Robbe bijna failliet ?

Discussie in 'De Modelbouwkroeg' gestart door Jan Hermkens, 8 feb 2015.

  1. prop-er

    prop-er Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 sep 2004
    Berichten:
    5.085
    Locatie:
    Moordrecht
    Er is een verschil tussen het hebben van een mening ("De winkelier/Graupner/Robbe verdwijnt door directe internetverkoop") en het willens en wetens schofferen van een groep mensen.

    Als je dan zo'n enorm groot voorstander bent van respect voor een ander, waarom komt een nieuw lid (altijd welkom trouwens) er dan mee weg om dat vooral NIET te doen...

     
  2. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.811
    Locatie:
    Sassenheim
    Er wordt hier niemand met een grove taal en scheldwoorden aangesproken, hier wordt alleen bepaalde groeperingen -welke zeker bestaan- cynisch bedankt voor hun ondersteuning van de Nederlandse winkels.
     
  3. Broeckx Ronny

    Broeckx Ronny

    Lid geworden:
    28 sep 2008
    Berichten:
    918
    Locatie:
    Hulshout Belgie
    Hebben Graupner en Robbe dan geen website waar men kan kopen ?
    De modelbouwwinkels die ik ken hebben ook allemaal een website waar men kan bestellen .
    Waar zit het probleem dan ?
    Zijn de buitenlandse webwinkels dan zoveel goedkoper of hebben ze dan voor dezelfde materialen alternatieven die goedkoper zijn ?
    Natuurlijk moet men peren met peren vergelijken en niet zomaar zeggen dat ze goedkoper zijn , het moeten ook dezelfde materialen zijn .
    En wat met de service !!!
    Koop maar iets wat niet blijkt te werken zoals het hoort , wat dan via internet ?
    Als men in de winkel koopt kan je gewoon terug gaan en zullen ze het stuk ruilen of ze zullen je verder helpen .
    De mensen zijn nu veel kritischer als ze kopen omdat ze "het internet" ter beschikking hebben en zoeken alles uit . Die uren dat je zit te zoeken kosten ook veel tijd , tijd die je anders zou gebruiken om te bouwen aan je model .
    Een hele hoop vragen en bemerkingen maar voor mij is een goede modelbouwwinkel nog altijd stukken betrouwbaarder en leuker om te kopen dan via internet alhoewel voor sommige zaken kopen via internet soms nodig is .
    Groeten
    Ronny
     
  4. prop-er

    prop-er Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 sep 2004
    Berichten:
    5.085
    Locatie:
    Moordrecht
    En wordt dus ook met Cynisme van repliek voorzien.
     
  5. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.533
    Locatie:
    SInt-Oedenrode
    Het is, zoals ikzelf en anderen al hebben aangegeven, een verandering van de tijd. Mijn vrouw is haar baan kwijt omdat het subsidiestelsel in Nederland op schop gaat. Erg? Ja, persoonlijk wel, maar alles is aan verandering onderhevig. De bedrijven als Graupner en Robbe zijn niet meegegaan met de ontwikkeling die bijvoorbeeld door HobbyKing is versterkt (laten we wel wezen, ze waren niet de eerste. Ik kocht ruim daarvoor al bij andere Chinezen. HK heeft het wel erg goed gedaan).

    Ik mis bij iedereen die tegen HK en pro Robbe is, om het zo maar even aan te geven, de felle kritiek op iedereen die met ARF modellen, of erger nog, schuimkisten vliegt. De hele kitindustrie is al zo goed als om zeep geholpen, alleen sommige in de niche gekropen fabrikanten zijn er nog. Voor mij heeft de LHS geen meerwaarde meer. De kennis wordt gedeeld op fora (ohja? Ja!) en de daarvoor benodigde onderdelen haal ik on-line. Winkels met meerwaarde, zoals bijvoorbeeld RC auto winkels met een eigen circuit of zo, geef ik meer kans. Dan is er wel een meerwaarde.

    Ik gun iedere ondernemer zijn succes, en ik gun niemand dat zijn of haar tent over de kop gaat. Wie van jullie is in de bres gesprongen voor alle fotowinkeleigenaren, na de intrede van de digitale camera, of nog erger die camera's op je de telefoon?

