Black Pearl in RC uitvoering

Nadat we in de vorige update de schaal gewijzigd hebben waarin we aan het bouwen zijn moesten we enkele zaken nog een beetje terug aanpassen.

Eerst het geschut want daar was het hele gedoe rond de maatvoering mee begonnen.
Na herberekening van de geschut grootte moesten we deze opnieuw wat kleiner gaan maken dan ons eerder in aluminium gedraaide exemplaar. Ditmaal met behulp van Dirk (Amazone) een volledig exemplaar getekend in 3D en in 20 losse onderdelen uitgeprint in PLA.
Na samenstelling hebben we een mooi kanon en paard dat bijna niets weegt. Om het gewicht bovendeks zo laag mogelijk te houden is dit natuurlijk mooi meegenomen.
Zelf een gegoten kanon in resin weegt bijna het dubbele van een geprint kanon, dit is vooral toe te schrijven aan het feit dat je de geprinte onderdelen opvult met een honinggraad ipv vol te printen.
Na assemblage uit de printer
Geschilderd naast het vroegere alu stuk en een figuur er bij ter vergelijking.
Je kan duidelijk zien dat het wat kleiner is geworden in omvang maar gelukkig is de doorsnede van de loop niet zoveel verschillend, ik had in een vroeger stadium toch alle geschutpoorten iets groter geschuurd om het alu kanon beter te laten passen. Ik heb nu beslist deze niet opnieuw kleiner te maken daar de aanpassing zeer waarschijnlijk harder zal opvallen dan de poorten die nu een 2 mm te groot zijn.

Verder heb ik het gewichtsvoordeel van 3D printen eveneens benut in de ankers, deze bestaan opnieuw uit meerdere losse geprinte onderdelen die als bouw-kitje in elkaar dienen gelijmd te worden, daarna wat plamuren en schuren. Waarna deze geschilderd en verweerd kunnen worden zodat ze er wat roestig uitzien.

Ook aan de romp zelf zijn er enkele wijzigingen aangebracht. De doorgang van het roer door de holle wulf hebben we aangepast met een buis die aan de buitenzijde mooi waterdicht aansluit aan de romp en binnen in het schip 1.5 cm is verhoogd zodat het water niet zo makkelijk langs deze weg zou binnen kunnen stromen.

En dan de bediening om het geschut naar buiten te kunnen schuiven.
Ook hierin is een zeer vermoedelijke doorbraak gemaakt, het heeft me wel 8 oude reclame balpennen gekost, die toch al niet meer schreven van het te lang liggen wachten tot ze gebruikt zouden worden.
Hiermee hebben een onderdeel van het mechanisme vervaardigd dat moet zorgen dat de luiken met een lichte druk dichtgehouden worden om water inloop tegen te gaan. Het volledige mechanisme hoop ik tussen kerst en nieuwjaar te kunnen af bouwen tijden mijn vakantie dagen.

Tot over enkele weken met meer bouw nieuws, Marc
 
Laatst bewerkt:
Nou nou Marc het is weer heel wat moois wat je ons hier weer laat zien :worship::worship::worship: Het kanon en anker ziet er heel goed uit zeg, en het mechanisme is knap bedacht hoor.....
We zien de volgende update graag tegemoet.
Succes verder
 
Het is weer verschrikkelijk mooi wat je hier laat zien Marc.
Dit illustreert ook heel goed dat de 3D printer een hele mooie aanvulling kan zijn in de modelbouw wereld, waarbij ik dan denk aan de RC modelbouw om zoveel mogelijk gewicht kwijt te raken, en dan toch nog een mooi model in het water leggen.
 
Geweldige thread Marc, erg stimulerend ! Loop ook al een tijd rond met plannen om een historisch vaartuig uit te rusten met "gemotoriseerde kiel". Heb van dit concept niet eerder een uitwerking gezien. Vroeger had je van die kleine "zeppelins" die je onder speelgoed bootjes kon bevestigen (met zuignappen geloof ik :)).

