Biereco verherbouwt: Wouter Goedkoop, Brutus Style

Bekijk bijlage 622763
De gearbox staat er in uiteindelijke montage achter.
Naar mijn beste weten staat hij in lijn, en de constructie is zonder meer stevig genoeg om de motor via de uitgaande as (dus tegen een 3,7:1 versnelling in) door de compressie te "hufteren".

M.a.w. ik heb er MEER dan alle vertrouwen in dat dit sterk genoeg is.
Het isme wel een contraptie, Bert. Inderdaad net een 1:1 machinekamer.
De diesel is in wezen vrij simpel, maar die hulpapparatuur erbij...
Lekker bezig!
 
  • Like
Reactions: k-k
En voilá:


Niet de mooiste video die ik ooit gemaakt heb, maar ik ben absoluut héél erg tevreden...
Ik kan in de badkuip helaas natuurlijk geen boldertrek meten, maar het eerste gevoel zegt dat ik op dát vlak behoorlijk ingeleverd heb, maar aan het schroefwater te zien is de vaarsnelheid nog steeds wel OK.

De motorloop is door de lagere koppelbelasting en vooral de afgenomen massatraagheid in de aandrijflijn, een tikkeltje rauwer en onregelmatiger, maar dit kan ook mogelijk een carburatie-issue zijn, want de motor draait nu in een heel ander belastingsgebied.

Ik was enigszins bang voor een hoop tandwiel-gegier, maar dat valt erg mee.

Maar dan de voordelen: WAUW! Ik heb "pitch control" zoals ik nog niet eerder meegemaakt heb met deze boot. Stop is stop, en de boel reageert onmiddelijk op kleine veranderingen, zowel vooruit, achteruit, of "een beetje meer of minder".
Ik heb de boel zodanig ingesteld, dat in vooruit stand bij 65% stick, de pitch voluit staat. Vanaf 50% begint daar "gas" bij te komen.
Het eerste deel van de stickuitslag is dus puur pitch bij min of meer constant toerental, het tweede deel is hoofdzakelijk "toerengeregeld".
Waar voorheen met de schroef in neutraalstand er erg veel beroering in het water was, is dat nu vrijwel verdwenen. Ik denk dat de "propwalk" nu ook vrijwel verdwenen is (gestopt lag voorheen Woutertje in vrij vlot tempo rondjes op de plaats te draaien.

De temperatuurregeling werkt ook flitsend, reageert goed op de instellingen, alleen zijn die instellingen wat "grof".
In de badkuiptest zag ik de temperatuur hooguit 2 graden op en neer gaan, waarbij het opvallend was om te zien dat als ik vol vooruit gaf, door het hogere toerental (dus hogere pompsnelheid) de temperatuur éérst 1 graadje zakte.
Bij verstellen van het regelpunt was binnen enkele seconden reactie te zien, maar de kleinste stap is al gauw een graad of 4 a 5.
Ik heb nu een temperatuur van tussen de 74 en 76 graden, een stap hoger en we zien algauw 80 graden, een stap lager en de boel gaat naar de 70 graden plusminus.

Ik heb een tijdje zonder bovenbouw gedraaid, ik zie geen rare trillingen of slingeringen in de aandrijflijn, ik denk dat dit wel goed gaat.
Wat ik helaas NIET zag, was oliecirculatie in de gearbox, maar het kan zijn dat er wat weinig olie in zat.

Ik ben happy, en ga vanmiddag even naar de clubvijver om op open water te testen, en dan gaan we ook gelijk een boldertrekproef doen.
 
Aha! Grote vorderingen! Ei was geen eitje, maar wel van goud zo lijkt.
Nu heeft de flens met rondsel direct als beeld een betekenis. Een hele mooie opstelling.
Dat boxje had ik nog niet van binnen gezien. Maaarrrrr lijkt zo robuust als van een accu-klop-boor-maschien.
Goede glijlagers. Tof zeg!

En dan moet de eend met het gouden ei in bad. Het water heeft het druk met verplaatsen.
En de verstelling een stuk lichter.
De motorloop constante... is dat iets van een zwaarder vliegwiel?

Diepe buiging Bert! Schitterend!

Gr Bas
 
Dat ziet er niet verkeerd uit Bert! Gefeliciteerd met het resultaat. En met dat lagere toerental is je schroefwater een stuk rustiger. Ben benieuwd wat de trekproef oplevert. En met die betere pitchregeling zal het veel prettiger varen zijn. Ga je nog iets aan de ademhaling van de motor doen? Snap wel dat de aandrijflijn prio 1 was. Wens je veel vaarplezier! Gr. Klaas.
 
De motorloop constante... is dat iets van een zwaarder vliegwiel?
Deels... De "ademhaling" speelt vermoedelijk ook mee, want de machine draait nu veel lichter, dus moet de gasklep verder dicht.

