4 modellen “Authentic Models Holland”

Gereed: Schoener ‘Coureuse’ 1785
Een van de vroegst bekende Loods-schoeners uit de USA werd in New York gebouwd in 1785, in opdracht van de Franse Revolutionaire Marine.
Bemand door 23 man werd het schip later buitgemaakt voor de Franse kust door het Engelse fregat HMS ‘Pomone’. De achtervolging van de Coureuse nam 19 uur in beslag, een bewijs van zijn snelheid en wendbaarheid. De Coureuse werd ingelijfd in de Britse Marine en werd gebruikt als loodsboot en als verbindingsvaartuig.

1) stuurboord.JPG


2) bakboord.JPG


3) dek.JPG


4) mast toppen.JPG
 
1) het model.JPG

En dan is het de beurt aan het laatste kleine model van de 4 ‘Authentic Models Holland’ >> de Zeil Tjalk ‘Eendracht’1910 ook wel bekend als een Skûtsje.
Ook deze heb ik via marktplaats gekocht voor € 17,50. Er was ooit heel weinig aan dit model gewerkt want alleen de romp (een voorbewerkt klomp hout) was alléén bovenop het dek voorzien van een laag fineer met daarop een met inkt gedrukt dek-lattenpatroon van het dek. Waar ik wel een beetje van schrok was dat er geen enkele tekening meer in de doos aanwezig was, normaal gesproken werden er twee tekeningen mee geleverd (één van de Romp-opbouw en een tweede van de zeilen en het lopend want. Maar met de gedetailleerde foto op de deksel zou ik wel een heel eind komen dacht ik.
Waar ik al gauw achter kwam dat er op 1 van deze tekeningen een Malletje overgenomen moest worden voor de beide Boeisels (het naar binnen vallende gedeelte boven de berghouten) om deze beiden daarna uit 1 stuk over te brengen op een velletje fineer.
2) mal maken.JPG

Nu kon ik wel beginnen met de dek-opbouw maar als ik geen Boeisels zou kunnen organiseren was het model gedoemd om in de houtkachel te belanden, dus omdat ik toch enige dagen moest wachten op de zeilen van het vorige model heb ik de moed opgevat om allereerst eens te kijken of het mij zou gaan lukken om deze Boeisels te maken. Met een stuk dun karton, tape en een schaar ben ik op een middag aan het experimenteren geweest en ik moet zeggen dat het mij na een 2 uur lukte om een modelletje naar tevredenheid te maken. Deze gebruikt om het over te zetten op het fineer-velletje en met de warme plankenbuiger in model gemaakt.
3) boorden geplaats.jpg

Hierboven een foto nadat ik beiden fineer-Boeisels Dry-fit geplaats had, in deze toestand heb ik met een kwast beiden nog even met water goed nat gemaakt om de mogelijke ‘spanning’ in het fineer er nog uit te halen (op de rechterfoto is duidelijk te zien dat het Boeisel aan de boeg sterk naar boven en naar binnen loopt). Na het drogen was voor mij voldoende geslaagd om de boeisels er weer af te halen en met de opbouw te beginnen.

Nb. mocht er misschien iemand zijn die mogelijk ooit deze Tjalk in een ver verleden gemaakt heeft en nog in het bezit is van de beide tekeningen zou ik willen vragen of ik deze nog voor een maandje zou mogen lenen, maakt het voor mij wel ietsje gemakkelijker. (eventuele foto's mogen ook >>> vooral van de bakboord-zijde)
 
Laatst bewerkt:
Bemand door 23 man werd het schip later buitgemaakt voor de Franse kust door het Engelse fregat HMS ‘Pomone’. De achtervolging van de Coureuse nam 19 uur in beslag, een bewijs van zijn snelheid en wendbaarheid. De Coureuse werd ingelijfd in de Britse Marine en werd gebruikt als loodsboot en als verbindingsvaartuig.
Eigenlijk gewoon ordinaire diefstal. O tempora - o mores.
 
Als de twijfel toeslaat toch maar even de hulp inroepen van de forumleden: op de bovenste foto zien we dat de laadruim-luiken met romeinse cijfers genummerd worden, zichtbaar is aan stuurboordzijde van I t/m VII >> wat ik me nu afvraag is hoe loopt dit nu verder aan de overkant aan bakboordzijde gaat dit verder met VIII t/m XIV of krijgen ze dezelfde numerieke volgorde I t/m VII ??

2 in 1.jpg
 
Op de schepen waar ik op gevaren heb waren de luiken ook genummerd, de nummering liep altijd over de hele breedte van het schip, dus was aan BB gelijk als aan SB. Maar of dit ook voor dit soort vaartuigen geld zou ik eerlijk gezegd niet weten. Als het allemaal aparte compartimenten zijn zou ik aan de andere kant door nummeren en als ze over de hele breedte lopen zou ik ze het zelfde nummeren.
 
Ik ben geneigd Piet hierin te volgen, omdat schepen nooit langsscheeps ingedeeld werden - alleen dwarse compartimenten.
 
1) totaal.JPG

De beide Boorden moesten nog enigszins aangepast worden maar pasten daarna perfect, beide Berghouten aangebracht waarna de romp er onder geverfd kon worden. Daarna het Roer samengesteld en gemonteerd. n.b. het bovenste scharnier hangt “op de kop” >> er was anders totaal geen ruimte voor de veer aan de bootzijde (As it net kin sa't it moat, dan moat it mar sa't it kin). De 4 Dek-bolders geplaatst en de 2 zogenaamde “Berentanden” aan de buitenkant van de boorden aan de Boeg. Het wordt deze week prachtig weer dus het aannaaien van de lijk-touwen wordt verplaatst naar de tuintafel.
2 in 1.jpg
 
1) buiten zon.JPG

Nou dat was hem dan, de vierde en voorlopig het laatste scheepje van “Authentic Models Holland” door mij via ‘Marktplaats’ verzameld voor mijn 4 kleinkinderen en zoals het nu lijkt kan het nog wel even duren voordat ik een aanvulling hierop zal moeten maken.
Vooral deze laatste gaf me nog wel enig bouwplezier maar het wordt tijd om nu weer eens een nieuwe uitdaging te zoeken voor de komende winter.
Ik heb het al eens eerder vermeld dat het bouwen op een echt spant, ik wel zo’n uitdaging vind dus ik moet maar eens op zoek naar zo’n model en misschien weet iemand van jullie nog een modelbouw-doos “op het spant” gemaakt. Nog even wat foto’s van de Tjalk ‘de Eendracht’ 1910.
2) bakoord.JPG
3) boeg zoom.JPG
4) Hek.JPG
5) hek zoom.JPG
6) top.JPG
 
Back
Top