BLUENOSE van YUANQING, schaal 1:72, Plank on Frame

Dit is heel erg mooi geworden Peter, en al die details om het zo echt mogelijk te laten lijken,,, Subliem.
En inderdaad wat Piet ook al zegt, ontzettend mooi op de foto gezet :wave
 
Ojee ...... een schooner met een dwarsgetuigd stagzeil .....
930 Shrouds.jpg

Om de lengte van de wand touwen te kunnen bepalen en het deel dat ik ga bekleden, heb ik eerst een kunststof mal gemaakt om de mast in de dwarsrichting in het midden te fixeren.
Daarna een tijdelijk voor- en achter stag aangebracht om de mast in de lengte richting in de juist positie te houden.

Aan stuurboord en bakboord een papieren mal gemaakt waar ik de bovenste jufferblokken op vastgemaakt heb:
931 Shrouds.jpg

Deze bovenste jufferblokken heb ik druppelvormig geschuurd, zoals zichtbaar op eerder geplaatste oude foto's.. Niet de natuurkundige druppel, want die is door zijn cohesie rond. Dit is de vorm van de druppel die nog net aan zijn aanhechtingspunt hangt. De nu zichtbare zijn nog niet de definitieve. Ik heb nu de slag te pakken van het schuren. Als de voorraad weer aangevuld ik, maak ik de definitieve.

De wand touwen om de jufferblokken gelegd en met een knoopje vastgezet:
932 Shrouds.jpg

Het uiteinde van de omgeslagen lijnen bepaald en gemarkeerd alsmede het gedeelte dat bekleed wordt. (De mal is door de spanning van de touwtjes een beetje omhoog gegaan.)
Kan ik weer even vooruit met het maken van de wand touwen / shrouds.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Zeilen maken op een gekke manier:
Na het bekleden van de 10 delen op het uiteinde van de want touwen waar de jufferblokken komen, kon ik ze definitief rond de top van de onderste hoofdmast aanbrengen.
De hoofdmast plaats ik pas nadat ik er wat andere dingen op heb gezet. Omdat ik er nu gemakkelijk toegang toe heb.
Het eerste dat hiervoor in aanmerking komt, is het opgerolde Main Topsail. Een goed voorbeeld hiervan is in The Saga:
933 Main Topsail.jpg

Links het voorbeeld van MS Lankford met alle aan te brengen details en rechts het zeil opgevouwen achter de kop van de ondermast.

Er zijn al aardig wat voorbeelden over het maken van modelzeilen. Binnenkort komen Stephan, Maarten en ik bij elkaar om verschillende stofsoorten te vergelijken en te kijken wat er mogelijk is.
De BN had geen dikke canvas zeilen. Er moest ook geracet worden. Dus lichtere/dunnere zeilen. Dat betekent op het model......... zeer dunne zeilen.
Tijdens mijn Covid heb ik 'behoorlijk wat' tissues gebruikt. En toen zei een klein stemmetje: die zijn dun en sterk........
Heb er net even een testje mee gedaan:
934 Main Topsail.jpg

Net als wat je in de linker afbeelding ziet, begon ik met het aanbrengen van een dunne lijn rond de zijkanten. Die lijn is van Serafil 120/2 0,15mm. Deze lijn heb ik door de pritt lijmstift gehaald en op het papier geplakt. Daarna de rand gevouwen.
Maar.....de tissues bestaan uit 3 lagen. Bij het draaien lijm je maar 1 laag.
Dus de laagjes uit elkaar gehaald en een 2e poging met slechts 1 enkele laag. Dat zie je op de linker afbeelding. Vervolgens op de hoeken de nodige blokjes aangebracht, zie de rechter foto. De omgeslagen randen zijn niet erg netjes bij dit proefzeil. Maar ik denk dat je het niet zult zien als het is opgevouwen. En met de ervaring die ik nu heb, zal de volgende een stuk netter zijn.

Na een paar uur was dit het resultaat:
935 Main Topsail.jpg

Op de tekeningen staan de Engelse benamingen. In Orzio Curti’s boek heb ik getracht de Nederlandse benamingen er bij te zoeken.
1: een enkel blok van 3 mm om het zeil op te halen door het blok van 3 mm bovenop de bovenste mast met de Main Topsail Halliard. De val.
2: een leuver met een gesplitste lijn, de Main Topsail Tack. De schoot.
3: een leuver met een gesplitste lijn. Ook een schoot?
4: een leuver met een gesplitste lijn, het begin van de Main Topsail Clew Line: Gijtouw.
Deze lijn bundelt het zeil wanneer het niet wordt gebruikt. Het gaat door de 2,5 mm enkel blokken 4a, 4b en 4c en de oogsplitsen (zie kleine pijlen) en dan naar een korvijnagel op het dek;
5: met een speld 10 gaatjes gemaakt voor de 10 mast-hoepellijnen.
Met potlood de zeildelen getekend. Maar je zult ze waarschijnlijk niet meer zien.