Achteraf terugkijkend, denk ik dat niet alleen dát een rol speelde, maar ook het feit dat het inlaatspruitstuk na een paar minuten behoorlijk warm wordt, want de motorloop verbeterde wel toen de boel doorgewarmd was.
Wat ik DÉNK dat er gebeurt, is dat er zich olie in het spruitstuk bevind (de motor loopt op mengsmering, immers?) en bij koude motor, en die hele lage luchtdoorzet, komt die olie langzaam en in dikke druppels in de cylinders terecht. Met meer warmte in het spruitstuk wordt die olie dunner en vloeit het regelmatiger.
Door de lagere inertia, zijn die druppels ook nog eens wat duidelijker merkbaar.

Maar dat is niet meer dan een logisch beredeneerd vermoeden.

Ik ga zo éérst eens even naar de vijver, een half uurtje proefvaren.
Even een lege schone jerrycan zoeken, die ik (bijna) vol met water kan zetten als sleepweerstand.
 
Nou...



Voor een allereerste keer varen geheel niet slecht... Niet perfect, ik merk dat het volledig andere belasting en koppel bereik waarin de motor nu draait behoorlijk invloed heeft op de carburateur-afstellingen. En aangezien het brandstofverbruik ook zichtbaar afgenomen is (ik heb denk ik nu met 150 ml toch een goed uur gevaren, dat was eerst rond de 200 ml) is de boel dus nu NOG kritischer dan het al was...
De motor is me op het water redelijk vaak afgeslagen, en dat is niet leuk natuurlijk, maar die boordstarter is fantastisch.

Wat ik al verwachtte bleek waar, ik heb fors ingeleverd op trekkracht, maar hoeveel precies weet ik nog niet, want mijn unster springt na een paar seconden op hold, en ik ben te lang bezig met de boot rusting in de draad te laten vallen. Daar heb ik echt even hulp bij nodig.

Uiteraard heb ik er ook, zoals ik al zei, een sleepweerstand in de vorm van een bijna volle (dus nog nét drijvende) jerrycan achter te hangen.
Dat ging eigenlijk best wel aardig... Slepen en filmen te gelijk is nogal lastig, dus maar een kort filmpje:


Uiteraard, ook het functioneren van de schroef gefilmd, en ook dit is cinematografisch een draak van een filmpje, maar allee:


Aan het einde van de rit knapte de drijfriem van de waterpomp (mazzel, want DIE kan ikl op de telemetrie zien), dus voor de zekerheid beide vervangen.
Dit setje zit er, als ik het me goed herinner op sinds vlak voor de motor in Woutertje geknutseld werd, de urenteller staat nu op 6 uur, dus ik denk dat ik ze voor de zekerheid maar om de 2 uur ga vervangen. Dan heb ik nog voorraad voor minstens 70 draai-uren.

De gearbox bereikt denk ik zo'n 60 graden, zo ongeveer "heet aan de vingertoppen, maar géén terugtrek reflex".
 
Qua geluid hoort het met de losse boot bijna een GM. Nu nog wat finetuning qua motorloop. Trekt best wel aardig aan die jerrycan en er komt aardig vaart in. Is dat riempje op de waterpomp zo kritisch? Wens je verder veel knutsel en vaarplezier. Gr. Klaas.
 
Ja, het valt niet tegen, maar voor het eigenlijke doel (slepen van bootjes met personen er in op vaardagen) kom ik vermoedelijk wat krapper uit.
Daar staat tegenover dat ik wel VEEL meer controle heb met de gebonden boot, de fijnere spoedregeling maakt het veel makkelijker rond te gaan met gebruikmaking van de draad om de draai korter te houden.


Is dat riempje op de waterpomp zo kritisch?
Niet kritisch, gewoon een waardeloos ontwerp: O-ring in groef, HAD eigenlijk gewoon tandriemen moeten zijn. Die O-ringen zijn gewoon niet gemaakt voor dit doel.
In eerste instantie had ik de bedoeling om de pompen electrisch aan te drijven, maar ik blijk ernstig ruimte tekort te komen vóór de motor.

Ik denk dat ik een heel licht lopende poelie o.i.d. tegen de riem van de oliepomp laat leunen, die een microschakelaar bedient.
Breekt de riem, dan valt de ontsteking uit en de motor dus ook. Beter een dood schip op het water, dan een uitgewoonde motor aan de steiger...
 
Ja, slepend gedraagt een schroefboot met roer zich heel anders dan los varend. Bij het slepen zet ik bij Smit Finland beide motoren op de linker knuppel en halveer met dual rate de roeruitslag. Anders stuurt de boot met haar Becker-roeren veel te nerveus. Kan er op de waterpomp een iets grotere poelie. Dan wordt de O-ring wat minder belast. Je hebt nu toch koeling zat? Gr. Klaas.
 
