Piper Seneca met spanwijdte van 216 cm

Na een aantal lagen spuitplamuur begint de mal er nu mooi glad uit te zien. Aanvankelijk was mijn plan de mal in stukken te zagen en de losse stukken te gebruiken voor vacuümvormen. Het plan is nu om van deze mal silicone afdrukken te maken en daar dan weer epoy in te gieten, die uiteindelijk voor het vacuümvormen worden gebruikt. Dat is een stuk duurder maar geeft meer zekerheid dan de mal in stukken zagen.


Ziet er keurig uit,
Voor siliconen mallen zou ik een 2k polycondensatie siliconen adviseren, deze is minder gevoelig voor inhibitie dan een 2k polyaditie siliconen, om vervorming te voorkomen zou ik shore 30 of hoger nemen…. Neem even goed de tijd om de deelnaden te bepalen zodat je een lossende mal overhoud (zo even snel gezien zal het een 3 delige mal moeten worden)
De vacuumvorm mallen die je er uit gaat gieten zou ik zelf eerder van Acrylic-one maken ipv epoxyhars
 
Ik wilde deze siliconen kopen dat is shore A40. Ik weet niet of het hierbij om polycondensatie of polyaditie gaat. Kan ik wel navragen. De mal heeft geen uitstekende details dus ik denk ook dat het met wat hardere siliconen goed moet gaan, vandaar shore A40. Ik ben wel benieuwd waarom je voor acrilic-one zou kiezen, ik was daar zelf nog niet op gekomen.
Mijn ervaring met vacuümvormen is dat de mal niet te hoog moet zijn want dan wordt het kritisch en kan het makkelijk mislukken. Ik kom dan uiteindelijk op vijf mallen: voorkant, bovenkant, onderkant en links en rechts twee stukjes waar de vleugel zit. Bovenkant en deel waar de vleugel zit gaat niet in één geheel want de vorm loopt daar een stukje naar binnen.
p1.jpg
 
voor zover ik het kan zien moet dat prima te doen zijn, en die siliconen lijkt me er prima geschikt voor... stuur me eens je mailadres eens via een pb dan stuur ik je wat info over siliconenmallen maken, is niet bijster specialistisch maar staan wellicht handige tips in waar je wat aan hebt
 
voor zover ik het kan zien moet dat prima te doen zijn, en die siliconen lijkt me er prima geschikt voor... stuur me eens je mailadres eens via een pb dan stuur ik je wat info over siliconenmallen maken, is niet bijster specialistisch maar staan wellicht handige tips in waar je wat aan hebt

Bedankt voor de folders, daar heb ik heel veel aan. Op grond van die informatie heb ik mijn werkwijze weer aangepast. Er komt eerst een dunne folie, dan een laagje klei en dan gips over de mal. Vervolgens wordt de klei en de folie verwijderd en pas daarna wordt de siliconenrubber er tussen gegoten. Op die manier heb je veel minder siliconenrubber nodig en bespaart aanzienlijk in de kosten.

Het eerste bakje:

Gipsbakje 2.jpg


gips bakje 1.jpg
 
fijn dat je nuttige tips uit de info hebt kunnen plukken,
grote voordeel van de methode wat je nu gaat doen door een vormvaste gips basis met daarin een siliconen huid is dat tegenlossende delen niet noodzakelijk een meerdelige mal hoeft te betekenen
je kan de gips basisblokken van elkaar halen en de siliconenhuid van de tegenlossende delen afpellen,
 
gb2.jpg



gb1.jpg


Die rare stekels zijn er voor dat de siliconen laag straks netjes tegen het gips blijft zitten en niet naar binnen valt. Dat grote ding wordt een trechter waardoor de siliconen naar binnen gegoten wordt.

gb5.jpg


Oeps! Die bak had wel wat kleiner gemogen, ben meteen door al mijn gips heen.

gb4.jpg


gb3.jpg
 
dat Gips is bedoeld als vormvaste mal waar straks de siliconen binnen huid in komt... je kan ipv gips ook 2 componenten PU schuim gebruiken
dat zet factor 20 uit en blijft lekker licht, 2K PU schuim niet verwarren met pur schuim uit een spuitbus want dat is heel wat anders
 
