Bouwverslag Stoomsleepboot Tim van Aeronaut

Maarten, krijg je tussen motor en as nog wel een cardankoppeling, afstand lijkt me een klein beetje klein?
ik zie net het antwoord van Henk, met die koppeling zou het misschien wel lukken.
groet Piet
 
Henk, dank voor je suggestie. Als het goed is is er, door het richten met een starre koppeling, geen afwijking in de assen. Mocht dit toch met een kardan ertussen onbevredigend blijken zet ik er er zo'n flexibele koppeling tussen.
Piet, het lijkt nu of er geen ruimte is, maar de as is een stukje naar binnen getrokken zodat zowel de motor as als de schroefas ieder tot de helft in de starre koppeling zitten. De schroefas steekt er bij het schroefraam nog iets uit. Als ik de as eerst naar buiten trek kan ik er nog een enkele kardan tussen krijgen, terwijl ik de motor kan laten zitten.

Groet,
Maarten
 
Deze koppeling geef ik aan, daar één kardan een ongelijkmatige hoekverdraaiing geeft
Vandaar de voorgestelde koppeling, die in elke hoekverdraaiing flexibel is.
Groet. Henk
 
Laatst bewerkt:
Ik denk dat ik een verkeerde term gebruikt heb. Ik bedoel een enkele kruiskoppeling. Die kan wel in een hoek staan met de as, maar niet verschuiven.
 
Maarten, In principe heb je gelijk dat een enkele kruiskoppeling een hoek kan overbruggen, maar dat zal dan niet soepel lopen. DE aangedreven as versnelt en vertraagt steeds. Maar als er een starre koppeling op past ligt het recht achter elkaar en hoeft de kruiskoppeling qua hoek niets te doen. Als zunege Grunneger wilde ik je aanraden om eens een stukje brandstofslang, of siliconenslang te proberen. Maar dat wordt vermoord door die buitenloper van je. En je motorspant iets naar achteren zetten, is dat een optie? In wezen heb je al een oplossing, maar toch. Gr. Klaas.
 
Hallo allemaal, het “wordt vervolgd” heeft wel een tijdje geduurd. Hoofd oorzaak is dat ik gewoon ff geen zin had in bouwen. Er zijn ondertussen wel een paar dingen gedaan, maar niet echt veel. De binnenzijde van de romp is in de epoxy gezet en het dek is geplaatst. Maar nu toch wel weer begonnen. In de tussentijd wel gewerkt aan een vloot(je) Micro Magic’s.

IMG_4786.jpeg


IMG_4785.jpeg


Naar aanleiding van het artikel over de Tim in de Modellwerft en contact met de auteur van het artikel, Christian Kamp (www.christians-modellwerft.de) heb ik een modificatie aan het schroefraam doorgevoerd. Het verticale deel van het raam heb ik weggehaald. Dit is namelijk zo dik dat het wervelingen langs het roer veroorzaakt en de werking hiervan verstoort, waardoor het schip minder goed naar het roer luistert. In navolging daarop ga ik ook een aangepast roer maken, zoals op de foto. Dit roer vraag nog wel enige aanpassing om het er goed uit te laten zien.

IMG_4782.jpeg



IMG_4783.jpeg


IMG_4784.jpeg


De volgende stap is de buitenzijde van de romp in dunne epoxy te zetten die goed in het hout trekt, aardoor de beter waterdicht en waterbestendig wordt. Ik zet het schip niet in de glasvezel, want de huid is stevig genoeg.

Ik hoop nu weer wat vaker te bouwen en wat vaker een verslag te schrijven. Wordt dus vervolgd.

Groet Maarten
 
Marten, Bij het schroefraam met het vaste achterdeel hoort een Oertzroer. Zie link. Het roer met balansdeel stuurt ook goed, zij het iets nerveuzer. Het balansdeel zorgt er ook voor dat je minder kracht nodig hebt om te sturen. Probeer de onderkant een beetje op te vullen dat er zo weinig mogelijk vuil blijft hangen. Succes verder met de afbouw. Gr. Klaas.
https://vaartips.nl/tipo.htm
 
Ondertussen weer gevorderd met de Tim, De romp is ondertussen, op het nodige schuren en plamuren en lakken na klaar. De boeiing en het potdeksel zijn aangebracht. In afwijking van de bouwbeschrijving heb ik bij de aansluiting boeiing-dek en boeiing-potdeksel extra 2x2 latjes aangebracht om een sterkere lijm verbinding te krijgen omdat het materiaal van de boeiing nogal dun is. Dat had ik overigens ook bij de aansluiting dek-huid ook gedaan, weliswaar met wat dikkere latjes.

Ondertussen aan de opbouw begonnen.

IMG_4861.jpeg


Romp met opbouw in aanbouw.

IMG_4816.jpeg


Aansluiting dek-huid met extra latje ter versteviging en vergroting lijmoppervlak.

