bouwverslag mayflower van constructo

thx Ad, is idd ook PU basis.
en nee, geen familie die Rudi heet in het Gentse, ik ben geen familie van de grote aannemers met mijn naam. Jammer genoeg ☺☺☺
 
thx Ad, is idd ook PU basis.
en nee, geen familie die Rudi heet in het Gentse, ik ben geen familie van de grote aannemers met mijn naam. Jammer genoeg ☺☺☺

Ik vermoedde al zoiets, want het lijkt dezelfde eigenschappen te hebben.

Hij is geen aannemer, hoor. Wetenschapper bij de universiteit.
 
Ik heb een vraagje voor de specialisten. Vandaag bezig geweest met de klokkenstoel en enkele kleine leuningen. Ik had hiervoor Uhu Hart gehaald ipv de gewone witte houtlijm, ik breng die aan met een tandenstoker. Het blijft echter geklieder en gepriegel. Zelfs een puntje lijm van een tandenstoker is soms nog teveel. De Uhu vind ik ook nogal draden afgeven.
Gebruiken jullie één of andere truuk voor het fijnere lijmwerk?
Al bij al is het wel goed gelukt vind ik zelf:
klokenstoel+1.JPG

klokkenstoel+2.JPG

klokkenstoel+3.JPG
 
Lijmresten/overschotten zijn voor iedereen een probleem en ergernis, Johan. Wat dat betreft ontwikkelt iedereen wel zo zijn eigen werkwijze, denk ik.

De laatste tijd gebruik ik nogal veel dikke secondelijm. Die seconden gaan eigenlijk pas goed tellen als je onderdelen op elkaar klemt. Ik doe dikwijls een (flinke) druppel van dat spul op een plastic of glazen ondergrond. Daar kan je een tandenstoker indopen, en een minieme hoeveelheid op je onderdeel overbrengen. Die druppel kan je wel een aantal minuten blijven gebruiken, dus als je de zaken goed voorbereidt (droog gepast) hebt, kan je daar razendsnel zaken in elkaar zetten. Alles bij elkaar gebruik je maar een fractie van de lijm, maar dat is met secondelijm volgens mij altijd zo.

Je hebt ook nog secondelijm gel van Pattex (ik weet niet of dat in België ook geleverd wordt). Dat kan je met hele kleine hoeveelheden doseren, waardoor je veel minder lijm verspilt. Maar het is zoveel malen duurder dat het eigenlijk lood om oud ijzer is.

Groet,

Ad

EDIT
Was even vergeten te zeggen dat het er keurig uitziet!!!!
 
Voor de aardigheid hierbij mijn hulpmiddeltje om langere plankjes te weken voor het buigen. Ooit kreeg ik een "proefbuis" cadeau, werkt perfect. De inhoud is uiteraard al vervangen door water☺☺
foto+2.JPG

foto+1.JPG
 
Ik gebruik secondenlijm van Bison, een kein flesje met een kwastje, en daar kun je een hele dunne hoeveelheid mee aanbrengen.
Overigens gebruik ik dat maar zéér sporadisch;)
Hoofdzakelijk om de roosters te lijmen, die vallen na het maken altijd weer snel uit elkaar.
Ik ga dan met het kwastje over de onderkant van het rooster, even wachten, en droog is het! Bovendien is de lijm zo dun dat je het bij het schilderen niet terugziet.
Voor het aanbrengen van héle kleine hoeveelheden houtlijm, heb ik een injectie spuit met naald gevuld met houtlijm.
Na het lijmen gewoon met de naald in een potje water zetten en de punt loopt niet dicht.
Ik vindt dit perfect om uiterst kleine hoeveelheden lijm aan te brengen op plaatsen waar je moeilijk bij kunt.

Germt
 
Bedankt voor de tips allemaal, de Uhu leg ik maar ff aan de kant. Een spuit halen bij de apotheker: staat al op het boodschappenlijstje. En een flesje secondelijm, want de roosters moeten nog gemaakt.
grts
Johan
 
Ik lijm de roosters altijd gewoon met houtlijm in 'n injectie spuit, ' n heel klein druppeltje in de holletjes van de kammetjes en in elkaar drukken, dit gaat perfect.
Wel haal ik eerst altijd de scherpe punt van de naald langs de Amarelsteen om de punt af te vlakken, anders zit hij zo in je hand.
 
Prangend probleem: ik moet de boeg bevestigen. De bijgeleverde boeg is in 1 stuk waar de scheg moet worden op bevestigd. Dat is al gelukt. Het boegstuk pas echter niet helemaal op de romp. Hoe kan ik dit juist krijgen?
Ik ben nu bezig om het te proberen goed te krijgen met een stuk karton als mal, maar dit is echt prutswerk en het karton is te slap. Bestaan er gereedschappen om dit "af te meten"?
Ik ben bang dat ik m'n boegstuk verknoei (het is ook in een hele rare houtsoort, bijna niet te bewerken..)
voor de volledigheid enkele foto's:
foto+1.JPG

foto+2.JPG


Goede raad is dus duur in dit geval.
Temeer omdat het boegstuk duidelijk veeel te groot en te breed is: onderaan is het zowat dubbel zo dik als de kiel, dus moet er heel wat van af. Maar hoe pak ik dit aan?
alvast heel erg bedankt voor zij die hier raad op weten...
 
