Royal Caroline 1749 - Kitbashing - Werfregister

@Pingu57
Hierbij de illustratie uit het boek Aots.
plan_10.jpg

Het gebruik er van is mij niet geheel vreemd, maar op andere bronnen kan ik niet direct de vinger leggen.
De commentaar bij tekening C7/5 verklaart het doel: de bomen op hun plaats houden wanneer deze in gebruik zijn voor het bedienen van de kaapstander.
 
Laatst bewerkt:
Ik moes behoorlijk bijlees. De kaapstander het ook mij aandag getrek. Twee dinge - de touw rondom de windbome is ook een eerste vir mij en tweedens, de eindresultaat is een work of art!
 
@Heinrich Dank voor de mooie woorden :thumbsup:
Aan allen dank voor het volgen, de duimpjes, het aanklikken van de leukknop of de vriendelijke boodschap.

Op de laatste foto bemerkte ik dat de spieën voor onder de achterzijde van de kanonlopen nog ontbraken.

Van Beuken balkjes 3 x 2,5 mm 8 stukjes van 7,5 mm lang gezaagd in de verstekbak, deze voorzien van een 0,5 mm gaatje in een kopse kant, daar een messing nagel in gedrukt tot deze nog 2 mm uitstak, en het blokje op de Dremel in spievorm geslepen. Afgewerkt met een laagje Deense olie.

upload_2021-11-28_18-7-10.jpeg


Veel modelbouwplezier,
 
Keurig kanon Herman! knap werk

Misschien de broeking wel nog wat naar beneden brengen? Vooral het rechter deel lijkt boven het dek te zweven op de foto.
 
Mooi werk wat je laat zien, ziet er allemaal zeer verzorgd uit, mooie details.
Is alleen een ding, wat ik mij vaak altijd afvraag, ik zie het ook bij jouw model, neem aan dat de achterste talie er voor is om het geschut naar binnen te halen, dus met uitgereden geschut zou je “inhaal” talie maximaal open moeten staan. ?!…

wil niet lopen “zeuren” of zo maar dit is iets wat mij opvalt, en helemaal gezien nadat je er tot nu toe zoveel werk in de details hebt gestoken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
@Erik B en @boris279
Dank voor de lovende woorden en de aanmerkingen die een ambitieuze bouwer er toe aanzet zichzelf te overstijgen. :)

Wat betreft de broeking: schaaltouw heeft een gans ander idee over de wetten van de zwaartekracht als in werkelijkheid. Het touw forceren in een bepaalde houding, bij voorbeeld met verdunde houtlijm kan helpen, maar als ik het er niet realistisch kan laten uitzien, laat ik het liever zo. Ik zal in ieder geval een bescheiden poging wagen.

Wat betreft de lengte van de talies: De beschikbare ruimte wordt beperkt dor de lengte van het rolpaard en de componenten van de talies. Ik had aanvankelijk de zijwangen van de rolpaarden gefreesd, perfect in schaal volgens de tekeningen in AotS. Deze leken veel te klein, zelfs met aangepaste lopen. ik heb deze dus opnieuw laten laseren in zo'n 10% overmaat. Daardoor heb ik achteraan iets minder plaats.
De talies bestaan uit
- de oogbouten in de romp, dek of rolpaard, die onmogelijk perfect op schaal te maken zijn (ik plooi ze al zelf met een ronde bektang, dus kleiner dan in de kit)
- de haken waarmee de bokken in de oogbouten "gehaakt" worden, die ik ook zelf zo klein mogelijk plooi, maar ook net iets groter dan schaal zijn
- de blokken, die ik voor deze gelegenheid bij Kolderstok bestelde, en de strop er rond met het oog waar de haak in bevestigd is. Dit oog is met het absolute minimum van 3 toeren afgebonden, maar neemt nog altijd enkele 10den mm meer plaats in dan op schaal zou mogen.
- en de lijn die de blokken verbindt.
Al die tienden mm per onderdeel zorgen er al gauw voor dat je per talie een paar mm "verliest".
De opmerking, waar ik het mee eens ben, gaat dus over de afstand tussen beide blokken van een talie. Is de afstand bij de bakstalies klein, dan moet de afstand bij de inhaaltalie groot zijn, en omgekeerd. Is het geschut half uitgereden, dan is dit verschil kleiner, maar moet de afstand tussen de blokken toelaten het kanon voor- of achterwaarts te bewegen..
Bij mij is het geschut bijna volledig uitgereden (klaar om binnen een redelijke tijd een saluutschot af te vuren :) ), en toch is de inhaaltalie eerder aan de korte kant, wegens de aangehaalde moeilijkheid om de verschillende componenten volledig op schaalgrootte te maken. Ook staat de haak voor de inhaaltalie op de tekening op de achterste as getekend, waar die op mijn model tegen de achterzijde van het rolpaard moest geplaatst worden omdat ik anders geen "vlees" had om de pin in te lijmen. Dat scheelt nog een 1,5 mm :(

Ter bijkomende verdediging wil ik graag verwijzen naar het zijaanzicht in het boek Aots, waar de tekening m.i. niet waarheidsgetrouw kan zijn. Meer bepaald kijk ik dan naar de afstand tussen de blokken van de bakstalie en vergelijk die met afstand tussen de volle lijn en de stippellijn van de vuurmond. Ik troost me dus met de gedachte dat de heren auteurs en tekenaars er ook niet in slagen de lengte van de talies getrouw te reproduceren.
upload_2021-12-3_21-49-22.jpeg
 
Goed verhaal!

Met wat verdunde houtlijm is het me op de Bellona vrij aardig gelukt om de broekingen “zwaar” te laten lijken. Tis een poging waard!

De rest van het tuig van de kanons heb ik overigens veel minder gedetailleerd gemaakt als jij. Daar doe je echt een goed werk! Vanwege m’n 1e houtbouw en de schaal (1:100) ik dat achterwegen gelaten (als ik dat al had gekund!)

7347A5A4-EAB1-47BA-A729-D3246C3C64F4.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Back
Top