Groet,

Arjan
 
Tof dat jullie nog steeds geïnteresseerd zijn. :beer: :wave
3D printen gaat zeker in de toekomst niet meer weg te denken zijn in de modelbouw.
Waarschijnlijk niet alleen in het RC gebeuren maar ik denk ook aan de ornamenten van historische schepen voor zij die niet uit de doos bouwen.
Arjan, playmobile en lego gebruiken deze aandrijving nog steeds op hun modellen, tot nu toe heb ik nog niets nieuws uitgevonden :(:koud: maar enkel dingen aangepast die door een ander modelbouwer reeds toegepast zijn :yes:.Dit is ook de hoofd reden dat ik een bouw verslag maak, hopelijk steek ik andere bouwers aan om ook eens iets te proberen wat nieuw voor hen is. Het is mij althans zeer goed bevallen tot nu toe.
ps. het systeem om de luiken te bedienen krijgt steeds meer een definitief uitzicht en mijn vertrouwen, dat het gaat werken neemt nog steeds toe , morgen dag 2 om bijna een ganse dag hiermee bezig te zijn.
Laat ons :thumbsup: dat er morgen avond iets beweegd.
vgr Marc
 
oef, de dag zit er op maar ik ben alvast tevreden met het behaalde resultaat.
Kwa modelbouw lijkt het maar nergens op, het zit zelfs niet netjes symmetrisch in elkaar, maar het werkt wel
smile.gif

en als laatste klus de voetjes vast gelijmd.
na 20min drogen volgend filmpje geschoten als bewijs dat het werkt.
zo en nu morgen alles terug uit elkaar, de schroefjes op maat maken, hier en daar nog wat bijwerken en dan de boel inbouwen in de romp.
vgr Marc
 
Hier en daar wat bijwerken had ik gisteren toch maar weer een beetje onderschat , maar we zijn gezellig bezig geweest.
De geest gewoon leeg en de aandacht volledig op het mechanisme en wat er rond hangt.
Natuurlijk, er kwam weer heel wat bij kijken dat rechtstreeks niets met dit mechanisme te maken had maar wel gelijktijdig of eerst diende afgewerkt te worden.
Zo hebben we een servo extra geplaatst die straks voor de bediening moet gaan zorgen.
En alle electronica moest ook eerst geplaatst worden daar deze zich helemaal onderin bevind en het straks veel te moeilijk zou zijn deze nog een beetje deftig in te bouwen.
Uiteraard zit de fundatie al op zijn plaats en is het een kwestie om de bediening servo nog aan te sluiten en bovenop de bewegende platen terug te monteren.
Met de geplande traditionele familie bezoekjes en voorbereidingen zal dit naar 2020 doorverwezen dienen te worden.
Alvast tot volgend jaar en aan iedereen de beste wensen, Marc
 
Marc, moet je je bewegende platen niet in de vorm van het schip maken. Je hebt nu een rechtlijnige beweging wat werkt voor kannonsluiken haaks op de bewegende plaat, wat met de kannonsluiken die onder een hoek staan tov de bewegende plaat.
 
Marc, moet je je bewegende platen niet in de vorm van het schip maken. Je hebt nu een rechtlijnige beweging wat werkt voor kannonsluiken haaks op de bewegende plaat, wat met de kannonsluiken die onder een hoek staan tov de bewegende plaat.
goeie vraag :) bedankt voor het mee denken, heb ik ook al bijna van wakker gelegen maar denk hiervoor een oplossing te hebben. De platen volgden in het begin ook de vorm van het schip maar dat maakt eigenlijk niets uit, de gaten staan niet haaks op de beweging en er is ook nog de zeeg van het dek waar rekening mee dient gehouden te worden. Ben er ondertussen wel achter dat het makkelijk geschreven was " openende luiken en naar buiten schuivende kanonnen " de uitvoering is een pak langer met verschillende hindernissen die telkens genomen dienen te worden. Maar dit vind ik nu juist het leuke aan dit soort van modelbouw dus ik ga nog wel even verder voor ik het opgeef.
 
Back
Top