    Hugo
     
  6. classicracer

    classicracer

    Lid geworden:
    2 sep 2005
    Berichten:
    1.512
    Locatie:
    Genk - België - EBZW
    Ik hoor tijdens de dicussie heel vaak het woord "service" vallen. Meestal wordt de geboden service van de LHS als een reden aangehaald om niet online te kopen. Wel, datis nu voor mij net wel één van de hoofdredenen om online mijn spullen aan te schaffen. Waarom zou ik mij de moeite doen om tijd vrij te maken, in de auto te stappen en naar de LHS te rijden voor spullen waarvan die winkelier net zo veel verstand van heeft als dat Chinees vrouwtje dat orders staat te picken voor HK?
    Als ik service wens, dan koop ik mijn spullen daar waar ze vandaan komen, en bij mij is dat in Rusland, Oekraïne, UK, US, China en Japan.
     
  7. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.362
    Locatie:
    Haarlem
    Ja, ik heb ervaring.
    Ontvanger gekocht bij de LHS. Bleek na een tijdje kapot. Garantie dus. Is opgestuurd en na een tijdje kreeg ik een gerepareerde ontvanger terug. Prima :)
    Ook eens een ontvanger gekocht via HK. Bleek stuk. Ik mocht hem terug sturen. Geld terug. Ook goed.

    Vorig jaar nog eens iets via HK besteld. Ondanks dat het adres op het pakje goed vermeld was heeft een analfabeet die zich postbesteller noemt het pakje op een heel ander adres afgeleverd. Pakje weg, kwijt, geen garantie van PostNL ("Onze bestellers maken geen fouten").
    Zelfs dit bedrag kreeg ik terug van HK, terwijl het niet hun fout was. Dat is pas service :thumbsup:

    Om kort te gaan: Het verschil in service zit niet in het feit of je via internet verkoopt of om de hoek. Het gaat er om hoe je behandeld wordt als klant.
     
  8. Bart83

    Bart83 verslagschrijvers

    Lid geworden:
    1 okt 2007
    Berichten:
    3.098
    Locatie:
    Sleen
    Zojuist weer even de nederlandsche economie gesponserd ben ik bang. Een kleine bestelling gedaan bij een gevestigde modelbouwwinkel in nederland.
    Op de site stonden alle door mij bestelde artikelen als ''op vooraad''. Na betaling kreeg ik een email dat het product niet vooradig was. Ik heb direct een email terug gestuurd met de vraag welk artikel het exact betreft en of de overige artikelen wel worden verzonden.
    Dat was 2 dagen en 2 email geleden en ik heb tot op heden nog niets gehoord. Dat word weer even bellen. . . .


    dit vind ik dus geen service . . . .zal in het vervolg dus niet meer bij deze winkel bestellen. Je kunt maar één keer een éérste indruk maken.

    Mvg,

    Bart
     
  9. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.811
    Locatie:
    Sassenheim
    Voor jou mag dat misschien zo zijn. Heel fout vind ik het om een beginner die niet eens weet hoe hij een stekker moet prikken, laat staan een lader op de juiste stand te krijgen direct naar een toko in Azië te sturen of zelfs Duitsland wat in in het autodeel zie omdat het goedkoper is. Bij die winkels kan je dus nooit de spullen op de toonbank zetten met alle vragen.

    Dit is een algemene trend geworden. Niet voorradig betekent zeker geen klant dus geeft men het aan dat het voorradig is. Veelal gaat het om magazijnvoorraden bij de leverancier/distributeur welke dan vaak in een paar dagen aan de winkelier geleverd kunnen worden. Netjes is het niet en het irriteert mij dan ook. Maar vrees niet, een kennis heeft een bedrijf in metaalbewerking en ook hij moet langer op zijn materialen wachten omdat zijn leveranciers ook maar een minimale voorraad hanteren, het is een breed fenomeen.
     
