Het OpenTX draadje (nieuws, handige weetjes, hardware, diy)

Ik heb een mix-vraagje. In de beschrijving van het toestel (Sebart Macchi M72) is als tip vermeld om bij Rudder ook Elevator up te mixen. Ik weet dat het ook met de knuppeltjes kan, maar een mix lijkt me wel handig. Waar ik tegenaan loop is dit: bij rudder links moet 12% UP gemixt worden en bij rudder rechts 24% UP. Nu kan ik wel een mix maken die een van beide doet (offset en percentage gelijk), maar met een offset van 0 gaat de andere kant Down ipv UP. Een tweede mix toevoegen kan wel, maar die mengt zich dan met de eerste mix, wat geen oplossing is. Hoe zou ik dit wel kunnen doen?
 
Hiervoor kun je een Curve aanmaken, met deze verschillen.
In een driepunts Curve kun je naar beide richtingen een UP geven. (+12, 0, +24)
 
Een aardigheidje: ik heb een grafiekje gemaakt van de eerste vlucht van de Tunnan afgelopen zaterdag. Het leek me wel leuk om throttle management in relatie tot airspeed in beeld te hebben. En daarbij het verloop van de lipo.

De log verschijnt als .csv bestand op de geheugenkaart. Dat bestand heb ik met OpenOffice Calc geopend en in .ods omgezet (standaardformaat voor een werkblad in OO). Vervolgens heb ik alle punten in het werkblad vervangen door komma's, omdat OO een punt niet als decimaal scheidingsteken ziet, bij mij althans.
De throttle-waarden lopen van -1024 tot 1042 (kolom F). Omdat ik een percentage wilde zien, heb ik een kolom toegevoegd met als formule: =E+1024. Dat maakt het verloop 0 tot 2048. Dat is als percentage verwerkt in een nieuwe kolom: door de waarde in die cel te delen door 2048. Oftewel: max is 2048 : 2048 = 1 (100%). Een waarde van 1024 wordt zodoende 50% etc.
Om de airspeed in dezelfde range te houden in de grafiek, heb ik die simpelweg in de opmaak als percentage aangewezen: 50% in de grafiek is 50km/u, 120% in de grafiek is 120 km/u.
Voor het lipopercentage in kolom E heb ik een simpele formule aangehouden. 3,2V per cel is 0%, 4,2V = 100%. Een verschil van 4V dus. De formule in een nieuwe kolom is in rij 2: (E2-12,8)/4 wederom in de opmaak percentage. Dat wordt dan bijv. 15,44 - 12,8 = 2,64. 2,64 : 4 = 66%. Etc.

Hij logt standaard 1 x per seconde.

Het resultaat:
throttle, airspeed and battery 13-11-2022.jpg


N.b. waarom in de grafiek de throttle curve hier en daar boven de 100% uitkomt weet ik niet, in de tabel is het keurig 100%
 
Ff een hele goede vraag...

Open Tx is onbegrensd lees ik. Dus ben benieuwd.


Heb een bruder kraan en in de draaikrans zit een 360⁰ servo.

Nu wil hem vanaf het startpunt max 360 naar links of rechts laten draaien. Dus 1 x rond.

Kan ik dat in opentx programeren?
 
Maar als je wat meer informatie zou geven dan kun je ook een completer antwoord verwachten.

Er zijn namelijk ook 360 graden servo's die gebruik maken van een afwijkend signaal voor de aansturing.

Een standaard RC servo werkt met een signaal van 1000ụs tot 2000ụs. Met 1500ụs als middenpunt.

Er zijn 360 graden servo's waarbij een signaal van 500ụs tot 2500ụs wordt gebruikt voor de volledige verdraaiing. Zover kan je het signaal in OpenTx ook niet uitrekken volgens mij. Ik dacht dat je iets van 750ụs tot 2250ụs
 
Ok heb de servo die in de bijlage staat.

Vanaf de ontvanger gaan we via een navi 15r regelaar naar de servo. Denk dat ik dus alleen de plus en min van de servo nodig ben.

