Royal Caroline (koninklijk jacht uit 1749) schaal 1:47

Ik heb de hanger met een lus om de steng gelegd en niet door het middelste gat, maar aan BB doorgevoerd. Is misschien niet helemaal zoals het hoort maar zo zit de hanger straks niet in de weg voor het grootstag. Normaal zit de hanger met een bochtsplits over de masttop, dus m.a.w. de lus is dan niet met een bindsel maar met een splits dicht gemaakt. (verschil is op deze schaal niet te zien)
JPG_9587_5064_bewerkt-1.jpg
 
Ja in Mondfeld zit hij met een haak in de mast net boven de mars. Maar ik heb me gisteren ook even verdiept in Hans zijn verslag van de 7P. Het kan op verschillende manieren. Bij jou zit hij niet meer in de weg. Die methode is tot wat ik tot nu toe allemaal gezien heb het eenvoudigst te doen. Even straks eens goed kijken hoe ik bij mij uitkom en dan doe ik het zo ook. Wel wil ik de takels op het dek naast de sloep vastzetten met een oog. Kijken hoe dat staat. Als ik hem op de nagelbank beleg kan ik hey altijd nog aanpassen. :)
 
Vandaag het grootwant gezet:
JPG_9590_5067_bewerkt-1.jpg
Ook hier gaan de hoofdtouwen in paren om de masttop waar ik ze met een klein bindsel bij elkaar bind, het touw is ijzergaren van 0,1 mm. De ervaring leert, dat hoe dunner het bindsel cq de knoop (als je die gebruikt) des te mooier staan de touwen dan naast elkaar onder de mars.

JPG_9588_5065_bewerkt-1.jpg
Ik zet de juffers vast zonder afstand houder, gewoon op zicht, waarbij ik twee klemmetjes gebruik om verschuiving van het touw te voorkomen.

JPG_9593_5069_bewerkt-1.jpg
Alle juffers staan mooi gelijk als je netjes werkt. Het afspannen gebeurd pas na het zetten van de grootstag, dit om te voorkomen dat de mast naar achteren word getrokken en je dus iets te veel spanning op de hoofdtouwen zet. Op deze manier blijft de boel mooi in evenwicht.

JPG_9592_5068_bewerkt-1.jpg
(het laatste (achterste) jufferblok op de grootrust is voor een vaste pardoen)
 
jup, Hans heb gelijk. En dat garen heb ik van de week ook gehaald. Bij het naaiwinkeltje :) 500 meter ijzergaren, 0,1 mm voor € 6,50 en sterk!! dat trek je niet stuk
 
De grootstag word in de bouwbeschrijving en tekening dubbel uitgevoerd en vast gezet aan de spriet met drieschijf-blokken en dat is niet correct! Op het originele bouwplan word de stag enkel uitgevoerd met hartblokken en talreep, dus zo heb ik het ook gedaan. De stag is 2,5 mm dik en zodoende het dikste en zwaarste touw op het model, wat ook de bedoeling is;
JPG_9604_5072_bewerkt-1.jpg

JPG_9601_5071_bewerkt-1.jpg

JPG_9609_5074_bewerkt-1.jpg
 
Vandaag de beide grootstengenstagen gezet en vier hoofdtouwen van het fokkewant. Het gr,stengenstag heb ik eerst gezet omdat deze doorloopt tot aan de voet van de fokkemast en daarom lastiger word om te zetten nadat het want is gezet,
JPG_9622_5082_bewerkt-1.jpg

L is de loze stag die via het geleide blok aan het ezelshoofd van de fokkemast naar een ring op de fokkemars word geleid en G is de grootstengenstag die via een blok onder de mars naar de voet van de fokkemast loopt en daar middels twee juffers en talreep aan een ring aan dek is bevestigd.
JPG_9619_5079_bewerkt-1.jpg

loze grootstengenstag op de fokkemars
JPG_9621_5081_bewerkt-1.jpg
Bevestiging grootstengenstag aan de voet van de fokkemast
JPG_9623_5083_bewerkt-1.jpg
het hele plaatje tot nu toe...
 
Vraagje: Waren de sloepen vroeger niet afgedekt met een zeil?
Ik denk dat je daar wel gelijk in hebt, ik heb tenminste diverse films gezien waar de bijboten op zee waren afgedekt. Maar op je model geeft dit niet zoveel meerwaarde, omdat je dan de binnenkant van het bootje aan het zicht onttrekt, terwijl er vaak toch een hoop mooi werk in zit. Ik heb het zelf nog maar één keer gedaan een zeiltje over de bijboot gespannen op mijn model van de hms Diana,
P1030685_0091_bewerkt-1.JPG

P1030688_0094_bewerkt-1.JPG
 
Vandaag de hoofdtouwen van de fokkemast afgewerkt en voor ik deze af kon spannen eerst de fokkestag gezet, hetgeen de boel in evenwicht houdt. Nu bezig met de boegstagen waarvan er al één gereed is aan de BB-kant,
JPG_9629_5087_bewerkt-1.jpg


detail van de bevestiging fokkestag aan de boegspriet,
JPG_9636_5089_bewerkt-1.jpg


en de boegstag aan bakboord,
JPG_9634_5088_bewerkt-1.jpg
 
Jemig Piet , wat ben jij een vakman man.
Zo mooi strak allemaal!. Hoe krijg je het voor elkaar.

Chapeau:wave:wave:wave
 
Vandaag weer een klein stukje verder met de fokkemast, het is allemaal nog mondjes maat omdat ik me nog alles behalve goed voel en erg snel moe ben, dus 2 uurtjes aan mijn model werken is momenteel al heel wat. De 1e laagjes verf en beits zijn gezet en alle gaatjes voor de ringen voor de latere tuigage zijn ook geboord (niet zichtbaar op de foto), zo zal het er ong. uit komen te zien;
Bekijk bijlage 369088
De bovenkant van de mars krijgt straks een laagje matte transparante lak...

Piet gebruik jij echt mat zwarte verf (en geen beits neem ik aan)? Ik heb een test gedaan en kwam met zijdeglans ongeveer uit zoals op jouw foto's voor de masttoppen ed.

grt Hans
 
Piet gebruik jij echt mat zwarte verf (en geen beits neem ik aan)? Ik heb een test gedaan en kwam met zijdeglans ongeveer uit zoals op jouw foto's voor de masttoppen ed.

grt Hans
Het is matzwart (of zijdeglans) Nr. 70.950 van Vallejo. Ik heb destijds een verfsetje bij Kolderstok aangeschaft, ik meen voor het Statenjacht en dit zwart had ik nog volop over en heb het dus voor de masten en als ondergrond voor de gouden ornamenten gebruikt.
 
Back
Top