mijn werkverslag HH

Hallo allemaal ik ben hartstikke nieuw in het model varen, bouwen deed ik al vanaf mijn kinderen jaren en dan altijd statische modellen.
Door het ziekbed van de vrouw ben ik gestopt en heb eigelijk alles weggedaan. nu 8 jaar later toch weer de kriebel om te bouwen maar dan ook varen, oeps wat is dat duur:)
Het is mijn bedoeling om een bouwverslag bij te houden dan kunnen jullie ook lachen en krijg je niet alleen maar vragen.

de eerst twee fotootjes zijn van een versterkte constructierand onder het achterdek, ik had in een van de draadjes al gelezen dat de 2x2 erg zwak was en een aanzicht van het dek. De knevels zijn vervangen omdat de geleverde Scheuren tijdens het vast zetten.

Hebben jullie adviezen of op/aanmerking ik leer graag .
Martin
 

Bijlagen

  • achterdek.jpeg
    achterdek.jpeg
    216,8 KB · Weergaven: 35
  • versterkte lijst.jpeg
    versterkte lijst.jpeg
    302,1 KB · Weergaven: 32
zit ondertussen al de hele ochtend info te vergaren kom ik op een foto van de HH uit en Darr zie ik geen anker op, zou deze zijn gefotoshopt?
Schepen, en zeker slepers en "marine contracting" materiaal, zijn vrij regelmatig aan verandering onderhevig, vanwege veranderingen in het werk waar ze voor ingezet worden. Het is niet raar als je verschillen ziet tussen foto's van hetzelfde schip. Zo'n foto laat je zien hoe het op een gegeven moment WAS, zonder zekerheid dat dat voorheen, of later niet wellicht anders was.

Dat geeft ook veel vrijheid qua bouwen, je kunt besluiten bepaalde dingen weg te laten of toe te voegen, al naar gelang welke datum je als ijkdatum voor je model neemt.
En niemand gaat je denk ik op de huid zitten over dat soort dingen. Dus gewoon lekker bouwen zoals jij denkt dat het ding er uit hoort te zien.

Voor veel mensen is het uitzoeken van "hoe het zat, hoe het veranderd is en hoe het er op een gegeven datum ooit uitzag" mischien nog wel het belangrijkste deel van de hobby. Ik ben NIET een van die mensen overigens :D :D :D
 
ziet er best goed uit al is het beperkt wat je laat zien.
Hopelijk binnenkort wat meer foto's :)

ik merk helaas wel 1 technisch foutje aan de roer servo. Op deze manier van koppelen is de R en L uitslag niet gelijk.
Trek een denkbeeldige lijn tussen roer as en servo as , Het bedieningsstangetje dient dan evenwijdig te lopen met deze lijn.
Bij jouw montage kruisen deze lijnen. ( deze regel geld ook voor roeren onderling, maar die zit correct)
Veel bouwplezier met het vervolg.
 
Dankjewel Marc ik begrijp dat ik de trekstang/duwstang van de servo dus parallel moet lopen met roerassen.
en ja het is nog beperkt ben ook druk info aan het verzamelen daarbij bouw ik als ik bij mijn vriendin in Egmond aan zee ben en dat is meestal maar zo nu en dan ook even naar huis :)

zoals gezegd ik probeer jullie op de hoogte te houden en kom maar op met de feedback daar leer ik van
gr. Martin
 
Ook ik zie iets vreemds aan de servo- en roerarmen. Zoals nu bevestigd (servo lange arm en roer korte arm) gaat het roer een veel grotere slag maken dan de servo. Probeer eerst een gelijke verhouding Martin. Trekstangetje bij servo net zo ver van de as, als bij het roer. Dan hoeft de servo ook minder kracht te leveren. En probeer je foto's te plaatsen als volledige afbeelding. Dat kijkt voor de lezers gemakkelijker. Geen kritiek om je te ontmoedigen, maar voor een optimaal resultaat. Succes verder! Gr. Klaas.
 
Hoi Martin. Het lijkt misschien alsof we je overvallen met 'dit kan beter en dat is niet goed', maar dat is niet onze bedoeling. De bedoeling is dat we je tips geven waar jij misschien wat mee kunt. En misschien krijg je over één onderwerp wel drie tips, die stuk voor stuk tegenstrijdig zijn. Aan jou dan de eer om daar de voor jou meest bruikbare uit te halen... Sterkte.