  10. Bart83

    Bart83 verslagschrijvers

    Lid geworden:
    1 okt 2007
    Berichten:
    3.098
    Locatie:
    Sleen
    gelukkig doet een telefoontje wonderen. keurig te woord gestaan en ik kan het morgen thuis verwachten.

    Mvg,

    Bart
     
  11. DrKyosho

    DrKyosho

    Lid geworden:
    9 mrt 2015
    Berichten:
    2
    Hallo allemaal. Ook ik maak fouten. Kennelijk is er het een en ander niet duidelijk over gekomen in mijn eerdere posting. Om te beginnen, geschoffeerd heb ik toch echt niemand. Als ik iemand hier (of een hele groep hier) had willen schofferen dan had dat er echt wel anders uitgezien. En respect heb ik in beginsel voor iedereen, dus ook voor HK klanten. Wat ik misschien even moet verduidelijken: Ik heb helemaal niets tegen "het internet" of tegen "webshops". Vrijwel elke nog in Nederland overgebleven modelbouwwinkel heeft een webshop. Niets mis mee, prima zaak! Reuze handig ook. En deze webshops genereren een substantieel deel van de modelbouwwinkelier z'n omzet, en derhalve heeft hij deze webshop broodnodig. Sterker nog, heel wat van deze modelbouwwinkels zouden zonder deze omzet de tent kunnen sluiten. Dus ga vooral allen gerust uw gang! Bestel naar hartelust! ( en ja, ook ik weet dat er slechts enkele goede en vele minder goede webshops van winkeliers zijn) Waar ik wel ernstige moeite mee heb, is dat er maar besteld wordt bij webshop X,Y of Z in "Verweggistan". (vul zelf maar een land naar keuze in, wel buiten de EU graag...) Daar wringt hem de schoen. En dan natuurlijk het liefst nog bestellen bij webshop X,Y of Z inclusief trucjes om als het ff kan ook nog de invoerrechten en de BTW afdracht te ontlopen. (zeg beslist NIET dat iedereen dit doet, maar vele zijn het er wel) En dat alles om de spullen nog goedkoper in huis te krijgen. Je kan er lang of kort over praten, maar dat is gewoon fout. Overigens, ik begrijp die jongen best wel, die geen zin heeft om 1,5 uur te fietsen naar de dichtst bijzijnde modelbouwwinkel. (dat zou ik er ook niet voor over hebben, en het is onpraktisch... hoe wil je een beetje grote doos meenemen op je fiets? laat staan 2 grote dozen?) Maar daar is dus een webshop heel handig voor. En daar is ook de post handig voor. En je houdt TNT ook nog op de been. Nou tel uit... iedereen blij! Maar nu zijn er mensen die beginnen over de prijs... Kijk en das dus helemaal een fout argument in deze. Waarom? Nou heel simpel. Rc- modelbouw is nooit een "goedkope"of "betaalbare" hobby geweest. Er zijn modelbouwers die steen en been klagen over de prijzen, maar goedkoop is deze hobby nooit geweest. En dan nog, in verhouding gezien, mogen alle rc modelbouwers van vandaag de dag zich nog gelukkig prijzen hoor. Wees blij dat het geen "elite" hobby meer is. (dat was het van eind jaren 70 tot begin van deze eeuw namelijk WEL...)
    Tot zo ver deze toelichting op mijn eerdere posting.
    Dan nog wel het volgende..."Commodore64" was beslist niet cynisch. Zelfs niet sarcastisch. Het is ronduit flauw en tekenend voor het niveau van de bedenker.
    En dan nog dit: Kijkt u allen vooral eens op bijv. Wikipedia naar wat er staat over "Robbe". De (halve) pagina is in het Engels geschreven en derhalve ook goed leesbaar voor de "anti Duitse merken" modelbouwer.
    Velen hier realiseren zich niet wat een bedrijf als Robbe betekend heeft voor de gehele rc-modelbouw sector. Of u de spullen van Robbe nou koopt of niet, het goede of slechte spullen vind, het doet niets af aan de verdiensten die Robbe toe komen.
    Enne 1 idioot hoge vraagprijs voor een Robbe product op MP doet nog geen waardestijging aangeven? Klopt helemaal! Maarre weleens op Ebay.de gekeken? Voor een beetje modelbouwer van veel groter belang van MP hoor. En daar is tocj een hele tijd een trend te zien dat producten van Robbe (en ook Graupner) langzaam aan in goud aan het veranderen zijn...
     