Ja, dat is inderdaad een lastige klus.
Er bestaat wel een instrumentje voor, boegmeetapparatuur heet dat geloof ik.
Ik heb exact hetzelfde probleem gehad, echter ik heb gewoon een stk stevig karton geregeld en maar sniden tot hij goed was. toen ik de juiste vorm had een nieuwe gemaakt óók van karton, om zeker te zijn van de pasvorm.
Daarna afgetekend op de originele boeg en voorzichtig vijlen tot het goed was.
De dikte onder is inderdaad te veel, dus vijlen als je de juiste loop hebt afgetekend. Een dremel met schuurtol werkt ook goed.
Nog een tip; kijk even of het voor de versteviging nodig is om eventueel gebruik te maken van messing of een spijkertje zonder kop werkt ook.
Je boort 2 kleine gaatjes in de boeg, dat stuk wat tegen de romp komt.
2 kleine gaatjes op de plaats waar hij komt in de romp.
Als deze gaten goed tegenover elkaar zitten lijm je de staafjes in de boeg en daarna in de romp.
Natuurlijk lijm je de rest van de boeg ook.
De pennen dienen ter extra versteviging, indien nodig;)

Germt
 
Daar zijn speciale "profielkammen" voor. Ik heb begrepen (maar niet gecontroleerd) dat die wel bij bouwmarkten als Karwei, Gamma en Praxis te koop zijn (het artikel haalt wel dingen van Karwei en Gamma aan).

In de "hulpmiddelen" sectie van Algemene Scheepsbouw staat ook iets over het zelf maken daarvan, ik vind de uitleg alleen niet zo duidelijk.

Groet,

Ad
 
Mijn techniek in dit soort situaties is:
- eerst kijken op de tekening onder welke hoek dit boegdeel moet worden aangebracht
- dan bepalen waar ik moet gaan vijlen: bovenaan of achter/onderaan
- dan: vijlen passen, vijlen passen, vijlen passen enzovoorts

Ik werk eigenlijk nooit met karton.

Voor bevestigen gebruik ik de techniek van Germt:

"Je boort 2 kleine gaatjes in de boeg, dat stuk wat tegen de romp komt.
2 kleine gaatjes op de plaats waar hij komt in de romp.
Als deze gaten goed tegenover elkaar zitten lijm je de staafjes in de boeg en daarna in de romp.
Natuurlijk lijm je de rest van de boeg ook.
De pennen dienen ter extra versteviging, indien nodig:wink:

Succes
Andy
 
bedankt voor de goede raad. Ik heb nu een dummy gemaakt uit soort mdf (van appelsienkistje). Die ga ik proberen in de goeie vorm te krijgen door een combinatie van jullie technieken. Vijlen en passen dus tot het goed is. Dan kan ik de dummy overtekenen op het echte stuk. Ik durf niet zo goed van direct op het echte stuk te vijlen. Een profielkam heb ik niet, die kan ik altijd nog kopen of maken als het hiermee niet lukt. De tip van de pennetjes is wel een hele goede, die neem ik zeker ook mee.
Dit wordt een karweitje van lange adem vrees ik ☺☺
 
Een stukje "dummy" is inderdaad handig:D
Tja, soms heb je met dit soort dingen een hoop werk, maar het is iets om goed de tijd voor te nemen.
Wat die pennetjes betreft, als je de gaatjes in de te monteren boeg hebt bepaald en geboord, maak je eerst 2 pennetjes die maar =/- 2 mm uitsteken. (niet lijmen) dan kun je precies de plaats op de romp bepalen door de boeg met pennetjes op zijn plaats de drukken, je ziet dan een afdruk van de gaatjes, dan de gaatjes in de romp boren
Pas daarna de wat langere pennen in de boeg lijmen en in de geboorde gaten in de romp plaatsen.
Maar net als met het vijlen;
"Met passen en meten, is de meeste tijd versleten"
"Meten is weten"
;)

Succes, gaat goed komen.
Germt
 
Heb de hele avond zitten vijlen en passen. Ga het nu een nachtje laten rusten want het begint me te schemeren voor de ogen. Maar ik denk dat het wel gaat lukken. Ben er bijna volgens mij. De rest is voor zondag ☺ Als pennen gebruik ik voorlopig messing nageltjes waar ik de kop van heb afgeknepen. Misschien wordt het nog wat anders, maar het lukt redelijk hiermee. Zou twee pennen genoeg zijn?
grts
Johan
 
Ik zou 3 pennetjes nemen Johan, een paar cm van beide uiteinden af en 1 in het midden anders heb je kans dat het in het midden nog wat kan draaien. Lekker lijm ertussen en de boel zit muurvast.
 
Een update.
De boeg is geplaatst, evenals de kielbalk en de achtersteven. Veel vijl-, schuur- en paswerk. Maar het heeft zich geloond vind ik zelf. Een paar keer een nachtje laten rusten, op den duur zag ik niet meer wat ik aan het doen was ☺☺.
Het voordek is ook al beplankt en geplaatst, wonder boven wonder is het allemaal nogal recht uitgevallen en moet ik niks wringen of onder spanning zetten om het goed te krijgen.
Uiteraard een beetje foto's, en graag jullie commentaar!!
er is wel nog wat schuurwerk aan de boeg om het mooi te krijgen, en er zit een fout(je) in , wie ziet hem?

boeg1.JPG


boeggemonteerd.JPG


boeg+en+kiel.JPG


Het voordek (nog niet gelijmd)
voordek+passen+2.JPG


Voordek en snebbe (als dat de juiste naam is?? ik zit regelmatig in Zu Monfeld te snuisteren maar al die namen beheers ik nog niet...)
voordek+onder2.JPG


en dan het bijbootje:
Plooien van de dekplank:
dekplankbijbootplooien.JPG

en lijmen, hele constructie voor zo'n klein ding ☺☺
dekplank+bijboot.JPG
 
O ja, nog een nieuwtje. Heb vanavond op tweedehands.be een nieuwe kit gekocht, zou splinternieuw in de doos zitten maar wel al 20 jaar oud: De Harvey van Artesiana. Dus als deze klaar is weten jullie al wat ik ga maken :xmas::xmas::xmas:
 
Back
Top