HMS Victory, Binnenste buiten.

Update 199
De dag opde Bataviawerf komt al snel naderbij.
Ik heb daarom mijn presentatiekist weer even tevoorschijn gehaald om te zien of alles nog past.
Dat gaat nog goed, maar ik krijg straks problemen met de lantaarns en de boegspriet. Maar dat zien we dan wel weer.
Verder ga ik alles eens nalopen. Beschadigde plekjes bijwerken, opvullen, schuren, verven etc,
Schoonmaken is ook erg nodig. Ik bouw aan de bovenliggende dekken terwijl alles op elkaar staat. Dan heeft alles het beste houvast en staat alles stabiel. Maar dat heeft als nadeel dat allerlei stofdeeltjes en splinters naar beneden vallen. Maar ook losgelaten onderdeeltjes kom ik weer tegen.

Alles bij elkaar wil ik het model zo goed mogelijk laten zien straks en ben ik nu dus alleen bezig met opknappen. Dat levert geen interessante foto's op. Dus die komen later wel weer.
Nu eerst zien dat we 6 mei “overleven”.

Wordt vervolgd.
 
Update 200
In de afgelopen week heb ik naast het schoonmaken, repareren etc ook nog wat tijd gehad om iets visueel aantrekkelijks te maken. De reling rond het voordek.

full

Foto: Zicht op de “luizenplecht.” In de ronde opening in het midden komt straks de boegspriet.

Links en rechts aan de zijkant komt direct een “schildpadblok” (Volgens mij heet die zo). Dan een ronde opening voor een kanon of caronnade en dan weer een rij bolders. Het schildpadblok ziet er uit als hieronder.

full

Foto: Twee schilpadblokken nog ongeverfdvoor de zichtbaarheid, de linker boven. Ze zijn 4 cm lang.

En gemonteerd op het model met ter vergelijking links dezelfde situatie op de Victory.

full

Foto: Het stuurboord schildpadblok op de Victory en op het model. Vanaf de ronde opening rechts lig alles nog los. De afmetingen zijn niet helemaal op schaal, hoewel de totale lengte dat wel is. Ik twijfel nog of ik het zo laat. Voorlopig (tot 6 mei) nog wel.

Dit was het voorlopig. De volgende presentatie is live op de Batavia werf.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Update 201
Op de modelbouwersdag heb ik het heel druk gehad om alle belangstellenden het model te laten zien en er wat over te vertellen. De hele dag heb ik continu 2 á 3 mensen om me heen gehad.
s' Avonds had ik bijna geen stem meer over.
Daarom heb ik weinig tijd gehad om met andere modelbouwers over hun modellen te praten, dat vind ik wel jammer. Ik heb wel van bijna elk model een foto kunnen maken.
Die kunt u hier bekijken: https://piwigo.janzwart.net/index.php?/category/77
Na deze dag had ik wat moeite om weer op gang te komen en heb ik nu nog weinig te laten zien.
Ik heb twee kraanbalken gemaakt met elk drie schijven in het eind. Hoe ik die heb gemaakt is goed te zien op de foto.

full

Foto: Maken van kraanbalken. Eerst gat boren van 3 mm dan drie sleuven zagen en daarna stukje rondhout er in lijmen en stukje hout op de kopse kant lijmen.

Het resultaat na een verfbeurt ziet er dan als volgt uit.

full

Foto: Bakboord kraanbalk geplaatst.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Update 202
Met dit weer en de vakantietijd voor de boeg wordt de te besteden tijd aan modelbouw wat minder. Toch is er enige voortgang te melden.
De reling aan de voorkant van de bak, met de klokkestoel, is gereed.

full

Foto: Reling nog ongeverfd.

full

Foto: Reling geverfd en geplaatst. Ook de fokkemast staat met rondom de pieken. De reling langszij staat nog los en moet nog wat worden ingekort.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Update 203
Nu ben ik begonnen met de fabricage van 14 rolpaarden.
Het origineel uit bouwpakket van deAgostini 28 x nagetekend op 2mm triplex en daarna grof uitgezaagd.
Vervolgens op maat gevijld met veel vergelijken en meten.
Veel werk maar weinig te laten zien.

full

Foto: Bovenaan ruw uitgezaagd en enkele passend gevijld. Onder allen passend en uitsparingen voor assen en “trunnions” uitgefreesd.

Klaar voor samenstellen.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Update 204
Na een paar weken vakantie ben ik weer begonnen.
Ik heb best wel weer veel gedaan maar nauwelijks iets nieuws.
14 rolpaarden gemonteerd en geverfd klaar om de lopen erop te monteren. De lopen ook klaargemaakt om te monteren, dwz op maat gevijld, geverfd en voorzien van draaipennen en een oog en de mondopening uitgeboord. Ook 28 messing beugels gemaakt om de lopen op het paard vast te zetten, dwz. in de juiste vorm en voorzien van twee gaten voor de spijkers.
Verder de reling gemaakt voor de achterkant van de bak. De spijltjes hiervoor heb ik zelf gedraaid. Bovenop de reling zit het net voor de hangmatten.

full

Foto: Reling achter de bak met een net voor de hangmatten.

In het dek zitten naast de grote mast enkele roosters. De grote mast is geplaatst met de lansen en achter de grote mast staat een beting met korvijnnagels.

full

Foto: Grote mast met beting. In de staanders zitten drie openingen met schijven. De staanders zijn gemaakt door achtereenvolgens latjes van 0,5-1-0,5-1-0,5-1-0,5 mm dik op elkaar te lijmen. De korvijnnagels zijn puntjes van sate-stokjes.

De beide zijkanten van het quarterdeck, tussen de kapiteinsverblijven en de grote mast zijn ook voorzien van “meubilair”. Hier komen nog drie kanons tegen.

full

Foto: Binnenkant van de quarterdeck verschansing.

Ik laat alleen maar een paar foto's zien van het eindresultaat want de tussenstadia heb ik al eerder laten zien. Daarom zal ik vanaf nu ook niet meer strak wekelijks updates geven maar alleen als er weer iets af is.

Wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Update 204

Ook 28 messing beugels gemaakt om de lopen op het paard vast te zetten, dwz. in de juiste vorm en voorzien van twee gaten voor de spijkers.




Wordt vervolgd.
Omdat je over het algemeen historisch correct bouwt Jan en alles uitzoekt. Vraag ik me af of je weet dat de beugels (tappendekplaatjes) alleen op deze manier gemaakt worden in de modelbouw. Op de 'echte' schepen werd dit gedaan met een scharnier en borgpen. Waarschijnlijk is dit op deze schaal niet te doen, dus doen we het met gaatjes en spijkertjes. Bijgaand een tekening uit het boek van Mondfeld (pagina 161) van een tappendekplaat met borgpen,
2015 05 18_0220_bewerkt-2.jpg
(waarschijnlijk wist je hier wel van, want je zoekt nagenoeg alles uit, maar misschien leuk voor de volgers hoe zoiets er in werkelijkheid uitzag.)
 
Helemaal correct Piet.
Hier een foto zoals het op een kanon van de Victory eruit ziet.

full


Als het rechtse rondje 7 cm breed is en 2 cm dik is dan is het op schaal 1mm en 0,3 mm dik.
Dus inderdaad met de hand niet te doen.
 
Laatst bewerkt:
Allemachtig wat een klus! Het ziet er prachtig uit allemaal!! Ik heb alles maar weer eens doorgebladerd en tegelijk een paar goede tips opgedaan waarvoor mijn dank.
Groet Martin.
 
Back
Top