bouw Baleinera Olandese (17e eeuwse walvisvaarder)

Klopt Johannes, de benaming sprietmast is niet correct, de juiste naam is blinde steng. Een typisch geval van toenemende kennis van de terminologie

Andy
 
hallo

Ik ben nieuw hier, maar toch een tip:
Als je op deze manier nog het hout niet in de gewenste kromming krijgt, doe dan wat ammoniak in het water. Werkt alleen bij ongeloogd hout.
Ik heb daarnaast een ouderwetse gloeilamp op tafel, waar ik het hout omheen buig. Werkt heel goed.

Groet, Fulco

Bij het vorige schip dat ik gebouwd heb (HMS Endeavour) heeft het buigen van de planken mij veel werk/hoofdbrakens gekost. Ik boog het hout toen door het nat te maken met een penseel, iets te buigen, droog te fohnen met een warme fohn, weer nat te maken, verder te buigen etc net zolang tot de vereiste kromming was bereikt.

p1090756a.jpg


Voor de romp van dit schip heb ik gebruik gemaakt van de huidtang van Amati, hiermee kan je het hout veel sneller buigen het nadeel van deze techniek is dat je het hout aan de binnenkant van de kromming beschadigt, voor de romp is dat niet zo'n probleem want dan ziet niemand het. Voor de berghouten was geen goede oplossing omdat het met deze buigtang niet goed mogelijk is de zeeg in de berghouten te buigen.

Daarom heb ik op dit forum naar een andere buigtechniek gezocht (en gevonden :p ! ) namelijk het eerst enkele uren weken van het hout in water. Ik heb een pvc buis (lengte 500mm diameter 50mm) geheel met water gevuld en het hout erin en dop erop om te voorkomen dat het hout boven het water uitsteekt omdat het natuurlijk blijft drijven. Tot mijn verbazing warende beghouten daarna eenvoudig :p in alle richtingen te buigen.

Ik heb de marsen aangepast, dat wil zeggen aan de bovenzijde voorzien van straalsgewijs lopende balken en voorzien van een opstaande rand rondom waardoor ze nu de originele vorm veel dichter benaderen.

p1090770t.jpg


Ook heb ik nu het kleurschema definitief aangepast. Het blauw van de romp wordt vervangen door mat groen met een oranje/rode accent baan
bovenaan de romp.
Nog een paar berghouten en de romp kan geschilderd worden!
 
Dank voor je reactie Fulco.
Tja, het nadeel van internet is dat je oude "fouten" je blijven achtervolgen ;)
De romp van dit schip heb ik ongeveer 10 jaar geleden gemaakt, momenteel ben ik bezig met de Prins Willem en bouw op een geheel andere wijze zo gebruik ik momenteel waterverdunbare houtlijm ipv secondelijm of UHU hart lijm en heb tot op heden nog geen gebruik gemaakt van de buigtang.
prins-willem-17de-eeuws-voc-schip-6

Andy
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dank je amazone
Vanaf nu dus "Het Paradys" in plaats van "het paradijs"

Andy

Om nog wat op de schrijfwijze in te gaan.. ;)

Wisten schreef een IJ terwijl zijn buurman in deze periode een Y geschreven kon hebben..

"In het Midden-Nederlands kwam de Y echter ook voor als variant van de digraaf "ij" of de "i", ook om de "korte ei" weer te geven. Zo schreef men anys, dyck en ghelyc en ook leyden en waerheyt. "

Ben beide versies al tegengekomen in oudere teksten zoals lastboeken, verkoopacten, ..
 
Jean-Pierre is 28 april 2012 voor het laatst op het forum geweest, dus deze vraag zal hem niet bereiken, tenzij hij een email abonnement op deze discussie heeft.

Jammer, foto's zijn inderdaad niet zichtbaar.