  12. prop-er

    prop-er Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 sep 2004
    Berichten:
    5.085
    Locatie:
    Moordrecht
    Zo. Da's een heel epistel.

    Modelbouw is een hobby. Hobby's kosten geld. Voor alles wat geld kost is een budget beschikbaar. Dat budget is vaak evenredig met leeftijd.

    Dus als oudere rijke stinkerd (ik heb het uiteraard niet over u, maar over de groep oude rijke stinkerds, er zijn uiteraard ook oudere arme sloebers, en ook nog alles wat daartussenin zit. Maar ook al bent u een oude arme sloeber, dan is toch de kans aanwezig dat u op latere leeftijd iets meer te besteden heeft dan in uw jongere jaren) is het makkelijk om te roepen dat het geen doel moet zijn om op prijs te kopen.

    De realiteit is anders. De internetgeneratie heeft meerdere hobby's, die allemaal met evenveel passie bedreven worden. Er moeten prijsbewuste keuzes gemaakt worden. En als de Europese winkel dezelfde koopwaar voor een meervoud van de prijs aanbied, om nog maar te zwijgen over de veel hogere verzendkosten, is de keus makkelijk. Het risico is laag, de drempel is laag en de kwaliteit en service zijn prima.

    Alle waar naar zijn geld, voor topkwaliteit (nicheproducten) kun je niet in China terecht. (Alhoewel ik hier de laatste hand leg aan een RCRCM Sunbird die qua afwerking, kwaliteit, pasvorm en voorbereiding vergelijkbaar is met de Europese bouwers, voor de helft van de prijs) Zo doet Graupner het laatste tijd wel goed. Die nieuwe range staande acculaders ziet er geweldig uit. Hun servo's zijn top. Alleen qua zenders zit er momenteel niets tussen waar ik enthousiast van wordt. (Trouwe MX-12 / MX-16s gebruiker).

    Ik kan me haast niet voorstellen dat u in uw jongere jaren niet op zoek bent geweest naar dat ene koopje. Dat deed u dan waarschijnlijk door de advertenties af te speuren, en beurzen te bezoeken. In feite doen wij hetzelfde, alleen is het speelveld wat groter geworden.
     
  13. frankmim

    frankmim

    Lid geworden:
    14 sep 2009
    Berichten:
    219
    Locatie:
    Almere
    Ik denk dat het allemaal wat complexer in elkaar zit dan hier in dit draadje is geschreven. De wereldmarkt is nu eenmaal niet simpel en de tijd waarin wij leven evenmin. Ja, Internet maakt wel veel zaken makkelijker bereikbaar en toegankelijk.

    Als je naar de slager kijkt in de supermarkt zie je daar veel kiloknallers en vlees van sterk wisselende kwaliteit. Kijk je nu naar de specialistische slager (keurslager o.g.) dan zie je daar tegenwoordig vaak al rijen mensen buiten in de rij op hunt beurs wachten terwijl deze slagers toch echt veel duurder zijn. Waarom? Er is zeker een marktsegment voor hogere kwaliteit die er voor willen betalen.

    In de Modelbouw zal dat niet anders zijn!
    Producenten en winkels moeten zich gaan onderscheiden en het beste niet te proberen om het op prijs te winnen, dat zal domweg niet lukken.
    Met HK spul heb ik ook voldoende ervaring en garantiewerk lukt wel maar vergt heel veel moeite en geduld. Kwaliteit (en controle) is zichtbaar op een lager nivo maar daar is de prijs dan ook naar.

    De bedrijven die zich weten te onderscheiden zullen het wel gaan redden. Een webwinkel hoort daar tegenwoordig bij, evenals goede kwaliteit en service. En ja, als een nieuwe Saito binnen Europe voor 25% minder kunt aanschaffen of OS gloeipluggen voor 40% minder, dan is het kwaliteitsverhaal niet meer aanwezig en dan speelt de prijs een duidelijke rol.

