG_9551_5050_bewerkt-1.jpg
 
Begonnen met het optuigen van het staand want van de kruis-mast,
JPG_9556_5053_bewerkt-1.jpg
de hoofdtouwen worden in paren aangebracht en de lus over de masttop zet ik vast met een klein bindsel.

JPG_9574_5055_bewerkt-1.jpg
juffers en talrepen bakboord.

JPG_9580_5059_bewerkt-1.jpg
en idem aan stuurboord.

JPG_9583_5061_bewerkt-1.jpg
omdat ik met de laatste- (achterste) mast begin, kan na het hoofdwant meteen de kruisstag worden gezet, als je dat later doet dan zit het want van de grote mast in de weg....

JPG_9575_5056_bewerkt-1.jpg
muis met strop om de masttop

JPG_9576_5057_bewerkt-1.jpg
en de span inrichting om de voet van de grote mast, gemaakt van een strop die dubbel rond de mast is geslagen, twee hartblokken en een talreep.

JPG_9581_5060_bewerkt-1.jpg
 
Ja nu wordt het helemaal interessant om te volgen. Was even aan het kijken naar het hartblok. Maar ook dit is correct. Vanaf 1690 zaten op Engelse schepen hartblokken. Ziet er goed uit. Is er nog een rede om de talierepen zo kort te houden? (Stag en wanttouw) ik meende 2,5 keer de doorsnede van het blok als leidraad. Of zit ik daar fout te denken?
 
Ja nu wordt het helemaal interessant om te volgen. Was even aan het kijken naar het hartblok. Maar ook dit is correct. Vanaf 1690 zaten op Engelse schepen hartblokken. Ziet er goed uit. Is er nog een rede om de talierepen zo kort te houden? (Stag en wanttouw) ik meende 2,5 keer de doorsnede van het blok als leidraad. Of zit ik daar fout te denken?
De lengte van de talrepen hebben al eens ter discussie gestaan, dus daar begin ik niet meer aan. Ik vind dit gewoon een stuk mooier staan op een model, dan lange talrepen, dus daar wil ik het graag bij laten.
 
Vandaag de sloeptakel ook wel stagtakel genoemd gezet, dit kan uiteraard ook nadat het want en stagen zijn gezet, maar nu kun je daar een stuk beter bij,
JPG_9584_5062_bewerkt-1.jpg

JPG_9585_5063_bewerkt-1.jpg

Bij de letter a is het halende part van de bovenste talie belegd op een klamp net voor de sloep op de boothouder en de onderste talie is belegd bij de letter b, op de 3e korvijnnagel aan BB op de nagelbank voor de grote mast. De spruit aan de talie is met kleine haakjes bevestigd aan twee klampen met ringen die op de kiel van de sloep zijn bevestigd.
 
Back
Top