Eén tip van mij in ieder geval: Als het nog kan: zorg dat je roeraskokers ook bovenaan ergens houvast aan hebben. Een mooi en bijzonder net voorbeeld zie je op Ronald z'n laatste foto: een ABS plaat met daarin de servo opgenomen en tevens de kokers voor de roerassen (Hennegatskokers, zo uit m'n hoofd).
Waarom? Je roeren kunnen best wel eens opdonders krijgen.
Als je ze alleen maar met Stabilit Express onderin vast hebt gelijmd, kan die verbinding met een plotselinge, stevige belasting loskomen.

Hoe je dat kunt doen? Een stevig plaatje ABS (evt versterkt met triplex) zó op maat maken dat het netjes de zijkanten van de romp raakt. Daarin de gaten voor de hennegatskokers boren. Over de hennegatkokers heen schuiven en lijmen. Ook de zijkanten van het plaatje aan de romp lijmen. Op die manier vang je alle krachten mooi op.

En over de prijzen van radiobestuurde modelbouw...
Laat ik het zo zeggen: toen ik ermee begon, ergens rond 1976 of zo, loonde het nog de moeite om een defecte servo op te sturen naar de servicedienst van Robbe of Graupner.
Tegenwoordig gaat een defecte servo bij vrijwel iedereen rechtstreeks in de kliko. (Nou ja, er zijn schippers die het defecte ding demonteren en gebruiken als motortje voor hun radar...) Als je een blikje verf koopt in de hobbyzaak krijg je er tegenwoordig bijna een servo bij cadeau...
Toen (1976) kostte een standaardservo rond de 50 gulden.
En mijn salaris als vakantiewerker op de tapijtafdeling van de V&D in Nijmegen was exact 100 gulden in de week...:eek:
Over de prijzen van regelaars wil ik het niet eens hebben; dan springen de tranen kruiselings door mijn gulp...
 
En mijn salaris als vakantiewerker op de tapijtafdeling van de V&D in Nijmegen was exact 100 gulden in de week...:eek:
Over de prijzen van regelaars wil ik het niet eens hebben; dan springen de tranen kruiselings door mijn gulp...
Dan had jij nog mazzel, jij kon wel twee servo's per week kopen... Ik deed er in 1979 een maand over om 100 piek bij elkaar te krantenwijken, en ik was zo onfortuinlijk om een tigstehands afgetrapte Graupner/Grundig zender te hebben (nog zo een met een "stapel ontvanger") en die rottige grijze servo's die daar bij hoorden, die kostten 100 piek per stuk, 140 voor de (ook nog eens veel minder sterke) "mini servo's" die ongeveer even groot waren dan de Robbe standaard dingen die ook toen nog al gauw 45 piek kostten... Maar uiteraard was Graupner destijds de enige met een afwijkend signaal, dus waar je een simprop, Sanwa of Acoms servo op robbe aan kon sluiten, bij Graupner zat je per sé vast aan die Graupner meuk, niks anders was compatibel.

Ik was ZOOOOO jaloers op die geluksvogels die een robbe zender hadden...

Oef, het was in die jaren echt rampzalig duur...

En toch wist ik niet van opgeven...
 
mannen ik ben erg blij met jullie aanwijzingen en kijk wat ik er mee kan, De foto van Ronald spreek mij wel aan nu kijke of het kan.
Roel nogmaals ik ben blij met jullie input want anders zit ik later met de elende.
Gr. Marin
 
Dan had jij nog mazzel, jij kon wel twee servo's per week kopen...
Het is wel duidelijk dat jij mijn moeder niet kende...
"Je verdient nu, dus betaal je ook kostgeld!"
En hup, daar verdween het geld voor één servo in de week...

Verdorie, na bijna 50 jaar dacht ik er wel overheen te zijn...
Nu kan ik opnieuw in therapie. Boehoehoe....:frustie:
 
Scheur de wonden maar open Roel. In 1962 verdiende ik Dfl. 64,- per week en droeg Dfl. 21,- af aan kostgeld. Gr. Klaas.
 
Ach... in sommige opzichten is de wereld niet veranderd.
In 1976 betaalde ik 50% van mijn salaris aan kostgeld.
In 2024 betaalde ik bijna 50% van mijn salaris aan belasting.
En van de rest heb ik lekker een paar servo's gekocht!
 
Back
Top