Volgende stap: het zeil aan de masthoepels binden met de tien dubbele lijnen. En dan kijken of het zeil dun genoeg is om achter de mast te vouwen.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Tot nu toe weinig commentaar / reacties........maar dat kan ik me voorstellen. Wat zal dat worden ......:rolleyes:

Allereerst is het gewoon interessant om te begrijpen en te zien hoe de tuigage van dat zeil werkt:
936 Main Topsail.jpg

Hier heb ik de 10 masthoepels aan het zeil vastgemaakt.

En toen begon het zeil te vouwen. Eerst de 10 hoepels bij elkaar neergelaten onderaan de top mast. Vervolgens langzaam aan de gijtouw getrokken om alles bij elkaar te krijgen:
937 Main Topsail.jpg

Na het definitieve plaatsen van de mast trek ik bovenin de beide lijnen op spanning.

Vervolgens het zeil gebundeld en van boven naar beneden met een lijn rond de bovenkant van de onderste mast gebonden:
938 Main Topsail.jpg

Het zeil ligt aan stuurboord schuin achter de mast zodat de piekeval van de gaffel nog door 4 blokken kan lopen. De lijn die op 1/3 van de bodem uitsteekt is de schoot en gaat naar het einde van de gaffel van het grootzeil loopt.

Al met al vind ik het niet verkeerd. Zeker als ik het vanaf een normale kijkafstand zie.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Ziet er goed uit Peter. In het echt zal het zeil worden gestreken met de kop in de wind en zal het doek naar achteren waaien en min of meer zigzaggend achter de hoepels plooien. Op een model is dat moeilijk te simuleren en gaat het doek min of meer proppen. Maar als jij dat zo met vallen en geitouwen voor elkaar krijgt dan vind ik dat heel knap gedaan. Succes verder met de andere zeilen. Die zullen ook wel goed terecht komen. Gr. Klaas.
 
Ziet er goed uit Peter. In het echt zal het zeil worden gestreken met de kop in de wind en zal het doek naar achteren waaien en min of meer zigzaggend achter de hoepels plooien. Op een model is dat moeilijk te simuleren en gaat het doek min of meer proppen. Maar als jij dat zo met vallen en geitouwen voor elkaar krijgt dan vind ik dat heel knap gedaan. Succes verder met de andere zeilen. Die zullen ook wel goed terecht komen. Gr. Klaas.
Dankjewel, Klaas. Dat is wel leuk om te lezen, want eerst heb ik het zeil met de hoepels laten zakken en het daar achter, tussen de hoepels, zigzaggend gevouwen! De rest naar beneden laten hangen, naar elkaar getrokken en naar beneden hangend opgebonden.
Gr. Peter
 
In wezen heb je de werkelijkheid goed nagebootst Peter. In werkelijkheid zak het gewicht van het doek veel grotere invloed hebben als bij het model. Vandaar dat je een beetje moest helpen. Gr. Klaas.
 
Ik was wat later met het lezen van je laatste posten, maar ik vind het er goed uitzien Peter, vooral voor iets wat waarschijnlijk als een experiment begonnen is.:rofl::rofl:
 
Ik vind het er goed uitzien Peter, zeker voor iets als een zeil wat voor een schaalmodel altijd lastig is.
Ik was wat later met het lezen van je laatste posten, maar ik vind het er goed uitzien Peter, vooral voor iets wat waarschijnlijk als een experiment begonnen is.:rofl::rofl:
Dankjewel, Jan en Peter. Er is al heel wat dunne stof voorbij gekomen om model zeilen te maken. Zondag komen Stephan, Maarten en ik bij elkaar om eens wat verschillende stofjes naast elkaar te leggen om model zeilen te maken. Maar voor mijn schaal 1:72 (en kleiner) is de meeste geweven stof al snel te grof om gereefde zeilen te maken. Om je moet maar een stukje stof gebruiken om toch een redelijk gereefd en/of opgerold zeil na te maken. Dit was inderdaad een proef om eens 'out of the box' te proberen. Waarbij ik uiteindelijk een heel zeil heb kunnen gebruiken. De volgende zal er mogelijk nog beter uit zien. Bekijk ik later of ik deze nog aanpas. Zo is het uiteindelijk ook met de railingen van mijn Lee gegaan. De eerste heb ik later ook vervangen, want na 6 meter railing had ik de slag letterlijk en figuurlijk goed te pakken.
Gr. Peter
 
Heel erg mooi werk rondom de zeilen. Niet je standaard out-of-the-box project!
Dankjewel, Peter. weer eens wat anders dan met hout iets in model maken. Met het 2e topzeil heb ik het al wat meer 'in de vingers', is het misschien ook wel geschikt als uitstaand zeil. De lijken en banen zal je nooit kunnen naaien, maar voor het zicht kan ik aardig wat imiteren.
Omdat ik zoveel mogelijk aan de hoofdmast wil monteren nu ik er zo makkelijk bij kan, ga nu aan de slag met de boom en de gaffel voor het hoofd zeil. Als ik daar het zeil voor klaar heb, zal ik het eerst uitstaand tonen en dan gereefd.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Back
Top