Groet,

Ad
 
Volgens mij ging het over foto's van de Prins Willem dat ooit in Middelburg gestaan heeft, ik heb de foto's helaas ook niet

Andy
 
Sloepen walvisvaart


Andy, vraagje:

In "Scheepshistorie 12" staan de sloepen van de "walvisvaarder Paerel" (blz 76) & van het "bootschip" (blz 31) afgebeeld. Die lijken me veel slanker/smaller dat dit model, op deze foto. Is dit historisch zo gegroeid; heb ik daar een verkeerd beeld van of ligt het aan de foto?
Deze hier lijkt me breed & korter…
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De foto vertekend inderdaad wat maar de vorm van de sloep is inderdaad niet helemaal correct, de middelste 3 spanten hadden even breed moeten zijn waardoor een slankere sloep ontstaat. Als ik het model opnieuw zou bouwen zou ik dat ook zeker doen. Mogelijk zou ik dan ook voor meer sloepen of een andere manier van ophangen kiezen

Andy

full


full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De sloep op het plan van de "Olandese" meet ong. 145 x 45 (of ong 1:3,2), dat valt binnen de schaal die u opgeeft en volgens mij niet slank genoeg, of begrijp ik het verkeerd?
 
Ik heb meer het idee dat de vorm van de sloep het beeld vertekend

full


Sloep Zeehaen

full


Sloep Sergal

Die sigaarvorm van Sergal doet meer aan een kano dan een sloep denken. Ik ga ze in ieder geval vervangen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik heb hier niet veel verstand van, maar ik denk dat de sloep op een walvisvaarder best de vorm van de tekening kan hebben.
Die sloepen moesten toch redelijk snel zijn.
In de film van Moby-Dick zie je ook dat de boeg van die sloep redelijk scherp is en in het midden vrij breed, dat zal dan voor de stabiliteit zijn denk ik. Je bent niet bepaald op haringen aan het vissen;)
De sloep op de bovenste tekening is door zijn vorm beduidend langzamer en logger.
Zomaar een gedachte hoor:)
 
Ik heb de afbeeldingen nog eens doorgeplozen en lijkt inderdaad op de sergal variant. Van een amerikaanse sloep verhouding gevonden ca 1:4

7543533.jpg
vind ik qua vorm passender dan de sergal variant.
 
Ik heb de afbeeldingen nog eens doorgeplozen en lijkt inderdaad op de sergal variant. Van een amerikaanse sloep verhouding gevonden ca 1:4

7543533.jpg
vind ik qua vorm passender dan de sergal variant.

Yep, heb 1:4 uitgetekend en ziet er "estetisch" al veel beter uit.
Wil natuurlijk de geschiedenis geen oneer aandoen en geef voorrang aan correctheid, dus meerdere opinies zijn welkom.

Germt heeft wel een punt wat betreft stabiliteit, maar volgens mij niet wat betreft snelheid... hoe breder, hoe trager toch?

Btw: krijgen die sloepen ook een dubbele beplanking mee? Ik wil het direct goed hebben want aan sloepen wordt in feite maar weinig aandacht besteed terwijl dit op een walvisvaarder toch een "Eyecatcher" is ?!?
 
Germt heeft wel een punt wat betreft stabiliteit, maar volgens mij niet wat betreft snelheid... hoe breder, hoe trager toch?


Normaal gesproken wel Gino, maar de boegvorm speelt hier wel een rol.
Bij de klassieke sloep, redelijk rond aan de voorkant loopt die boeg a.h.w. tégen het water aan, en remt dus af om het water te verplaatsen.
De spitsere boeg snijdt meer door het water, en heeft dan een zekere stroomlijn en hoeft dat water dus niet opzij te duwen, dus de uiteindelijke snelheid zal dan hoger zijn.
De breedte heeft hier meer de functie van stabiliteit, harpoenen worden al staande in die uit de kluiten gewassen haring gegooid, en sleept de sloep dus alle kanten op, en mag dus niet direct bij de eerste de beste wending van die haring omslaan:)
Let wel; dit is slechts een vermoeden wat mij logisch lijkt, maar zeker weten......nee
 
Back
Top