Ja, slepend gedraagt een schroefboot met roer zich heel anders dan los varend. Bij het slepen zet ik bij Smit Finland beide motoren op de linker knuppel en halveer met dual rate de roeruitslag.
Dat is het nog niet eens zo... Als je op de draad gaat sturen en er staat kracht op de draad en vermogen op de schroef, dan ga je opzij gieren, word de boot in principe een soort scheerbord, en komt er nogal een rol-moment op de boot. Het is dan prettig als je het vermogen goed kunt doseren, en dat kon voorheen niet. NU kan dat wel, en heb je de boel dus veel beter in de hand.

Die waterpomp, daar kan ik in principe niet zo heel veel mee, een grotere poelie betekent ook een andere maat riem.
 
  • Like
Reactions: k-k
Moin! Klinkt als een serieus grommend sleepbootje.
Rookwolkjes. Als de sleep sneller moet, beste dan toch een waterskiër aan de sjor te nemen.

Maar wordt wel tijd om een opblaaskano er achter te zetten. Jezelf op sleep te nemen, het Friesche daarmee onveilig te gaan maken.

Mooie beelden en een fantastisch geluid!

Missie geslaagd!
 
Technisch ben ik er nu wel ongeveer, denk ik, al is er nog genoeg te doen qua finetuning, en ook cosmetisch kan ik me nog de nodige uurtjes vermaken.
Mischien nog een sleeplier, of in ieder geval een ontkoppelbare sleephaak.
 
Technisch ben ik er nu wel ongeveer, denk ik, al is er nog genoeg te doen qua finetuning, en ook cosmetisch kan ik me nog de nodige uurtjes vermaken.
Mischien nog een sleeplier, of in ieder geval een ontkoppelbare sleephaak.
Een ontkoppelbare haak lijkt me nuttiger dan een werkende lier, Bert. Als er écht nood aan de man is, moet je je sleep meteen los kunnen gooien. En ja, dat druist natuurlijk in tegen alles wat je huidige werkgever wil, maar... :D
Een lier... Ja, het is optisch leuk, zeker als je vanuit open water een haven in moet varen of vice versa, maar echt praktisch nut zie ik (in het RC-bedrijf)) in ieder geval niet.

Hoe dan ook: je hebt dit in ieder geval weer goed voor elkaar. En de reactie op de schroef is onbetaalbaar om te zien!
 
Een ontkoppelbare haak lijkt me nuttiger dan een werkende lier, Bert. Als er écht nood aan de man is, moet je je sleep meteen los kunnen gooien. En ja, dat druist natuurlijk in tegen alles wat je huidige werkgever wil, maar... :D
Nou... Wij hebben op de meeste boten (inclusief mijn huidige) ook géén sleephaak. Als de nood aan de man is, gaat de rem van de trommel, en loopt de draad gewoon van de trommel af. Uiteinde van de draad zit met een heel simpel breekstukje vast aan de tromme, dat trek je bij wijze van spreken met je blote handen doormidden, dient alleen maar om het beginnetje op de trommel te kunnen draaien.

De wens om op te kunnen korten of uit te kunnen geven komt in dit geval vanwege die schroef die altijd draait... Als je de ruimte hebt kun je daar wel omheen varen, maar die ruimte heb je niet altijd.

Ik moet er nog wel effe over nadenken, want Woutertje had origineel natuurlijk geen winch, en een liertje wat je vrij kunt geven is ook nog wel een constructie die vermoedelijk niet zomaar te koop is of zo.

Maar ach... Da's gewoon mijmeren over de toekomst, voor hetzelfde geld laat ik het zo. Ik weet niet eens of Woutertje origineel wel een sleephaak had. Ik heb de tekeningen niet (weet dus niet hoe "origineel-getrouw" de beting op mijn exemplaar is), maar zoals het nu zit, heeft de bouwer in ieder geval geen rekening gehouden met een sleephaak.
En de reactie op de schroef is onbetaalbaar om te zien!
Om een of andere reden is er "zichtbaar verschil" tussen een verstelbare schroef die in de hoek klapt, en een vaste schroef die op toeren komt.
Wát er nu eigenlijk anders is, weet ik ook niet, ik vermoed dat het zit in het feit dat je een constant toerental hóórt maar een veranderlijk schroefwater ziet, maar hoe dan ook geeft zo'n ding toch wel een beetje een andere dimensie aan het varen.

Wat me nu opeens te binnen schiet, en waar ik nog wél wat aan wil doen: het dalen van het brandstofniveau in de tank is merkbaar aan het motorgedrag. En dat is technisch nog best wel een uitdaging...
 
Back
Top