BALDER, Vlaardingse Haring Logger uit 1912, schaal 1:50 vanaf tekeningen

En dat doe je allemaal maar weer tussen het bergen beklimmen door. Petje af.
Ja, Stephan ……. Van de beklimming van de Mount Buffalo in Australië is het gelukkig minder dan één meter naar de Balder …… ;)
Voor de anderen die dit een beetje te cryptisch vinden: zaterdag zat ik met de racefiets op de Tacx Neo2:
IMG_4277.jpeg

Na een stukje aanloop een klim van ruim 22 km.
Zo ga ik zonder ecologische voetafdruk heel de wereld over.:) Maar in het echt in de bergen fietsen is toch leuker ……… ;)
Gr. Peter
 
En weer een stapje verder. Het midden stuk t/m schot 14 is gevuld.
0461 Tm 14.jpg

Met eens een ander plaatje. Van boven gezien met beide delen op het doorsneden zijkant naar binnen gekanteld.

Nog 16 van de 114 halve spanten en een vloertje te gaan aan de achterzijde. Da's al 85,96% van de spanten gereed. Het is maar net hoe je het bekijkt. ;):)
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
85,96% is bijna klaar met de spanten. :) dan kan je de huid aan gaan brengen aan 1 zijde. Weer even iets anders.
Ik kijk inderdaad uit naar een volgende stap. Moet alleen de verschillende ‘hoofdstukken’ op een rijtje zetten. Want zonder de huidplaten kan ik wel met pincetten van beide zijkanten bij de planken op het dek. Om ze vast te klemmen, want met veel druk moet ik oppassen.
Dan ook de wand bekleden in het achterschip. Die moet ik ook deels klemmen, net als ik bij het vooronder heb gedaan.
Dus alle plussen en minnen moet ik uitwerken.
Gr. Peter
 
Hoewel het bouwen in 2 helften op zich al een uitdaging is, het bouwen van een achterzijde met zijn verschillende rondingen van de 2e helft is een nog iets grotere. Zeker met de nu nog heel flexibele los hangende achterzijde.

Daarom de samenstelde delen met klemmetjes in positie gefixeerd en de eerste deeltjes geplaatst:
0462 Achter.jpg

De halve buis voor de roerkoning en het schuine profiel vanaf die buis naar de achterzijde. Het scheermesje voorkomt dat ik beide delen aan elkaar lijm.

Daarna in 3 stappen de 3 kleine schotjes onder het achterdek:
0463 Achter.jpg

Deze 3 hebben het volledige klinknagel patroon omdat dit open ruimte blijven die vanaf de open zijkant in het zicht blijven. De meeste andere spanten in het tonnenruim en het achterverblijf worden voorzien van tonnen en wandbekleding.

De dekrondte is tot nu toen goed in lijn:
0464 Achter.jpg

Vanuit deze positie kan ik de rest op gaan bouwen.
Gr. Peter
 
Met al die ervaring kun je haast een werf starten Peter! In het echt kun je een weerbarstige spant of plaat nog wel op zijn plek dwingen. Dit materiaal moet je spanningsvrij te plek lijmen. Anders vliegt het alle kanten op. Zal af en toe best een bezinningsmomentje aan te pas komen. Maar het wordt schitterend! En dank zij het scheermes een razorsharp resultaat. Gr. Klaas.
 
Met al die ervaring kun je haast een werf starten Peter! In het echt kun je een weerbarstige spant of plaat nog wel op zijn plek dwingen. Dit materiaal moet je spanningsvrij te plek lijmen. Anders vliegt het alle kanten op. Zal af en toe best een bezinningsmomentje aan te pas komen. Maar het wordt schitterend! En dank zij het scheermes een razorsharp resultaat. Gr. Klaas.
Het klopt dat ik alle deeltjes spanningsvrij in vorm moet buigen en plaatsen, Klaas. Bij het plaatsen van de spantjes aan de stuurboord achterzijde was er opeens iets van tordering. Ik heb het deel toen vlak gelegd met er en der wat gewichtjes er op. Daarna met de föhn er heen en weer overheen. Daarna weer laten afkoelen. Na een 2e maal was de spanning eruit en alles weer recht.
Gr. Peter
 
Weer een stapje verder in de ontwikkeling voor een latere presentatie. Maar ook om nu verder te bouwen met beide delen strak tegen elkaar:
0465 Magnets.jpg

Dankzij de tip van een bouwer op het SoS: kleine 'rare earth magnets'. Ik heb ze bij een Nederlandse internetwinkel kunnen vinden waar ze per stuk en voor een redelijke prijs te koop zijn.
Op deze foto zie je er 10 van 1,5 x 0,5 mm en 10 van 2 x 1 mm. Echt klein! Oppassen waar ze blijven, ze kleven aan al je gereedschap. ;)
De + en de - werken op de vlakken zijden van de rondjes.

Als test begonnen met het plaatsen van 3 setjes:
0466 Magnets.jpg

De gaatjes van 2 mm en 1,5 mm door beide delen geboord. Eerst één magneetje in één zijde in het gaatje gelijmd met wat seconde gel lijm. Daarna het 2e magneetje op de 1e geplaatst, want je wilt niet het risico lopen dat je 2x dezelfde pool naar elkaar gericht hebt aangebracht.
Vervolgens een beetje lijm in het tegenover liggende gaatje en het 2e magneetje daar ingedrukt. Snel een scheermesje ertussen ter voorkomen dat ze aan elkaar gelijmd worden.
Links op de foto een setje in de hoek van het bovenste profiel van het schot gelijmd.

Met deze 3 heb ik aan de achterzijde best een aardige hechting.
0467 Magnets.jpg

Die van 2 mm hebben duidelijk meer hechting dan die van 1,5 mm. Ik ben tevreden over de werking.

Volgende stap is om te bepalen waar ik nog meer magneetjes ga plaatsen. In ieder geval in de boeg en nog een paar in de kielbalk.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Back
Top