IMG_4818.jpeg


Aansluiting boeiing met dek en potdeksel, met ook hier extra strookjes om een steviger verbinding te krijgen.

Groet voor nu en wordt vervolgd.
Maarten
 
Al een tijdje niets meer gepost. Niet dat ik stilgezeten heb, maar van schilderwerk is natuurlijk niet veel interessants te plaatsen. Wat heb ik gedaan: eerst de buitenzijde in de dunne epoxy gezet, geschuurd en geplamuurd, waarna nog een laagje epoxy. Daarna het casco onder het berghout rood geschilderd en vervolgens de waterlijn afgetekend en boven de waterlijn zwart geschilderd. Daarna de rest van de romp afgeschilferd. Tot slot het gehele casco enige malen in de eiglans glitsa gezet.

IMG_4979.jpeg


Ondanks het feit dat de werf gesloten was in verband met de temperaturen aldaar (+31 gr.) toch het schip in de waterbak gelegd om het te ballasten. In eerste instantie getracht de getekende, door Aeronaut aangegeven, waterlijn aan te houden, maar dat was geen gezicht. Het schip lag voor het oog sterk voorover. Daarna heb ik haar zo geballast dat het dek van de machine kamer waterpas ligt. Daardoor komt de waterlijn bij de boeg hoog boven water uit, maar het oogt beter. Het voorbeeld voor deze sleper, de Bertus Freede (
https://schipperklottje.de/schlepper-bertus-freede/ ) ligt nog verder achterover.

IMG_4984.jpeg


Later maar een keer het schip opnieuw schilderen. Nu eerst de bovenbouw afmaken.

Voor zover.
Ik wens jullie sterkte met het weer

Groet,
Maarten
 
Een mooi model Maarten, en leuk om te volgen. Leuk detail om de waterlijn zoals die Bertus Freede te maken. Ik ben bij de laatste intermodelbau in Dortmund geweest. En heb een tijdje bij de stand van Aeronaut dit model bewonderd.
Daar was het al verkrijgbaar op die beurs. Wat ga je voor de aandrijving gebruiken? Motortype, (zit er al in zag ik) vaarregelaar, batterij? En met welke zender/ontvanger werk je?
Groet, Albert
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Reactions: k-k
Flinke vorderingen en het wordt een fraai model.
Opnieuw schilderen lijkt me niet nodig want bij het origineel hebben ze niet de waterlijn maar de huidplaten gevolgd met het rood.

Groet, Jan.
 
@Albert van Loon het is inderdaad een leuk model. Hij was vorig jaar al verkrijgbaar. Ik gebruik de door Aeronaut aanbevolen motor, de Actro-N 880kv brushless met de 30 amp Actro-marine regelaar en een 7,2 volt 5000 mAh NiMh accu. Voor de besturing gebruik ik een Flysky Fs-i6x met een Fs-ia10b ontvanger.
 
@Albert van Loon het is inderdaad een leuk model. Hij was vorig jaar al verkrijgbaar. Ik gebruik de door Aeronaut aanbevolen motor, de Actro-N 880kv brushless met de 30 amp Actro-marine regelaar en een 7,2 volt 5000 mAh NiMh accu. Voor de besturing gebruik ik een Flysky Fs-i6x met een Fs-ia10b ontvanger.
Deze door Aeronaut aanbevolen aandrijving zag ik (later pas) idd op de site van hun. Goede combinatie. Ben ook benieuwd naar die koppeling overbrenging motor/schroefas. Mijn voorkeur zou een dubbele kruiskoppeling zijn. Die Flysky i6 gebruik ik ook voor o.a. mijn SMIT NL.
In de beschrijving van het model staat: Het model kan gebouwd worden als werkschip of als museumschip (met reling). Dat snap ik even niet, het verschil?
 
Laatst bewerkt:
Deze door Aeronaut aanbevolen aandrijving zag ik (later pas) idd op de site van hun. Goede combinatie. Ben ook benieuwd naar die koppeling overbrenging motor/schroefas. Mijn voorkeur zou een dubbele kruiskoppeling zijn. Die Flysky i6 gebruik ik ook voor o.a. mijn SMIT NL.
In de beschrijving van het model staat: Het model kan gebouwd worden als werkschip of als museumschip (met reling). Dat snap ik even niet, het verschil?

Op een van de eerdere foto's in dit verslag zie je een starre koppeling tussen schroefas en motor. Deze heb ik alleen gebruikt voor het uitlijnen. Ik gebruik deze koppeling:
IMG_4988.jpeg


Schermafbeelding 2023-05-31 om 18.34.08.png


Wanneer je de motorfundatie van de kit gebruikt heb je geen ruimte voor een dubbele kruiskoppeling.

Bij het museummodel van de Tim is op de potdeksel een reling gezet om te voorkomen dat domme toeristen overboord vallen. Ik laat die reling achterwege omdat ik dat bij een werkschip geen gezicht vind.

Groet,
Maarten
 
Laatst bewerkt:
Back
Top