Elf 20 - David Boddington (RCME, 1988)

Dat ziet er zeker strak uit. En dat allemaal met de hand gezaagd! Ik laat niet voor niets tegenwoordig mijn belangrijkste onderdelen frezen, dat lukt mij niet zo strak met de hand.
 
Dankjewel Kjel! Ja ik verlies me soms een beetje in de precisie, het gaat er niet sneller op, maar haal er wel veel voldoening uit!

En dank voor de tip Nico, dat ga ik overwegen. Ondertussen bezig met het uitdenken en improviseren van de voorpoot!
 
Inmiddels ben ik een heel stuk opgeschoten met de bevestiging voor de voorpoot. Wat veel foto's, maar vind het leuk te laten zien hoe dit onderdeel gaandeweg is ontstaan.

Eerst een spantje gelamineerd van 2x 1,5 mm vliegtuigtriplex dat precies in de luchtinlaat past, en vervolgens twee vuren liggers gezaagd uit een grotere lat. Dit is het concept, waarbij ik via de luchtinlaat bij de stelschroef voor de stuurhevel kan, waardoor ik de voorpoot kan vervangen of verwijderen mocht het nodig zijn:

elf-15-01.jpg


De stuurhevel borgt dus ook direct dat de poot niet uit het toestel valt. Al zorgt de stevige passing er ook voor dat de stuurhevel niet alle krachten moet opvangen / draagt.

Die vuren balken (ze zijn maar klein maar toch) zijn me wat te massief. Daarom een wat elegantere vorm getekend, uitgezaagd, en geboord. Het gat in de bovenste ligger is niet door en door, en is daarmee ook de eindstop voor de poot (staat de kist als het ware op):

elf-15-02.jpg


De gaten heb ik 4 mm geboord, het verenstaal is 3 mm. Vervolgens een stukje messing buis afgezaagd en in het gat geperst. Lijm is niet nodig, dat blijft wel zitten!

elf-15-03.jpg


Daarna heb ik het spant voorzien van uitsparingen, voor de stuurhevel, voor het doorlaten van lucht (origineel was de luchtinlaat dicht, maar ik gebruik het ook voor koeling van electronica en motor) en voor de interlocking constructie met de nog te ontwerpen romp doublers:

elf-15-04.jpg


Voor wat extra stevigheid en draagvermogen (langer busje waar het verenstaal in mag) heb ik nog een extra vuren blokje gezaagd en dat netjes rondgemaakt. Die is met houtlijm aan de ligger bevestigd:

elf-15-05.jpg


En eveneens voorzien van een messing bus, netjes erin geperst:

elf-15-06.jpg


Nu de constructie meer en meer vorm krijgt ook een ontwerpje gemaakt voor de verstevigingsplaatjes / romp doublers:

elf-15-07.jpg


En na wat zagen en schuren uit 1,5 mm vliegtuigtriplex hier ook een hele mooie passing:

elf-15-08.jpg


De hele constructie zoals je die hier ziet zit droog in elkaar en is al onwijs stevig!

elf-15-09.jpg


Zo komt hij in de romp:

elf-15-10.jpg


Ik ben tevreden met de constructie, dus kan gaan lijmen. De doublers zitten nog niet vast, maar de liggers heb ik met epoxy op het spant gelijmd, waarbij ik de onderste ligger met twee schroefjes heb vastgezet tijdens het lijmen, waardoor het een vormvast geheel wordt:

elf-15-11.jpg


Weegt in totaal overigens maar 9 gram! Dat valt me nog mee. Ik ga vervolgens de doublers met houtlijm tegen de rompzijkanten lijmen en vanaf daar alles opbouwen.

Origineel zat de romp qua spanten en zijkant helemaal koud in elkaar, maar door deze constructie, die van de hoofdpoten, en het nieuwe motorspant met tabjes, heb ik toch 3 interlocking spanten verdeeld over de hele romp tegen een zeer gering extra gewicht. Lijkt me meer dan stevig genoeg.
 
Laatst bewerkt:
Thanks allemaal! :D

En het gaat toch ook best rap? ;) Gezin, baan en huis willen ook aandacht dus hier moeten we ‘t mee doen :rofl:
 
Laatst bewerkt:
Thanks allemaal! :D

En het gaat toch ook best rap? ;) Gezin, baan en huis willen ook aandacht dus hier moeten we ‘t mee doen :rofl:

Het denkwerk, puzzelen en bouwen op zich is toch ook al (deel van de) hobby en goede wijn moet nou eenmaal rijpen. Het schiet toch ook al aardig op.
 
