Fokker F.XVIII Snip schaal 1:10

Kan het zijn dat de domping van motoren onder de vleugel extra moet zijn?
Als je extra motorvermogen bij start gaat corrigeren met zwaartepunt, dan gaat hij duiken als je met het landen het vermogen eraf haalt?
 
Laatst bewerkt:
In de afgelopen tijd ben ik bezig geweest met de mallen voor de lamellen en naca-ring. Als eerste de mal voor de lamellen die voor de motor geplaatst waren. Deze heb ik gemaakt van een ring triplex met daarop balsa dat ik vorm geschuurd is. Na het schuren eerst een paar lagen Glitsa en tussendoor schuren om al een redelijk glad geheel te krijgen. Vervolgens heb ik met behulp van een sjabloontje vinyl geplakt op de plekken waar de opening van de lamellen zitten en de doorgang van de motoras. Daarna was het een kwestie van een aantal keer inspuiten met spuitplamuur en tussen elke spuitbeurt schuren. Daarna is het vinyl weer weggehaald zodat de plek van de lamelopeningen en motorasdoorgang wat verzonken is. Dan kan ik makkelijk zien bij het uiteindelijke glasvezelkapje wat ik weg moet halen.

full


full


full


Daarna was de mal voor de naca-ringen aan de beurt. Deze zijn opgebouwd uit balsa ringen. Met behulp van een sjabloon heb ik een gat in het midden geboord zodat ik daar een lange bout in kon draaien. Deze bout kon ik dan vastklemmen in de kolomboor die dan als een soort draaibank fungeert. Dan kun je mooi met een schuurblok de boel mooi rond en in vorm schuren. Althans dat was de theorie. In de praktijk viel dat toch een beetje tegen. Ondanks het gebruik van een in CAD getekend sjabloontje heb ik het midden van de mal niet helemaal geraakt. Ik zat er een fractie naast. Maar toch vergenoeg er naast dat de mal niet mooi rond draaide met als gevolg dat het schuurblok wat ging stuiteren waardoor het mooi rondschuren toch wat tegen viel. Maar het resultaat is goed genoeg geworden. Ook hier eerst een paar lagen Glitsa met tussen door schuren. Het deel van de mal wat niet tot de naca-ring behoord heb ik weer met vinyl beplakt. Toen was het weer de beurt aan meerdere lagen spuitplamuur met schuren tussen elke laag tot er een mooi strak en glad oppervlak was.
Op foto's heb ik niet veel details op deze naca-ringen kunnen ontdekken. Op een foto zag ik iets wat leek op klinknagels aan de achterzijde van de naca-ring. Of dit ook echt zo is, geen idee. Maar ik vond het wel mooi om toch iets van detail op de naca-ringen te hebben. Dus aan de achterzijde van de naca-ring heb ik met behulp van kleine druppeltjes houtlijm klinknagels gesimuleerd. Dit is op de foto niet zo goed te zien.

full


full


Nu kunnen de negatieve mallen gemaakt worden.

groeten kjel
 
We zijn weer een stukje verder. De positieve mallen gereed om er negatieve mallen van te maken. Omdat de zijkant van de nacaring niet recht maar wat rond loopt, wordt de mal voor de nacaring tweedelig. Anders ben ik bang dat de nacaring niet goed uit de mal lost.

full


full


En de eerste onderdelen liggen in de mallen uit te harden. Het uitstekende glasvezel heb ik er hier al afgesneden. Dit doe ik altijd halverwege het uithardingsproces. Dan pikt de epoxy niet meer, maar is nog wel wat zacht zodat het uitstekende glasvezel makkelijk eraf te snijden is.

full


En de eerste nacaring en lamellekap. De onderdelen zijn al netjes getrimd alleen bij de lamellenkap moeten de openingen voor de lamellen en propas nog uitgesneden worden.

full


full


groeten kjel
 
Nadat de openingen van de lamellen en de propas opengesneden en gevijld waren kon het kapje bekleed worden met aluminiumfolie en vervolgens op de dummymotor gelijmd worden.

full


full


full


Toen moest ik even nadenken hoe ik de nacaring op de juiste plek en recht op de dummymotor kon krijgen. En dan ook nog drie keer precies hetzelfde. Hiervoor heb ik uiteindelijk een simpel afstandhoudertje gemaakt. Deze heb ik met wat tape op een glazen snijplank geplakt zodat ik een mooie vlakke ondergrond heb. De dummumotor kan hier op steunen en ligt zo mooi waterpas. Vervolgens word de nacaring over de dummycilinders geschoven en rust op de snijplaat. Zo ben ik er van verzekerd dat de nacaring recht komt te zitten en ook bij alle drie de dummymotoren op dezelfde plek. De nacaring is vervolgens met dotjes epoxy aan de kleppendeksel verlijmd.

full


full


full


De binnenkant van de nacaring heb ik mat zwart geschilderd en de buitenkant is glanzend zwart geschilderd. En dan nu het eindresultaat van de dummymotoren.

full


full


full


full


Dan rest alleen nog de eind assemblage en het inbouwen van de elektronica, maar daartoe moet ik eerst mijn bouwhok weer eens grondig opruimen. Want nu kan ik door alle rotzooi geen vliegtuig op mijn werkbank kwijt. Het eind is in zicht!

groeten kjel
 
Mijn bouwhok is weer opgeruimd, dus er is weer plek voor de eindassemblage en het inbouwen van de elektronica. Als eerste waren de staartvlakken aan de beurt. Deze zijn nu aan de romp bevestigd. Het was nog een heel gepriegel alle boutjes van de scharnierpunten op hun plek te krijgen en aan te draaien, maar alles zit er naar te vredigheid op.

full


full


full


Als volgende kan ik de stuurkabels en servo's installeren.

groeten kjel
 
Nu had ik de ontvanger achterin de cockpit gedacht, maar bij de Jeti zenderset die ik gekocht heb zat een Rex 10 Assist ontvanger. Volgens de handleiding is de meest ideale plaats voor zo'n assist ontvanger op het zwaartepunt, of in ieder geval zo dicht mogelijk bij het zwaartepunt. Nu kan die ontvanger op het zwaartepunt monteren, maar dan komt hij onder de vleugel te zitten en kan ik er niet meer bij zonder het vleugelmiddendeel te moeten demonteren. En dat vind ik niet zo handig. Het deel van de vleugel voor de voorste hoofdligger zit aan de cockpit vast en is dus makkelijk af te nemen, dus dit leek mij dan de meest handige plek voor de ontvanger. Niet op het zwaartepunt, maar er wel zo dicht mogelijk bij en ik nog bij de ontvanger zonder dat ik iets moet demonteren.
Om de ontvanger op die plek te kunnen plaatsen moest ik wel een plateautje maken. Dit heb ik van epoxyplaat gemaakt en deze zit op zijn plek geschroefd zodat het afneembaar is om onderhoud te kunnen plegen aan het stuurmechaniek van de stuurkabels van de staartvlakken.

full


full


full


Ook heb ik de verlengkabels voor het vleugelmiddendeel gemaakt en door de vleugel getrokken.

full


En de verlengkabels voor de motoren in de motorgondels.

full


Dan moet ik alles nog goed controleren of ik niets vergeten ben, maar dan is geloof ik het moment aangebroken dat ik de vleugel, het landingsgestel en de motorgondels kan gaan monteren en ik de Fokker voor het eerst helemaal samengebouwd kan zien. Een moment waar ik stiekem al een hele tijd naar uitkijk.

groeten kjel
 
Back
Top