Bouwverslag Prins Willen van Corel

Eindelijk start ik met het maken van een bouwverslag van de Prins Willem van Corel. Ik had het een klein jaar gelden al aangekondigd maar er is toen niets van gekomen. Dit kwam doordat Hans Nieuwkoop mij had gevraagd of ik een Batavia voor een mevrouw wilde afbouwen omdat haar man was overleden.
Maar laat ik mij als nieuwkomer eerst eens voorstellen. Mijn naar is Pieter Sozef en heb mijn interesse voor schepen opgedaan als kleine jongen die toen aan de Nieuwe waterweg woonde in Vlaardingen. Na mijn pensionering ben ik gaan modelbouwen. Eerst zeeslepers, de Smit Rotterdam van Billing Boats, daarna de zwarte Zee die ik van tekening heb gebouwd, gekocht bij de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers. Mijn model staat als foto nu bij de tekening op hun site.
Door een verslag te lezen van Hans Groenewegen over de Zeven Provinciën ben ik ook aan dat model begonnen. Nu dan de prins Willen. Met behulp van het boek van Herman Ketting en het verslag van Ad Brouwer als naslagwerk, moet het mij dus lukken om dit project tot een goed einde te brengen. Laten we starten met een paar foto's. Eerst twee van mijn zeeslepers om dat echt te begingen met de prins ] [] [] [] []
IMG_20190725_143959906.jpg
DSC_0005.JPG
DSC_0006.JPG
DSC_0011.JPG
 

Bijlagen

  • IMG_20190725_144040133.jpg
    IMG_20190725_144040133.jpg
    164,9 KB · Weergaven: 194
  • IMG_20190725_143939858.jpg
    IMG_20190725_143939858.jpg
    197,9 KB · Weergaven: 169
Laatst bewerkt:
Welkom en succes. Een mooi pakket, een mooi schip. Wel een pittige om te bouwen, maar met de hulp en ervaring hier op het forum en je eigen bouwkwaliteiten zal dit vast lukken.

groet,
Pter
 
Zo, we gaan beginnen. Als eerste de bouwbeschrijving eens doornemen. Helaas niet in het Nederlands, maar ik red mij er wel uit. Daarna eens alle tekeningen bekijken, het zijn er tien. Enkele tekeningen eens vergeleken met die uit het boek van Herman Ketting. Daar valt als eerste op dat de kanonluiken anders geplaatst zijn. Bij Corel zijn ze vierkant en lopen met de zeeg mee. In het boek van Ketting staan de zijkanten loodrecht verticaal en loop onder en bovenkant met de zeeg mee. De verhouding ervan is 5 staat tot 6 (breedte x hoogte). Een schuine drop idee. Ik ga mij aan het boek van Ketting houden omdat dit de meest logische vorm is. Zo te zien is de kit compleet dus gaan we de spanten maar eens droog op de kiel zetten. Hier en daar een kleine aanpassing met wat schuurwerk. Als ze allemaal goed zitten dan kan het lijmen beginnen. De kielverdikking en de eerste twee spanten zijn gemonteerd. Rustig één voor één verder, ik wil er geen haastwerk van maken. Een ieder die mij succes wenste en volgt, dank voor de belangstelling. Misschien kan ik met vragen bij jullie terecht.
DSC_0012.JPG
.
 
Als je behoefte hebt aan de originele tekening van het museum/ketting model dan stuur je mij maar jouw email adres in een conversatie. even op mijn naam klikken en dan start conversatie. Hier openbaar je email geven is niet handig. Ik stuur je dan een heleboel documentatie, foto's van het museum model en wat ik allemaal heb van het model.
 
Ha die Pieter ook namens mij een hartelijk welkom hier op het forum, enne een mooi project wat ik dan ook weer ga volgen :thumbsup: veel succes in elk geval
Gr Koos
 
Alle spanten zijn nu geplaatst. Tussen de spanten plaatst ik altijd wat steuntjes ter versteviging van de romp en om eventuele minimale kromtrekking te voorkomen. De geschutsruimte in de spiegel zit er ook op en is van binnen zwart geverfd. De dekken geplaatst en afgetekend waar de luiken komen en de verdikte planken aan weerszijde daarvan. Schaarstokken lijken deze te heten, als ik het goed heb. Zachtjes word het tijd om de spanten te gaan schuren zodat en beplanking van de romp in een mooie vloeiende lijn verloopt.
DSC_0015.JPG
DSC_0017.JPG
DSC_0018.JPG
 
Het eerste probleem(pje) heeft zich gemeld. Op de beplanking tekening van Corel hebben de eerste laag planken een breedte van 4 mm. In de doos echter zitten planken van 5 mm breed. Na een drietal plankjes gemonteerd te hebben bleek dat de twee achterste geschut poorten twee mm te laag stonden. Nu was dat simpel nog te verhelpen door dit op te vullen en van boven uit te snijden. Echter de tekening qua beplanking kan ik niet echt meer volgen en moet ik de locatie van de geschut poorten goed in de gaten houden.
DSC_0020.JPG
 
Back
Top