    Robbe heeft echter altijd kwalitatieve hoogwaardige producten verkocht, daar is nog zeker een markt voor. Als zij er ook nog in slagen om dat vast te houden en hun bedrijfsvoering aan te passen aan de moderne economische omstandigheden en wensen van hun klanten (ook winkeliers), dan denk ik dat het best goed komt met Robbe.
     
  14. ruudxd

    ruudxd Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 nov 2007
    Berichten:
    6.382
    Locatie:
    Zwolle
    Ik heb dat eens aan mijn oom gevraagd over een webshop, die beheert een groot import/export bedrijf in de paarden accessoires.
    Hij zegt dat hij zelf geen webwinkel wil, omdat hij dan zijn klanten, de winkels, in de voeten schiet..
    Daar kan ik mij wel wat bij indenken..

     
  15. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.400
    En wat gaat hij doen als de de klanten van zijn klanten niet meer in de winkel kopen, maar rechtstreeks bij de leveranciers van je oom? Want dat is wat er nu in modelbouwland gebeurt.
     
  16. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.362
    Locatie:
    Haarlem
    Dan blijkt wat al eerder is gemeld: Dat een import/exportbedrijf niets toevoegt.

    Er verdienen nog steeds mensen geld door spullen in te kopen en met winst weer te verkopen, zonder iets toe te voegen. Die 'tussenhandel' gaat verdwijnen.
     
  17. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.400
    Dat is wel een beetje kort door de bocht.
    Wat je nu ziet gebeuren is dat luxe producten in het buitenland worden gekocht. Dit is mogelijk, omdat het vaak over relatief kleine aankopen gaat, waardoor het risico en de transportkosten laag zijn en er vaak ook nog eens geen BTW betaald hoeft te worden. Daarnaast is het meestal niet echt een probleem als het wat langer duurt voordat de klant het product in zijn bezit heeft.
    In veel andere gevallen maken eindgebruikers nog steeds maar wat graag gebruik van de diensten van tussenpersonen.

    Dat heet een dienstverlenende en/of belevingseconomie. Er wordt wel iets toegevoegd, maar dat is meestal niet tastbaar. 95% van West-Europa / de Nederlanders verdient daar zijn brood mee.
     
  18. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    29.169
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Als bovenstaand allemaal waar zou zijn, dan is het heel leuk om dooddoeners als "de vooruitgang hou je niet tegen" of "wen er maar vast aan" of "dan moet je een niche markt opzoeken", maar dan hoop ik toch echt dat we iets meer doen dan dat....

    Er zijn niet voldoende Niches aanwezig om 95% van de beroepsbevolking aan het werk te houden, en aan werkeloosheid of faillissement wen je niet zo makkelijk.

    En supermarkten, garages, kledingwinkels, apotheken, allemaal tussenhandel....
    Ga je je eten via internet bestellen? laat je je auto via internet repareren? medicijnen via een "medical King" in Hong Kong?????

    Allemaal leuk en aardig, maar hoe ga je al die internet-spulletjes kopen, als niemand meer werk heeft, DUS jij ook niet, DUS geen geld om spulletjes te kopen?
    Goedkoper aanbieden om de markt te veroveren is leuk, maar je doelgroep moet nog wel het geld hebben om je spullen te kunnen kopen, anders maakt het niet uit hoe laag je prijzen zijn....

    Dan kunnen we allemaal achter een konijn aan hollen om je avondeten dood te slaan, allemaal een schaap vangen om je sokken zelf te kunnen breien, allemaal terug de natuur in voor je camillethee te plukken en je valeriaandruppeltjes zelf uit de blaadjes te persen....

    Ik ben benieuwd.....

    Groet, Bert
     
  19. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.536
    Locatie:
    Nieuwegein
    ik mag mijzelf sinds een maandje nu ook officieel ondernemer noemen. Zodoende dat ik nu ook echt officieel de andere kant van de verkoop mee kan maken.

