Adrian Page Gee Bee R2 schaal 1/5

Zo langzaam maar zeker zijn we in de afwerkfase beland. Het open deel van de belly pan is bekleed.

full


Voor dat ik het richtingsroer kan bekleden moet ik het staart wiel bevestigen. Het staartwiel heeft een wielkap en als ik het staartwiel zo bevestig zoals op de tekening staat dan zit de wielkap in de weg om de scharnierpen van het richtingsroer er in te kunnen steken. Ik had namelijk bedacht om de scharnierpen van onder af er in te steken. Als oplossing heb ik bedacht om van de scharnierpen ook het staartwiel te maken. Op de foto zit er inmiddels een knikje in de vork zodat het staartwiel wat beter zelf spoort. Eerst had ik hem helemaal recht.

full


full


Toen kon het richtingsroer bekleed worden.

full


En het beklede richtingsroer gemonteerd. Hier nog zonder het knikje in de vork van het staartwiel.

full


Van balsahout heb ik een wielkap voor het staartwiel gemaakt. Het extra stukje koolstof staaf wat je uit de wielkap ziet steken steek in een buisje in het richtingsroer en zorgt ervoor dat het staartwiel bij het sturen wordt meegenomen door het richtingroer.

full


En gemonteerd ziet het er nu zo uit.

full


full


groeten kjel
 
Ingenieus! Prachtig om te zien hoe je de details toevoegt aan de kist, geen eenvoudig project... indrukwekkend! Zeker ook de hoofdpoten en wielkappen daarvan.

Mag ik vragen welk type en kleur bespanning je gebruikt? Is dat Oratex Antique of natural white?
 
Dank je Robert! Ik moet zeggen dat bouw toch iets complexer was dan ik me in eerste instantie had voorgesteld, maar het einde komt in zicht.

Betreffende de Oratex. Bij Hobby-In heet het “Oratex naturel”. Het zit kwa kleur tussen wit en antique in.
 
Dankjewel Kjel, dat is bij mij 'om de hoek', maar op rol is het altijd moeilijk inschatten hoe het uitziet en bij een foto staat vaak niet genoemd welke het is..

Succes met de laatste loodjes, ik volg je bouwverslag met veel plezier!
 
Weer een paar dingetjes gedaan aan de Gee Bee. De cockpitkap is op maat geknipt en de cockpit opening in de romp op maat getrimd.

full


full


Toen was de bevestiging voor de spandraden aan de beurt. Eerst even een touwtje gespannen om zo de juiste positie te kunnen bepalen. De voorste spandraad staat haaks op de romp. De achterste staat onder een hoek.

full


De achterste spandraad wordt wel gewoon in de romp haaks op de romp bevestigd, deze moet dus een hoekje om. Op de bovenliggende foto te zien. Het touwtje gaat om de spelt heen. Op de plek van de speld heb ik een stukje koolstofbuis ingelijmd waar straks de spandraad om afbuigt.

full


De bevestigingspunten heb ik uit 2mm novotex gezaagd. Op de foto heb ik ze al ingelijmd. Aan het uiteinde van de spandraad zit een kwiklink die aan het bevestigingspunt bevestigd wordt.

full


full


En nog wat extra stukjes balsa ingelijmd om de bevestigingspunten wat extra stijfheid mee te geven. Maar heel veel krachten komen er niet op te staan. De foto is helaas iets minder scherp.

full


groeten kjel
 
Verder met de romp. Deze is inmiddels bekleed met Oratex.

full


Alleen het open frame van de romp is bekleed met Oratex. Het beplankte deel van de romp krijgt een afwerking van 25 grams glasmat met epoxy. Ik ben begonnen met het staartgedeelte tot een derde van de cockpitopening. Deze is geglast met een linker en rechter deel tegen de staart. Vervolgens een groot stuk glasmat over de romp gelegd. Hiermee heb ik de hele bovenkant inclusief van linker tot rechter romp-vleugelovergang kunnen glassen. toen nog een strook aan de onderkant van de rompneus. Ik heb wel eerst een breed stuk tape op de Oratex geplakt tot waar de glasmat moet komen. Dit om zo weinig mogelijk epoxy op de Oratex te krijgen. Langs dit tape is de galsmat afgeknipt en na het glassen is het tape weggehaald. Als laatste zijn de accudeksel en het voorste stuk van de belly pan geglast. Het is gelukt om alles in een run te glassen.