Elektronica in dat ding is zowiezo een zooi.
Elk motortje word aangestuurd door een regelaar. En alles zit weer aan elkaar. Word ooit nog eens een project. Heb nog genoeg staan.

Maar eerst deze klus.

Die regelaar kan er toch tussen weg ? Gewoon de servo rechtstreeks op de ontvanger.

Bjjlages, servo en regelaar
Screenshot_20230324_205438_AliExpress.jpg
Screenshot_20230325_145031_Chrome.jpg
 
Waarom je een regelaar tussen de ontvanger en een servo zou monteren is voor mij een raadsel.

Die servo kan je rechtstreeks aansluiten op de ontvanger, maar 360 draaien is niet mogelijk met het signaal van de ontvanger. Zoals ik al aangaf ligt het benodigde bereik van een 360 graden servo buiten het bereik van een standaard servo.

Dit is wel op te lossen met een simpel stukje elektronica wat het 1000us - 2000us signaal van de ontvanger omzet naar een 500us - 2500us signaal.
 
Volgens de specs draait de servo maar 180 graden met een puls van 500 -2500us. Wat de "Limit" van 360 graden dan inhoudt weet ik ook niet.......
Sommige servo's gaan continu draaien als de puls buiten de range komt, misschien slaat het daar op.
 
Een vraagje over een leraar-leerling systeem. Ik heb twee zenders die ik als zodanig gebruik, via een kabel: een X9D en een Q7. Standaard kun je 4 kanalen overnemen. Maar het is ook handig als bijv. de flaps en het landingsgestel door de leerling (mij, in dit geval) kunnen worden bediend. Ik heb zitten zoeken, maar kon nog geen heldere uitleg vinden hoe je dat kunt instellen.
 
Beschik je over een extra ontvanger, die PPM out heeft? (Als de Slave ook Sbus in ondersteund, dan kan dit ook via een Sbus verbinding)
Als je deze ook met je Slave zender bind (zonder telemetrie), dan zou je deze op de trainer-port kunnen aansluiten.
In het model vanuit je Master, plaats je een extra Mix en kies je als source TR1 of andere (deze gaan tot TR16)
Zet er wel een schakelaar onder, om deze mix(en) uit te zetten.

Wellicht zijn er nog andere manieren, maar dit is wat er in mij opkwam ;)
 
Een vraagje over een leraar-leerling systeem. Ik heb twee zenders die ik als zodanig gebruik, via een kabel: een X9D en een Q7. Standaard kun je 4 kanalen overnemen. Maar het is ook handig als bijv. de flaps en het landingsgestel door de leerling (mij, in dit geval) kunnen worden bediend. Ik heb zitten zoeken, maar kon nog geen heldere uitleg vinden hoe je dat kunt instellen.

Ik heb het zelf niet gebruikt, maar vziw kun je de losse kanalen ook selecteren en dan dus meer dan de standaard 4 kanalen gebruiken. Daar moet je dan zelf mixers voor maken zodat die kanalen ook op de outputs terecht komen. E.e.a. kun je ook aan een schakelaar koppelen zodat de leraar deze ook kan in/uitschakelen (raadzaam).

Het PPM signaal van leerling naar leraar is vziw sowieso 8 kanalen, ook al gebruik je er meestal maar 4.
 
Vraagje over OPENTX waarbij ik twee functies van mijn flaps van mijn zwever wil combineren. Ik heb een Taranus en FrSky ontvanger. Ik heb twee pre-sets via een drie-standen schakelaar, thermal 1 en thermal 2. Dit zijn twee kleine uitslagen (5%) voor thermiek. Als ik wil landen, heb ik op mijn slider de volledig flap uitslag beschikbaar. Beide functies werken prima alleen, maar samen niet. Bij gebruik van een Thermiek stand wordt de slider stand erbij opgeteld in de mixer. De flaps zijn in dat geval eerder op hun eindpunt. Ook wil ik niet dat de flapstand vermeerderd, bv bij 50% flapuitslag wanneer ik de thermiek stand zou schakelen (per ongeluk of vergeten). De slider moet, absoluut gezien, altijd dezelfde uitslag geven bij hetzelfde slider percentage. En ook de thermiekstanden moeten een vaste uitslag hebben. Deze kunnen alleen actief zijn indien de landingsflap-functie een kleinere waarde hebben dan de thermiekstand(en).
Indien ik "replace" gebruik, moet ik uitslagen gaan vergelijken om de replace toe te kennen aan de juiste bron. Kortom, ik ben het spoor bijster en vermoed dat er een andere oplossing beschikbaar is die ik even niet zie. Iemand een idee? Alvast hartelijk dank. Bob
 