    De huidige markt is in 2 delen te verdelen.
    -1 De mensen die het china / azie als eng zien en liever in nederland kopen.
    -2 De mensen die goed op de hoogte zijn van de prijzen en mogelijkheden in het buitenland.

    Die 2de markt is erg lastig te bespelen en daar staan de marges echt hard onder druk.
    De eerste markt vind service, klant contact en eerlijke advies erg belangrijk. Helaas hebben veel grote spelers op de markt gedacht dat ze hun hogere prijzen niet hoefde te verdedigen met een extra stuk service.

    Ook de eerste markt wilt eigenlijk NU antwoord en niet over een week. Geen reactie binnen 48 uur kost je de klant en een negatieve reclame. Het is zeker geen makkelijke markt. Maar een aantal winkels en die zijn op 1 hand te tellen hebben dat nog wel goed onder controle. Die beschikken over snelle reacties en korte lijnen. De prijzen zijn niet absurd duur en ze adviseren je oprecht en niet vanuit economisch belang. Het gevolg is dat die paar winkels die dat nog wel doen de markt wegkapen voor de rest.

    De gouden eieren periode is wel voorbij er moet nu echt weer inzet getoond worden naar klanten om ze binnen te halen. En dan zal uiteindelijk alles gewoon goed komen.
     
  20. longflight

    longflight PH-SAM

    Lid geworden:
    26 jul 2014
    Berichten:
    146
    Locatie:
    Didam Holland
    Eerst even een kort historisch overzicht:
    Robert Becker is in 1924 een houtzagerij begonnen. Kort na de 2e wereldoorlog kwam er vraag naar balsahout, hij importeerde dat toen uit Zuid-Amerika. De balsastammen werden verwerkt in zijn zagerij en hij bracht bouwdozen van vliegtuigen op de markt. De Robbe die wij nu kennen werd toen pas opgericht, de naam robbe is uit eerbetoon samengesteld uit voor– en achternaam van de vader. Begin jaren 50 werd samen met het bedrijf Reichert Elektronik de 3, 5 en 9 kanaalsbesturing Telecont ontwikkeld, keurig verpakt in een leren etui. Voor de servo’s werden onderdelen van Bonner in Amerika gebruikt. In 1968 werd het nog onbekende Futaba de leverancier van de RC.
    In Nederland was de modelbouwmarkt big booming tot eind jaren 70. Er waren naar schatting tussen de 100 en 200 modelbouwwinkels. Alleen al 31 zaken van Bart Smit, 17 van Intertoys en 7 van Quartel. Een kentering kwam daarna. Ledoux in Hilversum kondigde zijn sluiting in 1980 aan: er was alleen nog droog brood te verdienen in deze handel. De markt had een verziekte mentaliteit, zo werd de grootste prijsdumper (lees Quartel) genoemd die adverteerde met niet door de PTT goedgekeurde Microprop zenders. Ook Robbe had het omstreeks deze tijd moeilijk, stond bij Graupner op de stoep, maar werd hooghartig teruggewezen. Na deze crisis halverwege de jaren 80 was er nog een kleine opleving. Maar daarna sloten in Nederland de meeste modelbouwzaken vrijwillig of gedwongen de deuren. Bart Smit en Intertoys stootten het modelbouw gebeuren af, alleen de speelgoed heli’s en drone’s liggen nog in de winkel. Quartel heeft slecht zijn vestiging Pijnacker nog open. Een aantal nieuwe modelbouwzaken zijn er nog gekomen, maar sloten al na een aantal jaren. Er is dus een grote verschuiving in deze markt richting het internet. Het is dus een zaak van overleven voor winkelier en fabrikant. In de werkplaats op Terlet stond op de muur: “je moet hard werken om van lucht te kunnen leven”. De handel zal dit kunnen be-amen.
    Wij moeten blij zijn dat er nog modelbouwartikelen in Nederland te koop zijn. En Robbe? Wat ik gelezen heb zal ze wel weer verder gaan. Tegenwoordig bepalen de aandeelhouders de koers, helaas wordt er teveel gekeken naar het geldelijk gewin.
     

Deel Deze Pagina