Klopt... Het is linksom of rechtsom gewoon een motor, en dat ding start, stopt en draait elk vermogen binnen zijn mogelijkheden wanneer en waar je dat wilt. Hij gaat alleen niet zo heel erg lang mee als je er op die manier mee omgaat. Technisch is dat geen echt heel groot probleem. Hij MOET dat ook kunnen, want je wilt natuurlijk in geval van nood toch hard kunnen stoppen, en bij bijvoorbeeld verlies van olie of koelwaterdruk moet dat ding óók hoe dan ook gestopt om erger te voorkomen.in de instructieboeken aan boord stond dat je, na een aantal weken varen, je ruim voor de haven moest beginnen met langzaam aftoeren e.d. Wij hadden toen een zeven cylinder met 15.000 pk, en op de proefstand op de werf stond op dat moment een vijf cylinder van 21.000 euro op vollast te draaien. Ik was nogal verbaasd toen ze ‘t ding op dezelfde manier uit zetten als een automotor, gewoon sleuteltje om en stoppen. Een kabaal, een hoop gefluit en gesis, de hele hal schudde en trilde, en uit stond ie.
Alleen: je BLIJFT O-ringen van de koelwatermantels vervangen, en zuigerveren halen hun standtijd ook niet als je dat ALTIJD doet.
Normaliter geld een twee keer zo lange periode voor opvoeren als voor afslacken.
Bij 20.000 pk moet je rekenen op ongeveer 3 kwartier voor opvoeren vanaf manoiuvreersnelheid (mestal rond de 50% MCR) tot vol, en 20~25 minuten voor afslacken tot manouvreersnelheid. Dat heeft te maken met dat o.a. de cylindervoeringen zich graag een beetje rustig willen "zetten" in de cylinderbalk, en ook de zuigerveren vinden het prettiger als ze rustig op kunnen warmen en hun plekje in de sponning vinden (beetje zoals een hondje zijn kont ronddraait in het gras voordat ie een keutel legt).
De stokoude Sulzer RND's (poortengespoelde tweeslag) waren nogal gevoelig voor zuigerveerbreuk bij te ruig opvoeren en afslacken, Gelukkig heb ik maar één keer met zo'n ding gevaren. De nieuwere (in 1997 tenminste) ultra-langeslag MAN B&W's hadden erg veel last van koelwaterlekkages op de koelwaterjackets want die motoren waren een beetje doorgeschoten qua ontwerpparameters (heel erg kleine boring/slag verhouding in de orde van grootte van 1:4,5, en een erg lang uitstekend deel van de ongesteunde voering boven de balk.
Ik heb bijna 5 jaar met die ultralangeslag motoren gevaren, en we lagen regelmatig in de haven met 3 van de 5 cylinders zodanig lekkend dat we voor de kant het water dicht moesten zetten. Eenmaal draaidend trok dat bijna altijd wel weer dicht, maar ik heb nog nooit zoveel koppen getrokken als in die tijd. Alle vijf de koppen in een contract van 3 maanden was geen uitzondering.
Na 2007 niet meer met dit soort machines gevaren, dus de nieuwste ontwikkelingen (electronische brandstofpompen en dergelijke) heb ik niet bijgehouden.