Eerste antwoord: niet doen, gewoon accepteren dat die thermiekstand je flap setting iets aanpast.

Tweede antwoord: bedenk eerst heel precies hoe je wilt dat het werkt.
De zender kan niet weten wat jij bedoelt. Je zult of een 3e vliegmode moeten definieren en triggeren (landing mode of zo) om het onderscheid te maken, of je moet inderdaad iets slims doen met een andere mix dan "add".

Suggestie voor oplossing: maak een logische schakelaar die aangeeft dat de flap slider actief is. Maak een landing mode die triggert op die logische schakelaar en plaats die eerder in de rij dan de andere modes. Dan maak je vervolgens de mix van je thermiek modes alleen in de respectievelijke flight modes actief.

Extra suggestie: maak een virtual channel "camber" (ongebruikt servo kanaal). Meng je thermiek modes en flap stick daar naartoe (mode afhankelijk). Vervolgens maak je 1 mix van dat virtuele kanaal naar je flaps en evt ook rolroeren. Je houdt zo je camber logica gescheiden van je rolroeren en flaps.

Noot: bovenstaande oplossing geeft de rare situatie dat bij landen vanuit thermiek mode, de flaps beginnen op thermiekstand, dan TERUG springen naar bijna 0, en vervolgens weer verder naar beneden gaan, vandaar mijn eerste suggestie doe dat niet en gebruik gewoon add. Of je moet het nog slimmer/ingewikkelder maken.
 
Bedankt Hein.z. Je eerste opmerking is helemaal waar en soms is simpelheid beter en veiliger dan allerlei leuke dingen. Ze zitten uiteindelijk vaak in de weg als het erop aan komt. Ik ga er nog mee aan de slag en zal je suggesties meenemen om bv de flight mode erin te betrekken. Ik heb nu een AND logische schakelaar gemaakt die kijkt of de flaps actief zijn (LS<90) en de camber dan uitschakelt. Het werkt een beetje maar er zijn wat randverschijnselen. Ook heb ik op E-soar een complete configuratie gedownload voor een 7 kanaals model / F5J. Ik heb van dezelfde site de DLG software in gebruik (op mijn 4 kanaals DLG) en bevalt goed. Nadeel is dat je niet meer goed weet hoe het werkt en vertrouwt op calibratie procedures. Enfin, het laatste woord is er nog niet over gezegd. Groet, Bob.
 
Bedankt Hein.z. Ik heb de E-soar software geprobeerd en afgesteld maar geeft me niets meer dan mijn eigen houtje-touwtje opzet. E-soar is trouwens geen LUA script en ook best een goed alternatief indien je niet wil of kan programmeren vanaf scratch. Voor mijn DLG werkt E-soar wel beter omdat ik dan meer aileron beweging overhoud bij gebruik van flaps. Anyway, voor mijn 7 kanaals zwever dus weer terug naar mijn eigen setup. Uiteindelijk schakel ik de camber uit indien mijn flap input onder de 90% komt. Werkt eigenlijk prima en je ziet wat beweging bij de overgang, geen probleem. Dit houdt alles erg simpel en makkelijk aan te passen. Ook heb ik jouw advies overgenomen om flight-modes te gebruiken , nu voor Speed / Landing / thermal 1 en thermal 2 met trim +1 voor eigen trim. Groet,
 
Back
Top