Precies! En tussen het bouwen door ben je in je hoofd toch aan het puzzelen hoe je zo'n onderdeeltje gaat maken zoals de pootbevestiging. Thanks, het gaat inderdaad aardig vlot, in het begin sneller maar dat was ook meer productiewerk en vanaf nu in de romp meer een puzzel. Ga ook de kap aanpassen voor lipo-wissel en dergelijke..
 
elf-15-10.jpg


Prachtig stukje denkwerk, creativiteit en ambacht weer Rob :yes: :thumbsup:

Groeten, Ramses
.
 
Laatst bewerkt:
Inmiddels heb ik de aangepaste spanten op de rechter romphelft gelijmd. Dit zorgt ook direct voor een goede uitlijning van de romp, omdat dit de enige echte interlocking spanten zijn. Nu ga ik de electronica en aansturing erin puzzelen, om vervolgens de definitieve vorm van alle tussenliggende spanten te bepalen. Als ik die gelijmd heb kan het doosje dicht en kan ik de romp verder op gaan bouwen!

elf-16-01.jpg


Tot nu toe past het allemaal best mooi. De spanten zijn gewoon met houtlijm gelijmd. De vuren liggers voor de voorpoot met epoxy, en dat ga ik ook doen met het blok voor de hoofdpoten. Verder leg ik wellicht nog een randje epoxy om de hoofdspanten heen, al denk ik dat het niet nodig is. Het is een lichte kist en alles past goed in elkaar, goede vormsluiting.
 
Vandaag weer een klein stapje gezet met de Elf. Heb de twee stuurstangen voor de elevons gemaakt van 2 mm verenstaal door een 3 mm messing busje:

elf-17-01.jpg


Dit is de originele constructie en die vind ik toch wel erg mooi, zo is er straks geen enkel zicht op de servo of op stuurheveltjes van buitenaf, alles zit netjes weggewerkt in de kist. En met de krachtige en veel kleinere servo's tegenwoordig moet dat ook een stuk makkelijker inbouwen zijn dan het was ten tijde van het ontwerp van deze kist.

Ik dank aan 12 mm servo's met zo'n 3 kg torque.

Ook heb ik een aantal spanten voorzien van grotere en extra uitsparingen, zodat ik straks de kabeltjes en stekkertjes wat makkelijk door kan voeren en aan kan sluiten in de romp:

elf-17-02.jpg
 
Ik denk dat dat inderdaad wel mee valt, en ik heb liever wat over dan tekort. Dus het zou iets aan de ruime kant kunnen zijn maar overdreven is het niet. Het zijn elevons, en bovendien de enige stuurvlakken, dus als ze falen heb ik geen rolroeren en geen hoogteroer meer.. Daarnaast zijn lichtere of minder krachtige servo's nauwelijks goedkoper en vrijwel even zwaar. Qua gewicht hoef ik er niet op te letten, die ik nu op het oog heb zijn 15.8 gram - en bij mijn originele berekening was ik uitgegaan van 50 gram voor 3 servo's en had ik nog gewicht over om te vullen om aan mijn streefgewicht te komen.

De kist moet zeker een kilo tot 1250 gram gaan wegen en met de setup waar ik mee ga starten (4S met een 1400 Kv motor en 6.5x6.5 prop) ga ik volgens mijn berekeningen een snelheid van 111 km/u halen (vlak). Dus aanduiken wordt nog sneller, en als je dan een krappe bocht trekt komt er toch behoorlijk wat kracht op de roeren te staan en ik wil niet dat ze dan falen. Zou jammer zijn van alle moeite :)

Ik ga de Savox SH-0255MG bestellen. Niet de allersnelste, maar wel krachtig, licht, metal gear en digitaal. Heb goede ervaringen met Savox en is half de prijs van een klassieke analoge Hitec HS-81 met vergelijkbare specs (zelf nog iets lichter, sterker, alleen een tikkie langzamer (+0.04 seconde), maar het is geen 3D kist dus dat ga ik niet merken).
 
Laatst bewerkt:
De SH-0257MG kan ook.. allebei metal gear en digitaal.

De 0255 heeft max 3.9 kg torque, 0.13s, 15.8 gram en 29.4 hoog voor ~ 19 euro.
De 0257 heeft max 2.2 kg torque, 0.09s, 14 gram en 25.4 hoog voor ~ 18 euro.

Zal eens uitrekenen wat ik nodig heb aan torque, kijken of me dat wat preciezer lukt dan op gevoel. Maar voor die 3 euro en 5,4 gram zie ik niet waarom ik niet op safe zou spelen :-).
 
Back
Top