Laden via dynamo auto?

tevens zit er zover mij bekend tegenwoordig in alle autos een spannings stabilisator die zorgt dat al het overige keurig 12V blijft en alleen de accu met 18V wordt bijgeladen.

ga alleen geen grote stromen uit een moderne auto trekken ;)
want met al die computersystemen gaan er geheid foutmeldingen komen.
 
ook al ben je dan kennelijk auto monteur.
Het is niet waar dat je spanning maximaal 14.2V zal zijn.

Ford doet onder andere met hun dynamo tot meer dan 18V.
Feit is wel dat hier speciale accus in zitten.

tevens zit er zover mij bekend tegenwoordig in alle autos een spannings stabilisator die zorgt dat al het overige keurig 12V blijft en alleen de accu met 18V wordt bijgeladen.

Tja Cheeta, ik ben eerste bedrijfswagenmonteur, en bij ons in de garage werken we met een 12 volt systeem dat geladen word met 14,2 volt maximaal, bij de vrachtwagens is dat 24 volt dat geladen word met 28 volt.

En dat kan bij jou Fordjes, want jij bent dan kennelijk ook een automonteur, verschillen, want ieder merk heeft zijn eigen manier van doen en laten.

Ik wil alleen maar een antwoord geven aan dhr Marijnissen op zijn vraag wat een dynamo levert bij stationair draaien.
En voor discussies over wat welk merk bijlaadt lijkt me niet relevant voor dit forum, daar zijn andere forums voor dacht ik zo.


Groetjes, Mark
 
ben geen automonteur heb slecht veel pech gehad met een ford.
O.a. dynamo defect. Zodoende ben ik er achter gekomen en zoeken op internet.

Het lijkt mij echt wel relevant omdat niet iedere acculader 18V echt prettig vind.
het is weliswaar kortstondig bijladen wat de ford doet maar het gebeurt stationair ook!
 
nou ik werk veel met fordjes maar 18v ben ik nog niet tegen gekomen bij ze.
en ook die accu's die special zijn ken ik niet.

ik bouw toch zoeen 80 tot 120 auto's om voor de politie
 
Volgens mij wordt hier bedoeld dat de dynamo uitgang tot wel 18V kan oplopen wanneer er geen belasting aan hangt. Dus wanneer je de accu eruit haalt zou het goed fout kunnen gaan omdat de uitgangsspanning van de dynamo en daarmee de boordspanning van de auto tot die 18V oploopt.
Vooral bij de moderne auto's kan dat desastreus zijn want al die elektronica die er in zit kan daar zwaar door beschadigd worden. Vandaar dat er ook altijd een waarschuwing in het handboekje en vaak ook bij de accu staat. NOOIT de accu losnemen terwijl de motor draait!!

Die hoge spanning is nodig om ook bij relatief lage toerentallen nog een flinke stroom in de accu te kunnen jagen en hem zo sneller te kunnen (bij)laden. Bij sommige auto's wordt het ook gebruikt als een extra rem om zo, een deel van, de energie die anders verloren gaat tijdens het remmen in de accu te stoppen. Op die manier hoeft de generator tijdens "normaal" rijden de accu niet bij te laden en belast hij de motor een heel stuk minder. Dat laatste hebben onder andere de VW Bluemotion auto's.
 
ik ben toevallig ook auto monteur technische specialist bij een dealer.
de "normale auto" laad idd tot een +/- 14.4 volt.
zoals ernst al zij bij de wat modernere auto's met bijvoorbeeld een start stop systeem kan er voor gekozen worden om bij het afremmen de spanning wat omhoog te gooien bij de VAG groep is dit +/- 15 volt.
dit is voor het type accu wat hier in zit geen probleem.
voor de electroninca die hier niet voor berekend is een dc-dc omvormer in de auto gemonteerd die zorgt dat de spanning netjes +/- 12volt blijft.
de meeste verlichting word met behulp van pwm aangestuurd.
zo word ook vaak voor het achterlicht en remlicht maar een 21 watt lamp gebruikt deze word met een pwm signaal aangestuurd bij normale verlichting en bij remmen constand.

maar om terug te komen op de vraag van de topic starter.
een manier om er achter te komen of het kan en dat is meten.
gewoon de lader er aan hangen en de motor laten lopen.
zakt de klemspanning onder de +/- 12.5 volt dan gaat het niet werken.
maar ben bang dat het krap word aangezien je de accu's met 22 amp vol stampt op 25 volt zn 550 watt en dan komt het verlies van de lader er nog bij.

zie ook AMT.nl - Hogere accuspanning? (11-2005)
 
Laatst bewerkt:
Ik meen me te herinneren dat het slecht voor de catalysator zou zijn om een auto langer dan 20 minuten stationair te laten draaien. Klopt dat?
 
Aan de ene kant wel maar als het zou lukken met je auto dan heb je weinig werk natuurlijk. Generator is meer werk natuurlijk. sjouwen benzine bijvullen etc. Maarja extra lipo,s is niet leuk bij 20 vluchten.


Hoe ver kom je met een 1000W generatortje in de praktijk?
B.v zon Kipor IG1000

Ding levert zeg 1000W.
Als ik daar mijn psu+ lader aan hang.
Stel ik laad met 24v en mijn lader trekt 25A uit mijn psu.
24vx25A= 600W + verliezen etc
Dan moet zon ding dus voldoende zijn?

Toevallig heb ik precies zo'n generator, de versie met toerenregeling (gaat meer toeren draaien bij zwaardere belasting, ofwel verbruikt bijna niks bij lage belasting) Trekt de stofzuiger waar 1200 W op staat in elk geval moeiteloos, trekt probleemloos een koffiezet-apparaat (plm 800W) en het mooie is, als ik er electronica mee voed en plug er tegelijkertijd bijvoorbeeld het koffiezeapparaat in, dan klinkt de motor alsof hij door zijn hoeven gaat, maar spanning en frequentie zijn stabiel genoeg om een computer of een digitale lader er niets van de laten merken. Heb wel eens als expiriment een heggeschaar laten lopen en tegelijk dat koffiezet ding ingeschakeld, en aan die heggeschaar niks te merken van een dip in de spanning o.i.d...

Ben er héél tevreden mee....

Groet, Bert
 
Back
Top