full


full


full


full


Dit kan nu 24 uur drogen, daarna kan ik beginnen aan het aanbrengen van paneellijnen en klinknagels.

groeten kjel
 
Begonnen met de detaillering. Eerst het plakken van de paneellijnen. Van de romp ben ik vergeten een foto te maken.

full


full


Dan is het vervolgens kwestie van spuiten met spuitplamuur, grondig schuren en weer spuiten en schuren, enz.... Niet mijn favoriete bezigheid. Achteraf had ik het spuiten en schuren beter eerst kunnen doen voordat ik de paneellijnen geplakt had, maar gelukkig hebben ze het schuren goed doorstaan, ook al worden ze voor de uiteindelijke verflaag weer verwijderd.

full


Nadat ik tevreden was met het oppervlak eerst nog wat schaaldetails aangebracht voordat de laatste, witte, laag primer erop gaat.

full


full


full


Na de laatste laag primer de paneellijnen weer verwijderen. Er blijft dan een mooie paneellijn achter. Dan is het tijd voor de klinknagels. De Gee Bee heeft, zo ver ik heb kunnen ontdekken alleen verzonken klinknagels (op de motorkap) en verzonken plaatschroeven (romp- en vleugelbeplating). Deze boots ik na doormiddel van een 2mm klembusje, iets scherp gevijld, in de Dremel met een gematigd toerental op het oppervlak te drukken.

full


De motorkap is reeds gedaan. De klinknagels vallen nu heel erg op, maar naar het schilderen van de motorkap geeft het een mooi detail, denk ik.

full


Voordat de romp zijn laatste laag primer kan krijgen moeten er nog een paar dingetjes gebeuren. Eerst de romp-stabilo overgang. Deze heb ik gemaakt van 0,4mm triplex. Een beetje plamuur voor de mooie overgang en naar schuren is het een mooie romp-stabilo overgang.

full


full


full


full


Hierna is de cockpit aan de beurt. Eerst inwendig een beetje opleuken, dan cockpit bevestigen en cockpit stijlen aanbrengen zodat deze met het verven gelijk meegenomen worden.

groeten kjel
 
Dank je Bart!

Ik ben weer wat verder met de klinknagels. De belly pan is ook van klinknagels voorzien. Op de foto mist nog het rijtje klinknagels bij de overgang van "metaal" naar "linnen", maar die zitten er inmiddels ook op.

full


Vanavond heb ik de cockpitkap bevestigd, nadat ik gisteren de cockpit nog een kleurtje heb gegeven en een hoofdsteuntje geplaatst heb om enigszins nog de indruk van een cockpit interieur te wekken. Meer doe ik niet aan de cockpit, ik moet een beetje aan het gewicht denken. De cockpit zit namelijk vrijwel in de staart. De cockpitkap heb ik bevestigd met aluminiumtape. Dat heb ik geloof ik ooit ergens in een van Ramses' draadjes gelezen en dat werkt goed moet ik zeggen. Geen geklieder met lijm en de onvermijdelijke lijm vingerafdrukken op de kap, althans bij mij dan.

full


full


groeten kjel
 
Vandaag het toestel in het echt mogen bewonderen, Petje af voor je bouwkunsten :)

Ook ik heb gisteren Kjel zijn Gee Bee in het echt mogen bewonderen... erg indrukwekkend :thumbsup:
Prachtige, zeer nette en lichte romp en vleugel, ik denk dat het een 'floater' wordt :)
En wat een imposante rompdoorsnede, echt heel fors!

Groeten, Ramses
.
 
Back
Top