PU schuim zou een goed alternatief voor gips zijn idd. Gips is wel erg zwaar maar het werkt tot nu toe goed. Het hele proces neemt veel tijd, dit is de 6de gips bak, nog één te gaan. Hier ging 5 kg gips in. Het kleine beetje warmte dat van het gips kwam was toch in staat door de klei laag te dringen en mal een beetje warm te maken. Tot mijn verrassing was de warmte instaat de onderliggende lagen van glasvezel en hout structuur zichtbaar te maken. Ik hoop niet dat de siliconen ook dat effect heeft. Ik kan natuurlijk de uiteindelijke epoxy mallen nog na polijsten maar het idee van het hele proces zou juist moeten zijn dat dat niet nodig is.

a1.jpg


a2.jpg


a3.jpg
 
Nu alle zeven bakken met gips klaar zijn kan ik beginnen met het gieten van de siliconen rubber onder de gips laag.

V 2.jpg


V 2.jpg


Maar voor ik de siliconen erin giet, wordt de siliconen nog even in een vacuüm kamer geplaatst om luchtbellen in de mal te voorkomen.

View media item 271367
 
Werkelijk geen idee wat je aan het doen bent, waar dit over gaat . . . :hammer:


jan.
Ik heb eerst de vorm van de nacelle (motorgondel) gemaakt van hout maar die is te groot om daar in een keer een vacuüm afdruk over te trekken. Bovendien wil ik hem niet als één stuk hebben maar meerdere onderdelen want dat is makkelijker bij het bouwen en ze kunnen elkaar dan overlappen. Daarom maak ik kopieën van deze vorm uit epoxy via een siliconen negatief mal. Nog een reden om het zo te doen is dat ik meerdere vacuüm afdrukken wil maken. Dat is best belastend voor zo'n mal. De oorspronkelijk vorm van hout zal dan snel beschadigen en de afdrukken worden steeds minder mooi. Epoxy is veel sterker en beter bestand tegen hitte en vervorming. En ik kan een beschadigde epoxy vorm weer opnieuw maken met de oorspronkelijke vorm.
 
Aha, dank voor de uitleg. :)

Wel een toestand, zeg!

Doe je dit ook beroepsmatig, of alleen voor de hobby?

Petje af hoor.

Succes! :thumbsup:


jan.
 
Aha, dank voor de uitleg. :)

Wel een toestand, zeg!

Doe je dit ook beroepsmatig, of alleen voor de hobby?

Petje af hoor.

Succes! :thumbsup:


jan.
In principe alleen als hobby maar ik werk op een school en mijn collega van handenarbeid doet ook veel met siliconen en epoxy. En er is op mijn werk heel veel gereedschap waar ik gebruik van kan maken, zoals een lasersnijder en een bandschuurmachine.
 
In principe alleen als hobby maar ik werk op een school en mijn collega van handenarbeid doet ook veel met siliconen en epoxy. En er is op mijn werk heel veel gereedschap waar ik gebruik van kan maken, zoals een lasersnijder en een bandschuurmachine.
is dat bij Hoogeschoon Arnhem (HAN)
 
Leuk, dit is 1 van de twee vliegtuigen waar ik ooit in heb (mee)gevlogen, de PH-PLZ (Seneca) en PH-PLO (Skyhawk).
 
De epoxy mal voor de voorkant is om een of andere mysterieuze reden iets te klein uitgevallen. Het hele idee van deze omslachtige manier met siliconen mallen was natuurlijk dat alle maten precies blijven kloppen. Helaas is dat niet het resultaat waar ik op gehoopt had. Op de foto is te zien dat de plastic afdruk van de mal niet op de oorspronkelijke vorm past. Bij de voorste mal kan ik goed zien dat hij te klein is. Bij de andere delen is dat minder duidelijk, omdat ze mee kunnen buigen en dan toch nog wel over de oorspronkelijke vorm passen. De voorste mal heb ik uiteindelijk opnieuw gemaakt door het stukje siliconen uit het gips los te trekken en daar opnieuw gips over heen te doen, terwijl hij over de oorspronkelijk vorm zit. Dat lukte gelukkig en nu past de plastic afdruk wel precies over de oorspronkelijke vorm.

G 1.jpg



G 2.jpg
 
Back
Top